czwartek, 27 kwietnia 2023

Sernik z kaszą manną i żurawiną


 Zapraszam na wyśmienity serniczek. Sernik z kaszą manną. Lekki, puszysty, przepyszny. Wprost rozpływa się w ustach. Bez spodu, taki lubię najbardziej. Ja do swojego dodałam żurawinę, możecie dodać rodzynki jeśli lubicie lub nic nie dodawać. Sernik bardzo prosty w wykonaniu, nie ma prawa się nie udać. Polecam :)

Składniki (na blaszkę 35x30 cm)
- 200g masła
- 1 szklanka cukru 
- 1 cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
- 2 łyżki soku z cytryny lub limonki
- 1 kg sera mielonego na sernik z wiaderka
- 6 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy (40g)
- 3/4 szklanki kaszy manny
- 1/2 szklanki żurawiny suszonej (opcjonalnie)
Dodatkowo
- tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy lu papier do pieczenia
- mąka do obsypania żurawiny (opcjonalnie)

Wykonanie
Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową.
Masło miksuję z cukrami na puszystą masę, dodaję sok z cytryny, stopniowo po jednym żółtku, dalej miksuję. Następnie do masy dodaję ser, kaszę mannę, budyń i proszek do pieczenia. Mieszam delikatnie i krótko tylko do połączenia składników. Dodaję żurawinę obsypaną delikatnie mąką. Z białej jaj ubijam pianę na sztywno. Dodaję do ciasta i delikatnie mieszam. Ciasto przekładam do formy uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę w 160 stopniach (grzałka góra-dół) 30 minut. Po tym czasie zmniejszam temperaturę do 150 stopni i piekę kolejne 30 minut. Po upieczeniu sernik zostawiam w zamkniętym piekarniku na 10 minut, po tym czasie lekko uchylam drzwiczki i zostawiam sernik do wystudzenia w piekarniku. Po ostudzeniu sernik posypuję cukrem pudrem.
Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz