Pyszne, mięciutkie, rozpływające się w ustach ciasto. Aromatyczne, pachnące nadzienie to właśnie rolada biszkoptowa z jabłkami i winogronami. Idealna propozycja na jesienną aurę. Taką roladę wbrew pozorom robi się bardzo prosto. Trzeba tylko uzbroić się w cierpliwość i po upieczeniu poczekać aż całkowicie wystygnie, dopiero kroić. Ja niestety tej cierpliwości nie miałam i kroiłam jeszcze lekko ciepłą, i troszkę mi się rozpadała. Co zresztą widać na zdjęciach :) Ale absolutnie nie przeszkadzało to w konsumpcji, znikła w jeden dzień. Polecam :)
Składniki ( na dużą blachę z wyposażenia piekarnika )
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- 3/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jabłka
- mała kiść winogron
Dodatkowo do posypania owoców
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka cynamonu
Wykonanie
Jabłka obieram, wyjmuje gniazda nasienne, kroję w kosteczkę. Winogrona na połówki. Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wykładam papierem do pieczenia. Układam na niej owoce, posypuję je delikatnie cukrem i cynamonem.
Białka ubijam na sztywno, dodaję cukier i ubijam dalej aż cukier się rozpuści. Do ubitych białek dodaję żółtka, mieszam łyżką. Następnie dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie całość mieszam łyżką do połączenia składników. Masę wykładam równomiernie na owoce, tak aby wszystkie były nią pokryte. Ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika. Piekę w temperaturze 170 stopni ( grzałka góra-dół ) około 25 minut ( do suchego patyczka )
Upieczone ciasto wyjmuję z piekarnika, zostawiam na około 5 minut. Po tym czasie ciasto obracam do góry nogami, aby owoce były na wierzchu, odklejam papier i od dłuższego boku zwijam w roladę. Roladę zawijam w czystą ściereczkę i odstawiam do wystudzenia. Po ostudzeniu posypuję cukrem pudrem.
Smacznego :)
Takiej rolady z winogronami jeszcze nie jadłam :) Fajny przepis!
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńPyszna jesienna propozycja!
OdpowiedzUsuńTeż tak mi się pomyślało
UsuńOj nie dla mnie, nie lubię wypieków z jabłkiem. :)
OdpowiedzUsuńRozumiem 🙂
UsuńSuper rolada ❤
OdpowiedzUsuńDziękuję
Usuńbardzo lubię rolady ;)
OdpowiedzUsuń🙂
Usuńświetny pomysł!
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńTwoja rolada wygląda świetnie ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńBardzo ciekawy pomysł i wygląda pysznie! Z chęcią bym spróbowała!
OdpowiedzUsuńMiło mi. Dziękuję 🙂
UsuńNa pewno jest bardzo pyszna:)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie i na pewno tak samo smakuje :)
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńCudowna!
OdpowiedzUsuńMiło mi
UsuńMusi być pyszna!
OdpowiedzUsuńByła 🙂. Dziękuję
UsuńDelikatność tego ciasta widać nawet na zdjęciach! Cudowna propozycja na jesienne popołudnie :)
OdpowiedzUsuńOj tak wyszła bardzo delikatna
Usuńciekawe połączenie ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję
Usuńjaka ładnie wyglądająca;)
OdpowiedzUsuńCieszę się
UsuńPiękna rolada, wygląda na bardzo lekką i puszystą :)
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńPrzepysznie prezentuje się ta rolada :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Dziękuję i pozdrawiam
Usuń