środa, 27 stycznia 2021

Surówka z marchewki i jabłka z żurawiną


 Prosta surówka z marchewki i jabłka wzbogacona o żurawinę to prawdziwa bomba witaminowa i smakowa. Pasuje doskonale do dań mięsnych, rybnych czy jarskich. Przygotowuje się ją bardzo prosto i szybko. Ja do swojej nie dodaję już cukru ani soli. Naturalną słodycz przełamuję kilkoma kroplami cytryny i odrobiną jogurtu naturalnego. Polecam :)

Składniki
- 3 marchewki
- 2 jabłka
- garść suszonej żurawiny
- 2 łyżeczki soku z cytryny 
- 1-2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

Wykonanie
Żurawinę zalewam gorącą wodą, jak lekko zmięknie, odcedzam. Marchewkę ścieram na tarce o małych oczkach, jabłko na dużych oczkach, dodaję odcedzoną żurawinę, sok z cytryny i jogurt. Całość dokładnie mieszam.
Smacznego :)
 

27 komentarzy:

  1. Moja mama taką robi tylko z rodzynkami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam surówki marchewkowe, ale z żurawiną jeszcze nie jadłam 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. Takiej wersji tej surówki jeszcze nie próbowałam :) Ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ pyszności lubię marchewkę

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię takie surówki :D Super przepis :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię dodawać żurawinę do surówek :) Świetnie się komponują.

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszna surówka, bardzo podoba mi się dodatek żurawiny :)

    OdpowiedzUsuń
  8. często taką surówkę robimy:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda apetycznie. Takiej wersji jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda naprawdę smacznie a do tego ile witamin 🥰🥰

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam surówkę z marchewki ale z żurawiną jeszcze nigdy nie jadłam :) Jadłam z dodatkiem brzoskwinia i jadłam z ananasem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można połączyć wszystkie trzy składniki i też będzie pysznie 🙂

      Usuń