środa, 26 marca 2014

Aromatyczna grochówka na wędzonce

-
Aromatyczna zupa grochowa, gotowana na dobrej wędzonce, swojskiej kiełbasce, z dodatkiem dużej ilości czosnku i majeranku. Najczęściej podaje ją z ugotowanymi osobno ziemniakami i grzankami czosnkowymi.
Dodaje pokrojona kiełbaskę i boczek, posypuję świeżą zielona cebulką. Ktoś powiedział, że grochówka jest jak by nie była zrobiona zawsze dobra. Ale ja zachęcam do przygotowania jej właśnie w ten sposób.

Składniki
 - groch łuskany ( połówki ) 500 gram
- kiełbasa swojska 1 duża laska
- boczek wędzony ok.25 dkg.
- marchewka 2 szt., pietruszka, kawałek selera
- czosnek 2 duże lub 3 mniejsze ząbki
- listek laurowy, ziele angielskie
- majeranek, domowa wegeta
- prażona cebulka 1 kostka

Wykonanie
Groch dokładnie płuczę i przebieram. Zalewam w dużym garnku wodą . Dodaje pokrojoną w słupki marchewkę, pietruszkę i seler, boczek i pokrojona kiełbaskę, wrzucam listek laurowy, ziele angielskie i utarty majeranek,ząbki czosnku. Gotuję na wolnym ogniu aż do miękkości, prawie rozgotowania grochu.
Kiedy już groch jest prawie rozgotowany doprawiam do smaku odrobiną wegety, dodaję kostkę prażonej cebulki.
Podaje z osobno ugotowanymi ziemniaczkami,grzankami czosnkowymi, posypuję zieloną cebulką.
Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz