niedziela, 30 sierpnia 2020
Udka z kurczaka po kujawsku.
Kurczak po kujawsku to sposób na kruche, soczyste mięso z lekko pikantną i chrupiącą skórką. Dobry pomysł na urozmaicenie zwykłych pieczonych udek. Przepis jest bardzo prosty, udka bardzo smaczne, a zapach towarzyszący w kuchni przy pieczeniu wprost nieziemski :) Moim zdaniem tak przygotowany kurczak najlepiej smakuje z frytkami, czy pieczonymi ziemniakami i surówką i tak też go podaję. Ale dobrze będzie smakował również z innymi dodatkami jak na przykład ryż.
Składniki
- 3 udka z kurczaka
- czosnek mielony
- sól
- papryka czerwona mielona
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki pikantnego keczupu
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżka oleju
Wykonanie
Oczyszczone, umyte i osuszone udka z kurczaka nacieram z obu stron solą, czosnkiem i papryką. Odstawiam do lodówki na minimum godzinę. Naczynie do zapiekania smaruję przy pomocy pędzelka olejem, przekładam do niego doprawione udka. W małej miseczce mieszam majonez z keczupem. Mieszaniną smaruję po wierzchu udka i posypuję delikatnie bułką tartą. Naczynie z mięsem wkładam do lekko nagrzanego piekarnika. Piekę pod przykryciem około 40 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem, po tym czasie naczynie odkrywam i piekę kolejne 20-25 minut do miękkości udek i zrumienienia skórki.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Takie udka to ja mogę jeść, jestem z kujawsko - pomorskiego :-)bardzo apetyczne :-)
OdpowiedzUsuńFajnie się składa :) Dziękuję :)
UsuńWyglądają smakowicie! Ja też jestem z kuwjawsko-pomorskiego, więc tym bardziej muszę je zrobić :)
OdpowiedzUsuńAle fajnie, już jesteście dwie :) Pozdrawiam kujawsko-pomorskie :)
UsuńUdka po kujawsku jeszcze nie jadła, ale jestem pewna, że by mi posmakowało :)
OdpowiedzUsuńpewnie tak :)
UsuńJestem z Kujaw, ale takiego kurczaka nie robiłam, pysznie wygląda ☺
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńTakich nie znałam jednak nie dla mnie ;)
OdpowiedzUsuńRozumiem :)
UsuńJa kurczaka uwielbiam i bym mogła jesc na milon sposób
OdpowiedzUsuńKurczak to dobra rzecz!
Usuńojej ale cudownie chrupiąca skórka:D
OdpowiedzUsuńCieszę się, że Ci się podoba ;)
UsuńSuper, bardzo apetycznie przyrumienione :)
OdpowiedzUsuń