wtorek, 10 listopada 2020

Rolada biszkoptowa z jabłkami i winogronami


 Pyszne, mięciutkie, rozpływające się w ustach ciasto. Aromatyczne, pachnące nadzienie to właśnie rolada biszkoptowa z jabłkami i winogronami. Idealna propozycja na jesienną aurę. Taką roladę wbrew pozorom robi się bardzo prosto. Trzeba tylko uzbroić się w cierpliwość i po upieczeniu poczekać aż całkowicie wystygnie, dopiero kroić. Ja niestety tej cierpliwości nie miałam i kroiłam jeszcze lekko ciepłą, i troszkę mi się rozpadała. Co zresztą widać na zdjęciach :) Ale absolutnie nie przeszkadzało to w konsumpcji, znikła w jeden dzień. Polecam :)

Składniki ( na dużą blachę z wyposażenia piekarnika )
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- 3/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jabłka
- mała kiść winogron
Dodatkowo do posypania owoców
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka cynamonu

Wykonanie
Jabłka obieram, wyjmuje gniazda nasienne, kroję w kosteczkę. Winogrona na połówki. Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wykładam papierem do pieczenia. Układam na niej owoce, posypuję je delikatnie cukrem i cynamonem. 
Białka ubijam na sztywno, dodaję cukier i ubijam dalej aż cukier się rozpuści. Do ubitych białek dodaję żółtka, mieszam łyżką. Następnie dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie całość mieszam łyżką do połączenia składników. Masę wykładam równomiernie na owoce, tak aby wszystkie były nią pokryte. Ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika. Piekę w temperaturze 170 stopni ( grzałka góra-dół ) około 25 minut ( do suchego patyczka )
Upieczone ciasto wyjmuję z piekarnika, zostawiam na około 5 minut. Po tym czasie ciasto obracam do góry nogami, aby owoce były na wierzchu, odklejam papier i od dłuższego boku zwijam w roladę. Roladę zawijam w czystą ściereczkę i odstawiam do wystudzenia. Po ostudzeniu posypuję cukrem pudrem.
Smacznego :)









33 komentarze:

  1. Takiej rolady z winogronami jeszcze nie jadłam :) Fajny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj nie dla mnie, nie lubię wypieków z jabłkiem. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy pomysł i wygląda pysznie! Z chęcią bym spróbowała!

    OdpowiedzUsuń
  4. Na pewno jest bardzo pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pysznie i na pewno tak samo smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Delikatność tego ciasta widać nawet na zdjęciach! Cudowna propozycja na jesienne popołudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękna rolada, wygląda na bardzo lekką i puszystą :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepysznie prezentuje się ta rolada :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń