wtorek, 24 czerwca 2014
Kompot z truskawek na zimę. Wspomnienie lata. Domowe przetwory.
Przepyszny, aromatyczny truskawkowy kompot, na zimę jak znalazł :) Sezon truskawkowy w pełni więc trzeba wykorzystać go na maxa , aby potem w zimie cieszyć się wspomnieniem lata. Kompoty są bardzo łatwe w przygotowaniu i nie wymagają dużo pracy, więc warto je przygotować. Polecam ja co roku robię po kilkanaście słoików i wszystkie znikają :)
Składniki na ok.10 słoików ( połowa 0,7 l, połowa 0,9 l )
- truskawki 4 kg
- cukier 1 kg
- woda 3 litry
Wykonanie
Truskawki myję pod bieżącą, zimną wodą, pozbawiam szypułek. Układam w uprzednio wymytych i wyprażonych słoikach. Trzy litry wody mieszam z kilogramem cukru i gotuję 3 minuty. Powstały syrop studzę i zalewam truskawki w słojach. Truskawki w słojach nakładam do pełna, syropem zalewam słoje prawie po brzegi.( co widać na zdjęciach :) ). Brzegi słojów przecieram dokładnie najpierw mokrą, potem sucha ściereczką i zakręcam wymytymi i osuszonymi pokrywkami.
Pasteryzacja:
Duży garnek wykładam bawełnianą ściereczką, układam w nim słoje i zalewam wodą do 2/3 wysokości słoików. Przykrywam pokrywką, stawiam na gaz. Kiedy woda się zagotuje, zmniejszam ogień i pasteryzuje kompoty 5 minut. Wyłączam gaz i zostawiam pod przykryciem do wystudzenia.
Często robię to na raty,wtedy nie czekam aż woda w garnku się wystudzi, tylko wyjmuję gorące kompoty na gruby ręcznik, przykrywam je ze wszystkich stron tym ręcznikiem i trzymam tak długo aż całkiem wystygną. W tym czasie pasteryzuję następną partię kompotów. Tak przygotowane kompoty mogą stać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu nawet dwa- trzy lata.
Smacznego :)
Poniżej podam jeszcze kilka sposobów na wykorzystanie truskawek w sezonie :)
Wystarczy kliknąć w link i pojawi się przepis, zapraszam :
https://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2015/05/wiosenna-saatka-szpinak-truskawki-i.html
https://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2018/06/ciasto-bez-pieczenia-z-truskawkami-i.html
https://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2015/05/kompot-rabarbarowo-truskawkowy-wiosenna.html
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wspaniale smakują zimą, ale ja dodaję jeszcze szczyptę kwasku, wtedy
OdpowiedzUsuńzachowują kolor i dłużej się trzymają.
No tak, kwasek cytrynowy i kolor na pewno będzie piękniejszy :) Jeśli nie zapomnę to w przyszłym roku wypróbuję. Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńRobię tak samo kompoty i co roku znikają w zimę...a z kwaskiem jeszcze nie robiłam ,też muszę wypróbować
OdpowiedzUsuńIle tego kwasku?
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie przetwory owocowe Sklep w którym się zaopatruję co roku wypełniony jest po brzegi sezonowymi owocami. U mnie już od jesieni zaczynają znikać.
OdpowiedzUsuń