Pyszne, puszyste, dwukolorowe ciasto z jabłkami. Bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Długo utrzymuje świeżość i jest bardzo smaczne. Ja do swojego dodałam jabłka, ale spokojnie możecie dać inne owoce, które akurat macie pod ręką, czy najbardziej lubicie. Polecam :)
Składniki ( na blaszkę 25x36 cm )
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka wody gazowanej
- 2 łyżki prawdziwego, ciemnego kakao
- 80 dag jabłek
Wykonanie
Jabłka obieram, koję na ćwiartki, wyjmuję gniazda nasienne i ćwiartki kroję jeszcze wzdłuż na połówki.
Jajka miksuję z cukrami na wysokich obrotach aż do
uzyskania puszystej masy. Do masy dodaję przesianą mąkę z
proszkiem do pieczenia na przemian z olejem i wodą gazowaną. Masę dzielę na dwie równe części. Do jednej z nich dodaję kakao, dokładnie mieszam. Na blaszkę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia wykładam na zmianę po łyżce ciasta ciemnego i jasnego obok siebie od krótszego boku. Następnie w miejsce ciasta ciemnego nakładam jasne i odwrotnie. Na wierzchu dość gęsto układam jabłka. Ciasto wkładam do średnio nagrzanego piekarnika i piekę w 170 stopniach ( grzałka góra-dół ) około 45 - 50 minut do suchego patyczka.
Smacznego :)
Takie dwukolorowe ciasto robię dość często, chociaż nigdy wcześniej nie dodawałam do niego jabłek. Będę musiała wypróbować następnym razem.
OdpowiedzUsuńPolecam jest bardziej wilgotne a dzięki temu bardziej smaczne
UsuńJakie apetyczne to ciacho :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńWygląda tak domowo i apetycznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję, o to mi chodziło
UsuńWygląda obłędnie smacznie!
OdpowiedzUsuńKojarzy mi się z takim tradycyjnym ciastem u mamy na kawce :))
O Miło mi bardzo 🙂
UsuńPięknie wygląda to ciasto:)
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńZamierzam dzis zrobic
OdpowiedzUsuńBędzie pysznie🙂
UsuńWygląda przepysznie! A czy można zrobić wersję, że zamiast jabłek użyję gruszek? :)
OdpowiedzUsuńJasne,że tak z gruszkami będzie rownie pysznie
UsuńMiło mi🙂. Smacznego 🙂
OdpowiedzUsuńŁadnie wyrośnięte ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję 🙂.
Usuńpo prostu mega apetyczne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję 🙂
UsuńJak kusząco wygląda!
OdpowiedzUsuń🙂
Usuńdo kawusi byłoby idealne:D
OdpowiedzUsuńRacja 🙂
UsuńCiekawy efekt wyszedł z dwóch kolorów ;)
OdpowiedzUsuńA co ważne smaczny
UsuńRobiłam tydzień temu - przepyszniaste 😊 Pół blaszki poszło od razu
OdpowiedzUsuńDziękuję,u mnie też znika bardzo szybko 🙂
UsuńWłaśnie piekę zobaczymy jak mi wyjdzie...🤭
Usuńdzień dobry ! a w jakim celu dodaje się akurat wody gazowanej? a nie np. mleko, czy jakiś kefir ?
OdpowiedzUsuńDzień Dobry. Dzięki wodzie gazowanej ciasto jest bardziej puszyste, polecam spróować
UsuńDzień dobry czy zamiast wody można dać mleko?
OdpowiedzUsuń