Strony

środa, 14 lipca 2021

Rolady mielone z pieczarkami zapiekane w boczku

Rolady mielone z pieczarkami zapiekane w boczku, to jeden z moich pomysłów na wykorzystanie mięsa mielonego na obiad. Czasem warto zmienić zwykłego mielonego w coś niezwykłego. Takie roladki dzięki dodaniu pieczarek i zapieczeniu w boczku smakują wyjątkowo. Są niesamowicie soczyste w środku, a z wierzchu chrupiące. Danie bardzo proste w przygotowaniu i wbrew pozorom nie zajmuje dużo czasu. Polecam :)

Składniki
- 500g mięsa mielonego
- 150g pieczarek
- 1 jajko
- 1 łyżka kaszy manny
- ok. 150g boczku wędzonego, surowego w plastrach ( po dwa na roladę )
- czosnek mielony
- kminek mielony
- majeranek
- sól, pieprz do smaku
- olej

Wykonanie
Do mięsa mielonego dodaję starte na dużych oczkach tarki pieczarki, surowe jajko, kaszę mannę i przyprawy. Całość mieszam na początku łyżką, potem wyrabiam masę ręką aż składniki dokładnie się połączą. Zwilżonymi dłońmi formuję z mięsa roladki. Każdą z nich owijam dwoma plastrami boczku.
Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju, na rozgrzanym osmażam rolady ze wszystkich stron na rumiano. Patelnię przekładam do nagrzanego piekarnika. Rolady piekę ok. 20 minut pod przykryciem w 170 stopniach (grzałka góra dół), po tym czasie odkrywam pokrywkę i zapiekam jeszcze ok 5 minut na termoobiegu.
Ja posiadam patelnię z odpinaną rączką, dzięki czemu mogę ją włożyć bezpośrednio do piekarnika. Jeśli takiej nie posiadacie, proponuję rolady po obsmażeniu przełożyć do naczynia żaroodpornego, lub ostatecznie usmażyć na patelni.


Dzisiejsze rolady podałam z młodymi ziemniakami i kapustą duszoną z pieczarkami i koperkiem
Smacznego :)
 

 



 


22 komentarze:

  1. Coś innego na obiad. Z chęcią bym spróbowała!
    Pozdrawiam Kolorowo!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale rewelacja pomysł! Muszę zrobić mężowi na obiad, jak się trochę chłodniej zrobi😉

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda mega pysznie, aż z chęcią bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacyjne i pyszne roladki <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Chętnie spróbowałabym takich rolad :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo smacznie wyglądają ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super właśnie dziś testuje 😘😘

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam serdecznie ♡
    Mniam, bardzo apetyczny wpis! Rolady wyglądają obłędnie i na pewno tak też smakują :)
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    OdpowiedzUsuń
  10. ooo jaki apetyczny pomysł

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny miałaś pomysł na mięso, chętnie skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  12. fajna wariacja dość klasycznego dania :) choć nie jestem wielbicielką typowej polskiej kuchni to i tak chętnie bym wypróbowała :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Mniam!! Świetna propozycja na niedzielny obiad!!

    OdpowiedzUsuń