Rolady mielone z pieczarkami zapiekane w boczku, to jeden z moich pomysłów na wykorzystanie mięsa mielonego na obiad. Czasem warto zmienić zwykłego mielonego w coś niezwykłego. Takie roladki dzięki dodaniu pieczarek i zapieczeniu w boczku smakują wyjątkowo. Są niesamowicie soczyste w środku, a z wierzchu chrupiące. Danie bardzo proste w przygotowaniu i wbrew pozorom nie zajmuje dużo czasu. Polecam :)
Składniki
- 500g mięsa mielonego
- 150g pieczarek
- 1 jajko
- 1 łyżka kaszy manny
- ok. 150g boczku wędzonego, surowego w plastrach ( po dwa na roladę )
- czosnek mielony
- kminek mielony
- majeranek
- sól, pieprz do smaku
- olej
Wykonanie
Do mięsa mielonego dodaję starte na dużych oczkach tarki pieczarki, surowe jajko, kaszę mannę i przyprawy. Całość mieszam na początku łyżką, potem wyrabiam masę ręką aż składniki
dokładnie się połączą. Zwilżonymi dłońmi formuję z mięsa roladki. Każdą z nich owijam dwoma plastrami boczku.
Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju, na rozgrzanym osmażam rolady ze wszystkich stron na rumiano. Patelnię przekładam do nagrzanego piekarnika. Rolady piekę ok. 20 minut pod przykryciem w 170 stopniach (grzałka góra dół), po tym czasie odkrywam pokrywkę i zapiekam jeszcze ok 5 minut na termoobiegu.
Ja posiadam patelnię z odpinaną rączką, dzięki czemu mogę ją włożyć bezpośrednio do piekarnika. Jeśli takiej nie posiadacie, proponuję rolady po obsmażeniu przełożyć do naczynia żaroodpornego, lub ostatecznie usmażyć na patelni.
Dzisiejsze rolady podałam z młodymi ziemniakami i kapustą duszoną z pieczarkami i koperkiem
Smacznego :)
jak dla mnie bomba!
OdpowiedzUsuńO matulu, chcę! <3
OdpowiedzUsuńCoś innego na obiad. Z chęcią bym spróbowała!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Kolorowo!
Ale rewelacja pomysł! Muszę zrobić mężowi na obiad, jak się trochę chłodniej zrobi😉
OdpowiedzUsuńWygląda mega pysznie, aż z chęcią bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjne i pyszne roladki <3
OdpowiedzUsuńPyszniutkie :-)
OdpowiedzUsuńPyszne jedzonko :)
OdpowiedzUsuńFajne roladki ❤
OdpowiedzUsuńuuu ale to pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńChętnie spróbowałabym takich rolad :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Wyglądają bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńPomysłowy
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie wyglądają ;)
OdpowiedzUsuńSuper właśnie dziś testuje 😘😘
OdpowiedzUsuńSuper, życzę smacznego 😘😘
UsuńWitam serdecznie ♡
OdpowiedzUsuńMniam, bardzo apetyczny wpis! Rolady wyglądają obłędnie i na pewno tak też smakują :)
Pozdrawiam cieplutko ♡
ooo jaki apetyczny pomysł
OdpowiedzUsuńŚwietny miałaś pomysł na mięso, chętnie skorzystam z przepisu :)
OdpowiedzUsuńfajna wariacja dość klasycznego dania :) choć nie jestem wielbicielką typowej polskiej kuchni to i tak chętnie bym wypróbowała :D
OdpowiedzUsuńLubię takie jedzonko.
OdpowiedzUsuńMniam!! Świetna propozycja na niedzielny obiad!!
OdpowiedzUsuń