Babka budyniowa. Lekka, mięciutka, wilgotna i aromatyczna. Bardzo smaczna i prosta w wykonaniu. Moja babka pierwotnie miała być tradycyjna o smaku waniliowym. Ale pomyliłam się. I zamiast kupić budynie waniliowe, kupiłam bananowe :) Powiem szczerze, że ta pomyłka opłaciła się, bo babeczka wyszła przepyszna. Polecam każdemu :)
Składniki (na keksówkę 29 x12cm)
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 3 czubate łyżki mąki pszennej
- 4 budynie bananowe bez cukru ( po 40g każdy)
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu jabłkowego (można zastąpić sokiem z cytryny)
- tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy lub papier do pieczenia
Wykonanie
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Jajka miksuję z cukrem na puszystą masę (ok. 5-6 minut) do masy wlewam cienką strużką olej i łyżkę octu, cały czas miksuję. Dodaję stopniowo mąkę przesianą z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia. Miksuję na wolnych obrotach do połączenia składników.
Ciasto przelewam do
uprzednio wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą keksówki. Wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę w 170 stopniach (
grzałka góra-dół ) około 40 minut, do suchego patyczka. Po przestudzeniu
babkę posypuję cukrem pudrem.
Ostudzoną babkę przechowuję w plastikowym, zamykanym pojemniku na ciasto, utrzymuje świeżość nawet do 4 dni.
Smacznego :) Poniżej podam jeszcze kilka moich przepisów na babki ( wystarczy kliknąć w tytuł a ukaże się przepis ) zapraszam :
ta babka jest genialna, zrobiłam ją na święta i przepadłam. :) na pewno powtórzę! :)
OdpowiedzUsuń