Nie mogłam się zdecydować czy ugotować zupę szpinakową, czy brokułową. Postanowiłam połączyć smaki i zrobiłam szpinakowo brokułową i nie żałuję. Oba warzywa bardzo lubię, a razem smakują wybornie. Zupa wyszła bardzo smaczna. Ja swoją podałam z drobnym makaronem, ale równie dobrze będzie smakować z ziemniakami czy drobna kaszą. Polecam :)
Składniki
- 1 mały brokuł
- dwie garści świeżego szpinaku baby ( około 100-120 gram )
- 2 marchewki
- kawałek selera
- 2 litry bulionu ( u mnie drobiowy )
- 100 gram kremowego serka topionego ( można zastąpić śmietanką 30% )
- 0,5 łyżeczki majeranku
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Marchewkę, seler kroję w słupki, brokuły dzielę na mniejsze różyczki, szpinak grubo siekam.
Do gotującego bulionu przekładam seler i marchewkę, chwilkę gotuję,
następnie dodaję brokuły. Garnek przykrywam pokrywką, zmniejszam gaz i
gotuję do miękkości warzyw. Kiedy warzywa są już miękkie odlewam trochę gorącej zupy do małego garnuszka, dodaję do niej pokrojony serek , belnduję i przelewam z powrotem do garnka z gotującą się zupą. Dodaję szpinak, chwilkę jeszcze gotuję. Zupę doprawiam roztartym majerankiem, solą i pieprzem.
Smacznego :)
trafiasz ciągle w moje gusta smakowe;)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło 🙂
Usuńpowiem krótko: wincyj:D:D:D
UsuńPostaram się 😘
UsuńBardzo lubię szpinak, więc na pewno posmakowałaby mi ta zupa ;)
OdpowiedzUsuńMyślę że tak🙂
UsuńUwielbiam takie smaki :)
OdpowiedzUsuńMy też
UsuńYum
OdpowiedzUsuń🙂
UsuńFajne połączenie smaków, jesienią zupy to zawsze dobry pomysł :)
OdpowiedzUsuńTez tak myślę 🙂
UsuńSmakowita zupa :D Chętnie wypróbuję przepis :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Dziękuję 🙂
UsuńCiekawa propozycja na zupkę ;)
OdpowiedzUsuńPolecam, jest pyszna
Usuń