piątek, 9 kwietnia 2021

Łosoś z kombiwaru

Łososia piekę na różne sposoby. Dziś pokażę Wam mój ulubiony, a zarazem najprostszy sposób na przygotowanie tej ryby. W kombiwarze. Jeśli go nie posiadacie możecie użyć piekarnika. Jak mam więcej porcji też piekę w piekarniku. Przepis jest bardzo prosty, a ryba tak upieczona jest bardzo soczysta, aromatyczna wprost idealna. Polecam :)

Składniki
- płat z łososia ze skórą, bez ości
- zielona pietruszka
domowa wegeta lub inna ulubiona przyprawa do ryb
- sól, pieprz do smaku
- olej
- masło
- folia aluminiowa 

Wykonanie
Rybę płuczę, oczyszczam, osuszam przy pomocy papierowych ręczniczków, kroję na porcje. Posypuję przyprawami i pietruszką z obu stron. Folię aluminiową smaruję przy pomocy pędzelka delikatnie olejem. Na środek posmarowanej folii kładę porcję łososia, skórą do dołu. Na każdy kawałek ryby daję po łyżeczce masła i zawijam ją w folię. Tak przygotowane ryby wkładam na dolny ruszt z kombiwaru. Kombiwar nagrzewam ( ok. 5 minut ) Do nagrzanego przekładam ruszt z rybami. Piekę w 180 stopniach ok. 15 minut. Na ostatnie 5 -7 minut pieczenia otwieram folię, aby ryba się troszkę zrumieniła. Po upieczeniu łososia odwijam delikatnie z folii, przekładam na talerze i polewam stopionym masłem z folii.
Smacznego :)




Poniżej podam jeszcze kilka moich przepisów na ryby ( wystarczy kliknąć w tytuł, a ukaże się przepis ), zapraszam :)

 

 

I jeszcze przepis na udka z kombiwaru klik
 

16 komentarzy:

  1. O łososia uwielbiam więc dane idealne dla mnie. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealny na piątkowy obiad :) Bardzo lubimy łososie.

    OdpowiedzUsuń
  3. jak ja lubię takie jedzonko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zestawienie idealne, uwielbiam :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Zdrowa rybka i do tego frytki, pychotka ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam łososia, a z frytkami to już w ogóle;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jedno z moich ulubionych dań, często robię :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Prezentuje się smakowicie :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń