Biszkopt, jabłka w galaretce i bita śmietana to właśnie szarlotka królewska. Rewelacyjna w smaku, pulchna i delikatna. Szarlotka z bitą śmietaną i czekoladową posypką. Wbrew pozorom jest bardzo prosta w przygotowaniu, choć wymaga trochę czasu. Ale efekt końcowy jest tego wart. Ciasto bardzo dobrze się kroi na porcje, a przechowywane w lodówce długo utrzymuje świeżość. Polecam :)
Składniki ( na blaszkę 25x30 cm )
Biszkopt
- 4 duże jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu
Masa jabłkowa
- 1,20 kg jabłek
- 2 łyżki cukru
- 2 galaretki zielone agrestowe ( można użyć żółtych np. cytrynowych )
Masa z bitej smietany
- 500 ml śmietanki 36%
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wrzącej wody
Dodatkowo
- kilka kostek czekolady mlecznej lub gorzkiej na posypkę
Wykonanie
Biszkopt : Białka ubijam na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym, dodaję żółtka z octem, delikatnie mieszam, dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i całość delikatnie mieszam łyżką do połączenia składników. Ciasto przelewam na uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Wkładam do średnio nagrzanego piekarnika i piekę w 170 stopniach ( grzałka góra-dół ) około 20 minut do suchego patyczka. Odstawiam do wystudzenia.
Masa jabłkowa : Jabłka obieram ze skóry, ścieram na tarce o dużych oczkach ( ja to robię przy pomocy maszynki ), przekładam do garnka, dodaję cukier i galaretki w proszku. Całość dokładnie mieszam i podgrzewam na wolnym ogniu, dalej mieszając, aż cukier i galaretki się rozpuszczą a sok z jabłek troszkę odparuje. Trwa to chwilkę około 10 minut . Gotowe jabłka odstawiam do ostygnięcia i lekkiego stężenia.
Masa z bitej śmietany : Zimną śmietankę ubijam na sztywno z cukrami. Żelatynę rozpuszczam w 1/4 szklanki wrzącej wody. Do lekko przestudzonej żelatyny dodaję łyżkę ubitej śmietany dokładnie mieszam, aby nie było grudek i wlewam do reszty śmietany, krótko miksuję.
Ostudzony biszkopt przekrawam wzdłuż na pół na dwa równe blaty. Jedną z tych połówek wkładam z powrotem do blaszki ( wyłożonej czystym papierem ) rozkładam na niej równomiernie masę jabłkową, przykrywam drugą połówką biszkoptu, lekko dociskam. Następnie wykładam równomiernie masę śmietanową. Wierzch równam i posypuję tartą na tarce czekoladą. Gotowe ciasto przekładam do lodówki na kilka godzin ( najlepiej na całą noc )
Smacznego :)
Jeśli lubicie tego typu ciasta/ ciasta z jabłkami, to poniżej podam jeszcze kilka moich propozycji ( wystarczy kliknąć w tytuł a ukaże się przepis ) zapraszam :
Rolada biszkoptowa z jabłkami i winogronami
Ciasto jogurtowe z jabłkami i winogronami
Ciasto amerykańskie zwane salceson.
Makowiec z jabłkami na herbatnikach. Szybki makowiec japoński.
Szarlotka zawsze udana. Najlepsze ciasto z jabłkami.
To tylko kilka przykładów, po więcej zapraszam do mojej zakładki :
mniammm przepysznie wygląda
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho :-)
OdpowiedzUsuńTeż tak uważam,dziękuję
UsuńFajne ciasto❤
OdpowiedzUsuńŁadny :)
OdpowiedzUsuńSzarlotki uwielbiam, ale takiej jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńPolecam, jest pyszna
UsuńPięknie wygląda ta szarlotka!:)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda
OdpowiedzUsuń🙂
UsuńO rany, uwielbiam tą szarlotkę, ale jestem zbyt leniwa, żeby zrobić samej :)
OdpowiedzUsuńPracy z nią niewiele, może kiedyś się skusisz 🙂
UsuńJest na mojej liście do zrobienia, cudo ☺
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam 🙂
Usuńja dopiero szarlotkę zjem na święta :D
OdpowiedzUsuńBędzie pysznie 🙂
UsuńCiekawe połączenia . Super przepis
OdpowiedzUsuńDziękuję 🙂
UsuńAle pyszności, to się nazywa szarlotka na bogato :)
OdpowiedzUsuńdostojna i elegancka:D
OdpowiedzUsuńIście królewskie ciasto ;D
OdpowiedzUsuń