środa, 4 czerwca 2014

Aromatyczna gotowana golonka. Smaczna i soczysta.






Bardzo prosty i szybki przepis na soczystą i smakowitą golonkę. Wczoraj mój mąż obchodził swoje imieniny i dostał ode mnie prezent " w naturze " czyli to co najbardziej lubi goloneczkę : ) I nic go bardziej nie ucieszyło :) Zajadał się ze smakiem :) Ja tam golonkę traktuję troszkę z boku, czyli lubię delikatnie poskubać. A dlatego, że ugotowałam dwie to dziś na aromatycznym wywarze z nich był kapuśniaczek. Ale o kapuśniaczku to już w  kolejnym poście :) Dziś podaje przepis na naprawdę pyszną, soczystą, aromatyczną golonkę. Polecam :)

Składniki
- dwie małe golonki wieprzowe
- duży listek laurowy ( lub dwa mniejsze )
- ziele angielskie 3 szt.
- czosnek 3 ząbki
- majeranek, kminek mielony, sól, pieprz w kulkach

Wykonanie
Golonki dokładnie myję,oczyszczam, wkładam do garnka i zalewam wodą. Zagotowuję, dodaję listek laurowy, ziele angielskie, pieprz w kulkach, czosnek, majeranek, pół łyżki soli i kminek mielony. Zmniejszam ogień i gotuję ok.2-3 godziny na bardzo wolniutkim ogniu, aż golonki będą całkiem miękkie, ale nie mogą się rozpadać. Podaję na gorąco z ulubionymi dodatkami :)
Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz