sobota, 1 sierpnia 2020
Ciasto widelcem mieszane z czarnymi malinami i kruszonką.
Dziś zapraszam na bardzo proste w wykonaniu a przy tym bardzo smaczne ciasto z owocami i kruszonką. Jak sama nazwa wskazuje jest to ciasto, które miesza się widelcem. Do jego wykonania nie potrzeba nawet miksera. Bardzo sceptycznie podchodziłam do tego przepisu, byłam pewna, że ciasto nie wyrośnie, że będzie jeden wielki zakalec. Ale musiałam spróbować i miło się rozczarowałam. Ciasto bardzo dobrze się mieszało widelcem, składniki się ładnie połączyły, a po upieczeniu okazało się, że pięknie wyrosło. Takie cuda. To już moje drugie ciasto tego typu, pierwsze zrobiłam z truskawkami i jagodą kamczacką. Ale jak wspominałam w poprzednich postach wszystkie moje zdjęcia straciłam wraz z uszkodzeniem dysku. I nie zdążyłam go wam pokazać. Dzisiejsze jest z dodatkiem czarnych i czerwonych malin. Także na czasie. Polecam :)
Składniki ( na blachę 35x25 )
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki śmietany 12% lub 18%
- 3/4 szklanki oleju
- 3 szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia ( ja daję dwie )
Kruszonka
- 0,5 szklanki mąki
- 1/4 szklanki cukru
- 50 gram masła
Dodatkowo
- dowolne owoce ( u mnie czarne maliny i kilka czerwonych )
- papier do pieczenia
Wykonanie
Do miski wbiłam najpierw jajka, rozbełtałam je widelcem, następnie dodałam kolejno resztę składników. Całość dokładnie wymieszałam widelcem, aż ciasto się ładnie połączyło i zaczęło odchodzić od brzegów miski.
Ciasto przełożyłam do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na górę ułożyłam maliny i posypałam roztartą palcami kruszonką.
Kruszonka: Mąkę pomieszałam z cukrem, dodałem zimne posiekane masło, wyrobiłam krótko rękami do połączenia składników.
Ciasto włożyłam do nagrzanego piekarnika i piekłam w 170 stopniach ( góra/dół ) ok. 45 minut.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Też muszę w końcu zrobić!
OdpowiedzUsuńPolecam, bardzo smacznie i szybkie :)
UsuńMasz talnet do wypikeów i fotografi :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, staram się ale do talentu mi jeszcze daleko :)
UsuńJadłabym takie ciasto, wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, polecam, bardzo proste w wykonaniu i smaczne :)
UsuńNasze ulubione, często je pieczemy, mój syn nawet sam robi, i zawsze pięknie wyrasta :-)
OdpowiedzUsuńZgadza się. U mnie też będą powtórki .
Usuńzjadłabym z chęcią!
OdpowiedzUsuńJuż zjedzone,ale następnym razem zapraszam ;)
UsuńWygląda to pysznie. Uwielbiam ciasta z owockami
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńSuper przepis :) ciasto wygląda pięknie, aż trudno uwierzyć, że robi się je bez wysiłku :)
OdpowiedzUsuńTeż nie mogłam uwierzyć że się uda. Dziękuję
UsuńWitaj, jakie wymiary foremki?
OdpowiedzUsuńWitaj, foremka 35x25. Jest napisane przy liście składników. Pozdrawiam :)
UsuńUwielbiam to ciasto. Do owoców idealne :-)
OdpowiedzUsuńZgadzam się )
UsuńNa prawdę świetny przepis. Muszę spróbować. Mam nowy piekarnik więc będę próbować nowych przepisów na słodkości. Znalazłam nawet blog o tortach i już mam chrapkę na dwa torty m.in. bezowy. Dawno nie jadłam i chętnie spróbuję, ale Twoje ciasto również. Mam akurat dużo borówek, troszkę jagód więc pomieszam.
OdpowiedzUsuńMoje ulubione!Smakuje i wygląda super! :)
OdpowiedzUsuńCieszę się :)
UsuńCzy można śmietanę 30%? Nie mam akurat innej w domu, czy lepiej nie kombinować?
OdpowiedzUsuńCiężko powiedzieć, trzydziestka ma inną konsystencję i smak. Nie wiem może jogurt czy kefir byłby lepszy.
UsuńA jaka ma być śmietana kwaśna czy słodka?
OdpowiedzUsuńKwaśna, zwykła z kubeczka
Usuń