Niby zwykłe kotlety, a jednak niezwykłe. Dzięki tej prostej marynacie są bardzo soczyste i delikatne wprost rozpływają się w ustach. Tym razem swoje kotlety zrobiłam z fileta kurczaka, ale tak samo dobrze smakują z wieprzowiny np. schabu czy karkówki. Polecam :)
Składniki
- 2 piersi z kurczaka
- 2 jajka
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka domowej wegety lub innej ulubionej przyprawy do mięs
- 1/2 łyżeczki czosnku mielonego
- 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki ( może być suszona)
- 1 szklanka bułki tartej
- olej do smażenia
Wykonanie
Piersi z kurczaka płuczę, osuszam, wykrawam zbędne błonki i tłuszczyk. Kroję wzdłuż jak na tradycyjne kotlety. Lekko i delikatnie rozbijam tłuczkiem. W misce mieszam rozbełtane jajka z majonezem, pietruszką i przyprawami. Do mieszaniny przekładam mięso i odstawiam do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie kawałki kurczaka panieruję w bułce tartej, smażę na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.
Dzisiejsze kotlety podałam z ziemniakami z koperkiem i duszoną marchewką z czosnkiem.
Smacznego :)
W takiej panierce jeszcze nie robiłam :-)
OdpowiedzUsuńPolecam, jest pysznie😋
UsuńPokażę przepis mamie, ona lubi takie inne opcje :)
OdpowiedzUsuńMiło mi będzie jak skorzysta 🙂
Usuńuwielbiam takie kotlety!
OdpowiedzUsuń🙂
UsuńUwielbiam takie obiady 😊
OdpowiedzUsuń🙂
UsuńJadłam kiedyś podobne kotlety i były naprawdę supersmaczne!
OdpowiedzUsuńJedne z naszych ulubionych, smaczne są :-) Wspaniały zestaw obiadowy, takie obiadki lubię najbardziej.
OdpowiedzUsuńDziękuję my też takie tradycyjne obiady lubimy najbardziej 🙂
UsuńCiekawy przepis . Jednak nie dla mnie .
OdpowiedzUsuńRozumiem, dziękuję 🙂
Usuńniebanalny pomsysł!
OdpowiedzUsuńMiło mi, dziękuję
Usuńojeju wyglądają przepysznie:)
OdpowiedzUsuń🙂
UsuńBardzo podoba mi się taki pomysł na kurczaka, chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńZachęcam, jest pyszny
UsuńCzęstuje się marchewką :)
OdpowiedzUsuńTa marynata jest genialna! Już nigdy nie wrócę do tradycyjnej!
OdpowiedzUsuń