sobota, 1 sierpnia 2020

Ciasto widelcem mieszane z czarnymi malinami i kruszonką.


Dziś zapraszam na bardzo proste w wykonaniu a przy tym bardzo smaczne ciasto z owocami i kruszonką. Jak sama nazwa wskazuje jest to ciasto, które miesza się widelcem. Do jego wykonania nie potrzeba nawet miksera. Bardzo sceptycznie podchodziłam do tego przepisu, byłam pewna, że ciasto nie wyrośnie, że będzie jeden wielki zakalec. Ale musiałam spróbować i miło się rozczarowałam. Ciasto bardzo dobrze się mieszało widelcem, składniki się ładnie połączyły, a po upieczeniu okazało się, że pięknie wyrosło. Takie cuda. To już moje drugie ciasto tego typu, pierwsze zrobiłam z truskawkami i jagodą kamczacką. Ale jak wspominałam w poprzednich postach wszystkie moje zdjęcia straciłam wraz z uszkodzeniem dysku. I nie zdążyłam go wam pokazać. Dzisiejsze jest z dodatkiem czarnych i czerwonych malin. Także na czasie. Polecam :)

Składniki ( na blachę 35x25 )
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki śmietany 12% lub 18%
- 3/4 szklanki oleju
- 3 szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia ( ja daję dwie )
 Kruszonka
- 0,5 szklanki mąki
- 1/4 szklanki cukru
- 50 gram masła
Dodatkowo
- dowolne owoce ( u mnie czarne maliny i kilka czerwonych )
- papier do pieczenia

Wykonanie
 Do miski wbiłam najpierw jajka, rozbełtałam je widelcem, następnie dodałam kolejno resztę składników. Całość dokładnie wymieszałam widelcem, aż ciasto się ładnie połączyło i zaczęło odchodzić od brzegów miski.
 Ciasto przełożyłam do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na górę ułożyłam maliny i posypałam roztartą palcami kruszonką.
Kruszonka: Mąkę pomieszałam z cukrem, dodałem zimne posiekane masło, wyrobiłam krótko rękami do połączenia składników.
Ciasto włożyłam do nagrzanego piekarnika i piekłam w 170 stopniach ( góra/dół ) ok. 45 minut.
Smacznego  :)




25 komentarzy:

  1. Też muszę w końcu zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  2. Masz talnet do wypikeów i fotografi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, staram się ale do talentu mi jeszcze daleko :)

      Usuń
  3. Jadłabym takie ciasto, wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, polecam, bardzo proste w wykonaniu i smaczne :)

      Usuń
  4. Nasze ulubione, często je pieczemy, mój syn nawet sam robi, i zawsze pięknie wyrasta :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda to pysznie. Uwielbiam ciasta z owockami

    OdpowiedzUsuń
  6. Super przepis :) ciasto wygląda pięknie, aż trudno uwierzyć, że robi się je bez wysiłku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też nie mogłam uwierzyć że się uda. Dziękuję

      Usuń
  7. Witaj, jakie wymiary foremki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj, foremka 35x25. Jest napisane przy liście składników. Pozdrawiam :)

      Usuń
  8. Uwielbiam to ciasto. Do owoców idealne :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Na prawdę świetny przepis. Muszę spróbować. Mam nowy piekarnik więc będę próbować nowych przepisów na słodkości. Znalazłam nawet blog o tortach i już mam chrapkę na dwa torty m.in. bezowy. Dawno nie jadłam i chętnie spróbuję, ale Twoje ciasto również. Mam akurat dużo borówek, troszkę jagód więc pomieszam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Moje ulubione!Smakuje i wygląda super! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy można śmietanę 30%? Nie mam akurat innej w domu, czy lepiej nie kombinować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciężko powiedzieć, trzydziestka ma inną konsystencję i smak. Nie wiem może jogurt czy kefir byłby lepszy.

      Usuń
  12. A jaka ma być śmietana kwaśna czy słodka?

    OdpowiedzUsuń