Klasyczna szarlotka. Najlepsza na świecie. Bardzo prosta w wykonaniu, nawet dla początkujących. Wilgotna, wprost rozpływająca się w ustach. Na kruchym cieście, z musem jabłkowym, lekką bezą i cudowną rosą. Doskonała o każdej porze dnia i na wszelkie okazje i bez. Polecam :)
Składniki ( na blachę 25x30 cm )
Ciasto
- 10 czubatych łyżek mąki pszennej
- 250g masła lub margaryny
- 1 mały cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
- 2 łyżki cukru
- 4 żółtka
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Beza
- 3/4 szklanki cukru
- 4 białka
Mus
- 1 i 1/2 litra domowego musu jabłkowego
lub
- 1 kg jabłek
- cukier, cukier waniliowy do smaku
Wykonanie
Do przesianej mąki z proszkiem do pieczenia dodaję posiekane masło, oba cukry i żółtka, zagniatam ciasto. Formuję kulkę i wstawiam do lodówki na ok 30 minut. Blachę wykładam papierem do pieczenia. Na papier równomiernie rozkładam ciasto, nakłuwam je widelcem. Blaszkę z ciastem wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę w 150 stopniach z termoobiegiem ok. 15 minut.
Mus : Jabłka obieram, ścieram na tarce o dużych oczkach, lub kroję w plasterki. Przesmażam na głębokiej patelni z odrobiną wody, w razie potrzeby dosładzam do smaku.
Przesmażone jabłka, lub gotowy, domowy mus jabłkowy , wykładam od razu na upieczone ciasto.
Beza: białka ubijam z cukrem na sztywną pianę. Pianę rozkładam równomiernie na mus jabłkowy
Ciasto przekładam do nagrzanego piekarnika i piekę w temperaturze 150 stopni z termoobiegiem przez 10 minut, po tym czasie zmniejszam temperaturę do 120 stopni z termoobiegiem i piekę kolejne 10-15 minut do zrumienienia bezy.
Po pieczeniu ciasto zostawiam na chwilę w piekarniku, potem stopniowo go otwieram. Przestudzone ciasto przechowuję w chłodnym miejscu.
Smacznego :)
Poniżej podam jeszcze kilka moich propozycji na ciasta z jabłkami ( wystarczy kliknąć w tytuł a ukaże się przepis ) zapraszam :
Ciasto na kefirze z jabłkami i cynamonem klik
Szarlotka królewska z bitą śmietaną i tartą czekoladą klik
Dwukolorowe ciasto z jabłkami klik
Rolada biszkoptowa z jabłkami i winogronami klik
Ciasto jogurtowe z jabłkami i winogronami klik
Ciasto amerykańskie zwane salceson klik.
Makowiec z jabłkami na herbatnikach. Szybki makowiec japoński.klik
Szarlotka zawsze udana. Najlepsze ciasto z jabłkami.klik
To tylko kilka przykładów, po więcej zapraszam do mojej zakładki :
Mam słabość do szarlotek, Twoja wygląda tak że ślinka leci :)
OdpowiedzUsuńMiło mi bardzo 🙂
UsuńOstatnio podjęłam próbę zrobienia tego sernika, ale nie do końca wyszedł, spróbuję z Twojego przepisu :D
OdpowiedzUsuńNadal nie wiem, co to jest ta rosa :D
OdpowiedzUsuńRosa to te kropelki na bezie, jak Rosa na porannej trawie 🙂
UsuńTo te kropelki które powstają na bezie ;)
UsuńTa rosa wygląda jak bursztyn! Szarlotka bardzo efektownie się prezentuje, piękniej niż "królewska", którą robię najczęściej... Bezy są u mnie w domu lubiane, więc pewnie zmierzę się z tym przepisem :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ❤ i naprawdę polecam, jest pyszna
UsuńSuper szarlotka ;)
OdpowiedzUsuńZjadłabym taką szarlotkę. Wygląda bardzo apetycznie. ;)
OdpowiedzUsuńnarobiłaś mi ochoty na szarlotkę ;)
OdpowiedzUsuńDawno nie robiłam szarlotki. Wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńChyba jutro poczynięwygląda obłędnie
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam, jest pyszna 🙂
UsuńWygląda rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 😘
UsuńFantastyczny pomysł!
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda❤
OdpowiedzUsuńUwielbiam szarlotki, a taka z rosą to genialny pomysł :)
OdpowiedzUsuńaż mi ślinianki zaczęły intensywniej pracować :D lubię szarlotki. A moja mama robi sernik z taką rosą i uwielbiam go po stokroć <3
OdpowiedzUsuńOstatnio chodzi za mną szarlotka, wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńCiasto o wilgotnym smaku, rozpływa mi się w ustach to ciasto, które często towarzyszy mi przy piciu kawy. Dziękujemy za udostępnienie przepisu, abyśmy mogli go przygotować. Pozdrowienia z Indonezji
OdpowiedzUsuńCudne ciasto! Ja niestety nie bardzo mam rękę do szarlotki ...
OdpowiedzUsuńapetyczna szarlotka
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto :)
OdpowiedzUsuń