Strony
▼
czwartek, 30 kwietnia 2015
Sałatka porowa z groszkiem i jabłkiem.
Majówka już tuż tuż więc wymyślam kolejne sałatki, które przygotowuje się łatwo i szybko. Dziś sałatka porowa. Połączenie pora, groszku i jabłka uniwersalnie pasuje zarówno do wędliny, kanapek jak i do grillowanych kiełbasek i innych potraw przygotowywanych na świeżym powietrzu np. pieczonych ziemniaczków. Polecam :)
Składniki
- 1 por ( tylko biała i jasno zielona część )
- 1 mała puszka groszku konserwowego
- 1 większe kwaskowe jabłko
- 2 jajka
- zielona pietruszka -natka-
- majonez
- sól, pieprz
Wykonanie
Por kroję w bardzo drobne półplasterki, przekładam do małej miseczki i posypuję dwoma szczyptami soli.Odstawiam na bok aby zmiękł, puścił sok i stracił goryczkę. Do większej miski ścieram na tarce o grubych oczkach jajka, jabłko i przesypuje odcedzony z zalewy groszek. Kiedy por już jest miękki i puścił sok dokładnie go odciskam i przekładam do reszty składników. Na koniec do sałatki dodaję posiekaną natkę pietruszki i 2 łyżki majonezu. Mieszam i odstawiam do lodówki na co najmniej godzinkę.
Sałatki już nie solę, ponieważ por był wcześniej nasolony, dla smaku można dodać świeżo zmielonego pieprzu.
Smacznego :)
środa, 29 kwietnia 2015
Roladki schabowe z boczkiem wędzonym i serem żółtym.
Roladki schabowe zawijane z boczkiem i serem to smaczne danie obiadowe. Dzisiejsze obsmażyłam i udusiłam na patelni, wyszły bardzo soczyste i aromatyczne. Polecam :)
Składniki ( na 6 roladek )
- 6 większych plastrów schabu
- 6 plastrów wędzonego boczku
- 6 plastrów sera żółtego
- czosnek mielony, cebulka prażona, domowa wegeta , majeranek, kminek mielony, papryka mielona
- olej
Wykonanie
Plastry schabu rozbijam przy pomocy tłuczka na cienkie kotlety, na każdy z nich układam po plastrze boczku i plastrze sera, całość zwijam w roladkę, po bokach spinam wykałaczkami. Tak przygotowane roladki nacieram wszystkimi przyprawami i przekładam na rozgrzaną patelnie polaną niewielką ilością oleju. Roladki obsmażam na większym ogniu ze wszystkich stron do zrumienienia. Zmniejszam ogień, dolewam gorącej, przegotowanej wody tylko tyle aby w połowie przykryła roladki. Mięso duszę pod przykryciem na wolnym ogniu aż do miękkości.
Roladki tym razem podałam z pieczonymi ziemniakami z patelni i surówką z kapusty pekińskiej .
Smacznego :)
poniedziałek, 27 kwietnia 2015
Ziemniaki z kiełbasą, fasolką i pieczarkami w pomidowowym sosie. Szybkie danie jednogarnkowe.
Dziś proponuję bardzo szybkie, smaczne, pożywne i tanie jedzonko :) Wszystko w jednym garnku, mało mycia, mało pracy. Takie danie można z powodzeniem przygotować zarówno po ciężkim dniu w pracy na szybko, jak i na spokojnie dzień wcześniej a potem tylko odgrzewać.. na drugi dzień zyskuje na smaku :) Polecam.
Składniki ( dla 3-4 osób )
- 4-5 średniej wielkości ziemniaków
- 0.30 dkg cienkiej dobrej kiełbasy
- 0.30 dkg pieczarek
- puszka fasolki kolorowej
- 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz,czosnek mielony, cebulka suszona, majeranek, papryka czerwona mielona
- 0,5 szklanki mleka 0.5 % ... mleko można zastąpić śmietaną 12%
- 2 łyżki mąki pszennej
Wykonanie
Obrane i umyte ziemniaki kroje w grubsze półplasterki, zalewam wodą tak aby tylko przykryła ziemniaki, solę, dodaję wszystkie przyprawy i gotuje na wolnym ogniu. Kiełbasę kroję w plastry i obsmażam na suchej patelni do wytopienia tłuszczu. Do obsmażonej kiełbasy dodaję oczyszczone i pokrojone w ćwiartki... ósemki.. pieczarki. Całość smażę aż z pieczarek odparuje woda. Zawartość patelni przekładam do gotujących się ziemniaków. Następnie dodaje fasolkę z puszki wraz z zalewą, plus 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego. Na koniec do dania dolewam rozrobione mleko z mąką. Całość gotuję jeszcze kolejne 3-4 minuty aż sos zgęstnieje. Gotowe danie podaję na gorąco z ulubionym pieczywem.
Smacznego :)
czwartek, 16 kwietnia 2015
Domowa bułka tarta, sposób na wykorzystanie resztek pieczywa.
Domowa bułka tarta... wiadomo jest lepsza jak sklepowa nawet ta z najlepszej piekarni. W mojej rodzinie to już prawie tradycja, bułki tartej nie kupuje się, tylko mieli samemu, tak robiła i moja babcia i moja mama i robię od zawsze ja. To pewno wynika z prostej przyczyny, nie lubię wyrzucać jedzenia. A wykonanie takiej domowej bułeczki jest dziecinnie proste i szybkie... a jak głosi slogan... wiem co jem :)
Wykonanie:
Każdy kawałek przesuszonej bułki, kromki weka, czy nawet piętki z białego chleba kroje na mniejsze kawałki i odkładam na dużą blaszkę w piekarniku ( tam sobie spokojnie leżakuje i jeszcze wysycha ), kiedy uzbiera mi się większa ilość to całość mielę w maszynce do mielenie mięsa... można tez zetrzeć na tarce ( ale to już cięższa praca ). Tak zmieloną bułkę przekładam do szczelnie zamkniętych pojemników szklanych i plastikowych. Kiedy tylko potrzebuję zawsze jest pod ręką. Polecam :)
A poniżej przedstawiam kilka propozycji z mojej kuchni z wykorzystaniem własnej domowej bułki tartej.... wystarczy kliknąć w link i przechodzimy do przepisu :)
http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/05/kalafior-polany-zrumieniona-na-masle.html
http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/06/tradycyjne-panierowane-kotlety-schabowe.html
http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/05/kotlety-rybne-z-morszczuka-smaczne-nie.html
http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/03/kotlety-mielone-z-udek-kurczaka-tanie-i.html
http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/05/kotleciki-jajecznesmaczne-i-chrupiace.html
http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2015/03/filety-z-karpia-w-delikatnie-cebulowej.html
http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/03/miruna-panierowana-na-piatkowy-obiad.html
Smacznego :)
wtorek, 14 kwietnia 2015
Pasta z brokuła z jajkiem i zieloną cebulką. Pasta brokułowa do pieczywa.
Dziś przygotowałam pastę brokułową. Jeśli lubicie brokuły tak bardzo jak ja to ta pasta jest właśnie dla Was, lekka, zdrowa i bardzo smaczna. Łatwa w przygotowaniu. Ta pasta smakuje najlepiej podana na chrupiących tostach, słonych krakersach, czy chrupkich mini sucharkach. Polecam :)
Składniki
- 1 mały brokuł
- 1-2 jajka
- pęczek zielonej cebulki, lub szczypiorku
- ząbek czosnku
- sól, biały pieprz
- majonez
Wykonanie
Z brokuła oddzielam tylko różyczki i gotuje je w lekko osolonej wodzie do miękkości, studzę. Jajko gotuję na twardo, studzę, obieram, zielona cebulkę siekam. Ostudzone różyczki brokuła ugniatam widelcem, dodaję do nich starte na tarce jajko, posiekana cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i łyżkę majonezu ( majonez można zastąpić jogurtem naturalnym ). Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszam. Pastę podaję schłodzoną. Smacznego :)
poniedziałek, 13 kwietnia 2015
Schab po sztygarsku. Schab nadziewany kiełbasą. Danie obiadowe i domowa wędlina w jednym.
Zapraszam na wspaniały schab po sztygarsku. Tak przygotowany schab doskonale smakuje na ciepło jako danie obiadowe i równie wybornie podany na zimno jako domowa wędlina. Taki schab swego czasu na każde święta przygotowywali moi teściowie. I powiem szczerze, wtedy nie za bardzo mi smakował.. tzn. schab tak, ale przeszkadzałam mi tam ta kiełbasa... a teraz po latach przypomniałam sobie o tym przepisie i postanowiłam zaryzykować... bojąc się tej kiełbasy kupiłam możliwie najlepszą, swojską, wędzoną na ciepło. I .... schab podałam na święta. Efekt przerósł moje oczekiwania, mięso wyszło wyśmienite, rodzinka zachwycona. Polecam :)
Składniki
- 1.70 kg schabu
- kiełbasa cienka dobrej jakości u mnie swojska podwędzana ( długością zbliżona do długości schabu )
- czosnek mielony, kminek mielony, majeranek, papryka czerwona mielona, cebulka suszona, domowa wegeta
- olej
Wykonanie
Przygotowanie potrawy zaczynam od włożenia do zamrażalnika kiełbasy ( kiedy jest zmrożona, jest sztywna i lepiej się nią nabija schab )
Umyty i osuszony schab przekłuwam ostrym i długim nożem w środku na wylot. W powstałe nacięcie wkładam zmrożoną kiełbasę. Mięso nacieram bardzo dokładnie ze wszystkich stron wszystkimi przyprawami i wkładam do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Naczynie żaroodporne smaruję olejem, przekładam do niego nadziany i zamarynowany schab, dolewam ok. 0.5 szklanki wody. Wkładam do zimnego piekarnika. Piekę pod przykryciem w 180 stopniach z termoobiegiem około 2 godzin. Podczas pieczenia co jakiś czas mięso obracam i w razie potrzeby dolewam gorącej wody.
Upieczony schab, jeszcze gorący wykładam z naczynia i szczelnie owijam folią aluminiową, dzięki temu będzie soczysty i łatwo będzie się go kroić na plastry. Jeśli ma być podany na ciepło wystarczy mu odpoczynek w folii ok. 10 minut, jeśli na zimno zostawiam go owiniętego folią do wystudzenia, a potem przekładam do lodówki.
Smacznego :)
piątek, 10 kwietnia 2015
Kolorowa sałatka z kurczakiem wędzonym, papryką i serem.
Dziś zapraszam na bardzo apetyczną, kolorową i smaczna sałatkę z kurczakiem wędzonym. Sałatka bardzo szybka i prosta w wykonaniu, doskonała na wszelkiego typu imprezy, spotkania, jak i na co dzień. Polecam :)
Składniki
- 2 udka wędzone z kurczaka
- 2 papryki czerwone ( lub kolorowe )
- kukurydza w puszce
- 20 dkg sera żółtego w kostce
- zielona cebulka dymka
- majonez
- śmietana 18%
- sól, biały pieprz
Wykonanie
Udka z kurczaka obieram z kości i skóry, mięso kroje w kostkę. Tak samo kroję paprykę i ser żółty, zielona cebulkę siekam. Pokrojone składniki przekładam do salaterki, dodaję do nich odsączoną kukurydzę. Przyprawiam do smaku solą i pieprzem. Dodaję 2-3 łyżki majonezu i łyżkę śmietany, mieszam i wstawiam na około godzinę do lodówki aby składniki się połączyły, a smaki "przegryzły".
Smacznego :)
czwartek, 9 kwietnia 2015
Biała kiełbasa pieczona w piwie z cebulą i majerankiem.
Biała kiełbasa pieczona w piwie to świetna propozycja nie tylko na świąteczne śniadanie ale także na zbliżającą się majówkę. Pieczona w piwie z dodatkiem cebuli i aromatycznych przypraw nabiera oryginalnego smaku, jest chrupka i soczysta. Pasuje zarówno jako danie obiadowe.. np. podana. z pieczonymi ziemniaczkami i surówką, jak i na kolację z pieczywem i innymi dodatkami. Polecam :)
Składniki
- 4 białe kiełbaski
- 1 duża cebula
- 1 szklanka piwa
- sól, pieprz,majeranek,czosnek mielony, kminek mielony, papryka mielona
Wykonanie
Naczynie żaroodporne smaruję delikatnie olejem, na jego dno wykładam pokrojoną w grubsze półplasterki cebulę. Cebulę delikatnie solę, posypuję przyprawami i mieszam aby cała obtoczyła się w przyprawach. Na tak przygotowana cebulę wykładam kiełbasę, całość podlewam piwem tak aby do połowy przykryło kiełbasę. Naczynie wstawiam do piekarnika ( bez przykrycia ) i piekę w temperaturze 180-200 stopni z termoobiegiem ok. 30-40 minut, aż płyn częściowo odparuje, cebulka zmięknie, a kiełbaska ładnie się zarumieni. W trakcie pieczenia kilka razy obracam kiełbasę.
Smacznego :)
wtorek, 7 kwietnia 2015
Pasta kanapkowa z pieczarek i sera żółtego.
Pasta pieczarkowa z serem żółtym to bardzo smaczne smarowidło do pieczywa lub farsz do zapiekanek, jajek, czy babeczek. Jej wygląd co prawda nie powala na kolana ale smak już tak. Jej kolejną zaleta jest to,że jest bardzo prosta i łatwa w wykonaniu. Polecam :)
Składniki
- 20 dkg pieczarek
- 10 dkg sera żółtego
- 1 jajko ugotowane na twardo
- majonez
- sól, pieprz
- olej
Wykonanie
Pieczarki oczyszczam, myję i ścieram na tarce o grubych oczkach. Podsmażam na łyżce oleju, do odparowania wody, przyprawiam. Studzę. Ugotowane jajko i ser żółty ścieram na tarce o grubych oczkach, do jajka i sera dodaję ostudzone pieczarki i majonez ( ok. 1 łyżkę ), całość w doprawiam i dokładnie mieszam.
Smacznego :)
poniedziałek, 6 kwietnia 2015
Chrzan z jajkiem. Domowy prosty, szybki przepis.
Dziś zapraszam Was na pyszny, bardzo prosty w wykonaniu domowy chrzan z jajkiem. Co prawda Święta już dobiegają końca, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby taki chrzan przygotować sobie na co dzień. Pasuje on doskonale jako dodatek do wszelkich wędlin, kiełbas, mięs pieczonych i gotowanych np. golonka :) U mnie sprawdza się nawet do kiełbas i mięs z grilla... a sezon grillowy już tuż, tuż :) Polecam.
Składniki
- słoiczek tartego chrzanu 170 g.
- 2-3 jajka
- 2-3 łyżeczki majonezu
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Jajka gotuję na twardo i ścieram na tarce na drobniutkich oczkach, do jajek dodaję odciśnięty chrzan i majonez. Dokładnie mieszam. W razie potrzeby doprawiam solą i pieprzem.
Podaje po schłodzeniu w lodówce.
Smacznego :)
czwartek, 2 kwietnia 2015
Karkówka pieczona z pieczarkami i papryką. Karczek w pieczarkach i papryce.
Karkówka przygotowana w ten sposób jest bardzo mięciutka, wprost rozpływa się w ustach, a dzięki temu ,że od samego początku jest pieczona z papryką, pieczarkami i cebulką jest bardzo aromatyczna. Takie mięsko to świetna propozycja na niedzielny, czy świąteczny obiad. Polecam :)
Składniki
- 1 kg karkówki
- 0.5 kg pieczarek
- 1 duża czerwona papryka
- 1 duża cebula
- sól, domowa wegeta , czosnek mielony, kminek mielony, majeranek, papryka melona, pieprz
- olej
Wykonanie
Mięso kroję w grubsze plastry ( nie rozbijam ). Każdy plaster dokładnie nacieram wszystkimi przyprawami i odstawiam do lodówki na co najmniej godzinę. W tym czasie pieczarki kroję w ćwiartki lub ósemki ..w zależności od wielkości.. , paprykę w większa kostkę, cebulę siekam.
Zamarynowane plastry karkówki przekładam do delikatnie wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego, na mięso wykładam cebulę, paprykę i pieczarki. Całość zalewam szklanką wody. Naczynie przykrywam pokrywką, wkładam do zimnego piekarnika i piekę w temperaturze 180-190 stopni z termoobiegiem 1.5-2 godziny. Co jakiś czas w zaglądam do mięsa, delikatnie obracam i w razie potrzeby uzupełniam gorąca wodą.
Tak przygotowana karkówka smakuje podana z zarówno z ziemniakami, kasza czy ryżem, oczywiście koniecznie w towarzystwie ulubionej surówki.
Smacznego :)