Bardzo lubię wszelkiego rodzaju zapiekanki i dość często robię. Ostatnio była makaronowa, dziś przyszedł czas na ziemniaczaną. Taka zapiekanka to świetny pomysł na prosty w wykonaniu, bardzo smaczny i sycący obiad, obiadokolację czy kolację. W zasadzie o każdej porze dnia dobrze smakuje, zwłaszcza teraz jesienią, kiedy nasz organizm domaga się pożywnych i rozgrzewających dań. Polecam :)
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 2 pojedyncze filety z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 150 gram sera żółtego
- 2 jajka
- 200 ml śmietany 18% lub 12 %
- 50 ml bulionu, rosołu lub wody
- czosnek mielony
- papryka mielona słodka i chili
- majeranek
- sól
- olej
- zielona cebulka ( opcjonalnie )
Wykonanie
Ziemniaki obieram i gotuję w lekko osolonej wodzie na wpół miękko.Odcedzam, studzę i kroję w plastry. Filety z kurczaka kroję w kostkę, posypuję delikatnie solą, czosnkiem i obiema paprykami. Smażę na rozgrzanym oleju aż się zrumienią. Paprykę kroję w kosteczkę. Ser ścieram na tarce o dużych oczkach. Śmietanę przelewam do garnuszka, wbijam do niej jajka, dodaję wodę i szczyptę soli ( jeśli mam bulion, już nie dodaję soli ) Dokładnie mieszam.
Naczynie żaroodporne przy pomocy pędzelka smaruję olejem. Na spód naczynia układam połowę ziemniaków, posypuję je roztartym majerankiem, na ziemniaki wykładam usmażone mięso, na mięso czerwoną paprykę. Paprykę z mięsem przykrywam drugą połową ziemniaków, posypuję je słodką mieloną papryką i majerankiem. Ziemniaki przykrywam startym serem, który również posypuję papryką. Całość zalewam wcześniej przygotowaną mieszanką śmietany z jajkami. Naczynie przykrywam pokrywą, przekładam do lekko nagrzanego piekarnika i piekę w 170 stopniach z termoobiegiem około 35 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdejmuję pokrywę, aby ser się ładnie zrumienił. Po wyjęciu z pieca pozwalam zapiekance chwilkę ( ok.5 minut ) odpocząć i dopiero wtedy nakładam na talerze.
Smacznego :)
Smacznego :)
Dla wielbicieli zapiekanek poniżej jeszcze jedna moja propozycja :
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i brokułami.
Pysznie kochana. Uwielbiam takie zapiekanki :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję kochana 🙂
UsuńBardzo smaczna propozycja obiadowa, fajna zapiekanka wyszła, smaczna i syta :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję 🙂
UsuńNa pewno jest bardzo pyszna ta zapiekanka;)
OdpowiedzUsuńDziękuję, była pyszna🙂
UsuńWygląda apetycznie , na pewno spróbuje bo przepis ciekawy
OdpowiedzUsuńuuu lubię ziemniaki:D
OdpowiedzUsuńCieszę się 🙂
UsuńWygląda pysznie :). Zresztą u mnie sami fani zapiekanek różnego rodzaju, więc siłą rzeczy często jemy :)
OdpowiedzUsuńTo tak jak u nas 🙂
UsuńPysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję 🙂
UsuńPewnie, że wygląda pysznie. Tylko, że nie mam żadnego naczynia do zapiekania... Myślisz, że taka podłużna blaszka na piernik/pasztet dałoby radę?
OdpowiedzUsuńDa radę, tylko wyłożyła bym ją papierem do pieczenia, wtedy nie przywrze.
UsuńLubię zapiekanki z papryką❤
OdpowiedzUsuń🙂
Usuń