piątek, 28 marca 2014
Kotlety mielone z udek kurczaka. Tanie i smaczne.
Smaczny, naprawdę tani obiad. Udka z kurczaka to chyba najtańsze dostępne mięso. A mielone przyrządzone właśnie z tego mięsa są bardzo soczyste. Polecam.
Składniki
- udka z kurczaka 4 sztuki
- bułka kajzerka
- jajko
- czosnek 2 ząbki
- domowa wegeta
- majeranek
- bułka tarta
Wykonanie.
Z udek wycinam kości, żyłki i skórę. ( Kości nie wyrzucam, wykorzystuję je do przygotowania wywaru, który może być bazą do sosów i zup.) Mięso mielę w maszynce do mielenia mięsa wraz z namoczoną i odciśniętą kajzerką. Dodaję jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Mieszam, a następnie wyrabiam ręką. Odstawiam na ok.godzinę do lodówki. Następnie formuję okrągłe kulki,spłaszczam i panieruję w tartej bułce. Smażę na rozgrzanym oleju kilka minut z obu stron.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
pycha :)
OdpowiedzUsuńmięso surowe mieszasz z bułka kajzerka??
OdpowiedzUsuńTak surowe mieszam z namoczoną bułką.Potem formuje kotleciki i smażę.Wszystko jest dokładnie opisane. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńSzkoda, że w przepisie nie ma informacji jakie dokładnie przyprawy zostały użyte. Domowa wegeta nic mi nie mówi.
OdpowiedzUsuńDomowa wegeta, to przyprawa, którą robię sama z mieszanki suszonych warzyw z solą i przyprawami. A do mielonych możesz dodać tak naprawdę przyprawy jakie lubisz np. kminek mielony, majeranek, czosnek itp. Lub użyć własnej gotowej mieszanki przypraw. Pozdrawiam :)
Usuń