środa, 5 sierpnia 2020

Młoda kapusta zasmażana z boczkiem wędzonym


Sezon na młodą kapustę powoli dobiega końca, ale u mnie w ogrodzie jeszcze trwa. Czego nie zjadły ślimaki, trafia na stół. Na blogu już jest mnóstwo przepisów na to pyszne warzywo, ale zasmażanej po mojemu jeszcze nie ma. Polecam, smakuje wybornie. Jeśli macie obawy, że wasza kapusta już nie jest taka młoda i delikatna, to przed zasmażaniem wystarczy ją chwilkę podgotować, odcedzić, a potem już kolejno jak w przepisie zasmażyć. Będzie równie smaczna :)

Składniki
- 1 główka młodej kapusty
- 25 dag chudego boczku wędzonego
- 1 cebula
- pęczek koperku
- łyżeczka otartego majeranku,
- pół łyżeczki kminku mielonego
- sól, pieprz do smaku

Wykonanie
Kapustę szatkuję, boczek kroję w cienkie paseczki, cebulę w kostkę, koperek siekam.
W dużym rondlu topię boczek, kiedy się wytopi dodaję cebulę, chwilkę smażę, aż zmieni kolor. Następnie do rondla dodaję partiami kapustę, mieszam, podlewam gorącą wodą ( ok. pół szklanki ). Rondel przykrywam pokrywką i na wolniutkim ogniu duszę kapustę do miękkości. Kiedy kapusta jest już miękka dodaję koperek i przyprawy. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Smacznego :)


Jeśli jak i ja jesteście fanami młodej kapusty to zapraszam do zapoznania się z innymi moimi przepisami na to pyszne warzywo :)
Poniżej podaje kilka linków do przepisów ( wystarczy kliknąć ) :

https://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/05/bigos-z-modej-kapusty-smaczne-szybkie.html

https://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/05/moda-kapusta-duszona-na-masle-z.html

https://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/04/moda-kapustka-duszona-wg-mojej-mamy.html

https://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2017/07/moda-kapusta-duszona-na-masle-z-papryka.html

https://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2016/05/goabki-z-modej-kapusty-tradycyjne-z.html

 https://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2017/05/pulpeciki-w-modej-kapuscie-lekkie.html

https://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2016/04/wiosenna-surowka-z-modej-kapusty.html

http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2019/07/chopski-garnek-z-moda-kapusta.html

https://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2020/06/azanki-z-moda-kapusta.html

https://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2020/07/surowka-z-modej-kapusty-z-marchewka-i.html


8 komentarzy:

  1. Młodą kapustę uwielbiam w każdej wersji, taka z boczkiem na pewno przypadnie mi do gustu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka kapusta na pewno jest smaczna :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Smacznie wygląda ta kapusta 😊

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię młodą kapustę :) Kojarzy mi się z dzieciństwem i kuchnią mojej babci :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja jako dziecko nie lubiłam wcale kapusty, tylko surowe głąbki z młodej podjadałam :)

      Usuń
  5. Pyszota, taka kapusta w sezonie smakuje rewelacyjnie i jeszcze z boczusiem to już w ogóle petarda :-)

    OdpowiedzUsuń