niedziela, 22 czerwca 2014

Golonka indycze zapieczone i duszone na patelni. Soczyste i mięciutkie.


Golonka indycze. Bardzo smaczne,soczyste, syte i zdrowe mięsko. Najsmaczniejsze są mniejsze sztuki, duże mogą być suche i wymagają bardzo długiego duszenia. Kiedy jestem w sklepie mięsnym i zauważę małe goloneczka indycze kupuję, bo wiem ,że będą smaczne i mięciutkie. A mięska jest na nich dość sporo, u nas zjadamy po sztuce na osobę, ale czasem coś zostaje, bo to bardzo syte danie, wtedy mięsko mrożę i wykorzystuję np. do bigosu. Polecam :)

Składniki
- golonka indycze ( mniejsze sztuki po 1 szt.na osobę ) u mnie 4 szt.
- czosnek mielony
- papryka mielona
- domowa wegeta
- majeranek
- olej

Golonka myję i osuszam papierowym ręczniczkiem. Na rozgrzaną patelnię wlewam niewielka ilość oleju, kiedy jest bardzo gorący układam golonka. Opiekam je przez kilka minut na gorącym tłuszczu aż mocno się zrumienią, następnie posypuję z obydwu stron dość mocno przyprawami. Zmniejszam ogień, podlewam odrobinę wrzącą wodą i przykrywam pokrywką. Duszę na bardzo wolnym ogniu ok. półtorej do dwóch godzin, aż mięso całkowicie jest miękkie i swobodnie odchodzi od kości. W czasie duszenia nie ma potrzeby dodawania już wody lub innych płynów, golonka puszczą dużo soków i duszą się aromatycznie. Podczas duszenia trzeba jedynie co jakiś czas je obracać.
Goloneczka podaję najczęściej w wersji obiadowej z ziemniaczkami i surówką
Dziś podane z sałatą lodową http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/05/saata-zielona-z-rzodkiewka-i-ogorkiem-w.html

Smacznego :)





4 komentarze:

  1. Obiad idealny, aż ślinka cieknie.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. A dziękuję, dziękuję, zaglądam do Ciebie :) Pysznie :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam serdecznie w te niedziele upiekę goloneczki uwielbiam indyka zaproszę teściową myślę,że będzie pysznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń