Rewelacyjne, błyskawiczne i bardzo smaczne ciasto z czereśniami i kruszonką. Do jego wykonania, jak sama nazwa wskazuje, używamy jedynie widelca. Prosto, bez miksera, wszystkie składniki wrzucamy do miski, mieszamy i gotowe. Uda się każdemu. Polecam :)
Składniki ( na blachę 35x25 )
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki śmietany 12% lub 18%
- 3/4 szklanki oleju
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Kruszonka
- 0,5 szklanki mąki
- 1/4 szklanki cukru
- 50 gram masła
Dodatkowo
- dowolne owoce ( u mnie tym razem czereśnie )
- papier do pieczenia
Wykonanie.
Zaczynam od zrobienia kruszonki: na stolnicę wysypuję mąkę, dodaję cukier i zimne, posiekane masło. Całość palcami łączę w kulkę. Kulkę ciasta zawijam w folię spożywczą i przekładam na ok. pół godziny do zamrażalnika.
Do miski wbijam całe jajka, bełtam je widelcem, dodaję kolejno resztę składników. Całość dokładnie mieszam widelcem, aż ciasto się ładnie połączy i zacznie odchodzić od brzegów
miski. Trwa to dosłownie chwilkę. Ciasto przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzch układam wydrylowane czereśnie, na czereśnie ścieram na tarce o dużych oczkach kruszonkę. Ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę w 170 stopniach ( grzałka góra/dół ) ok. 45 minut. Do suchego patyczka.
Smacznego :)
Po więcej przepisów na proste i smaczne ciasta zapraszam do mojej zakładki CIASTA I CIASTECZKA klik , znajduje się tam prawie 60 przepisów, myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie :)
Uwielbiam takie proste przepisy :) Ciasto na pewno jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńCzereśni u mnie pod dostatkiem, nie ma na co czekać :D Muszę zrobić takie ciasto!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Bardzo lubię takie ciasto :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Jak z czereśniami to biorę w ciemno
OdpowiedzUsuńjejku ale to ciasto pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńZjadłabym kawałek takiego ciasta ;)
OdpowiedzUsuń😋
OdpowiedzUsuńOh so nice recipe
OdpowiedzUsuńxx
Wygląda wyśmienicie!
OdpowiedzUsuńTakie ciasta piekła moja mama w letnie niedziele :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam czereśnie, a to ciasto wygląda naprawdę smacznie :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym :)
OdpowiedzUsuńtakie proste, a taki super efekt :)
OdpowiedzUsuńNie pamiętam kiedy ostatni raz robiłam ciasto z wiśniami. Pora to zmienić, bo twoje wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńw sam raz do kawy <3
OdpowiedzUsuńDo ciasta radzę dać jeszcze szczyptę soli. Najlepsze kwaśne owoce - wiśnie,kwaśne jabłka i oczywiście rabarbar
OdpowiedzUsuńO soli często zapominam. To ciasto robię bardzo często w sezonie, owoce daje jakie mam pod ręką, tzn w ogrodzie. Smakuje wybornie
UsuńCoś pysznego, ślinka leci i jakie proste do upieczenia!
OdpowiedzUsuńLubie takie ciasta. Szczególnie latem
OdpowiedzUsuńPozdrawiam kOlorowo
pycha i omom:D zrobię na weekend:)
OdpowiedzUsuńjak ja lubię czereśnie!
OdpowiedzUsuńale bym zszamała ;!
OdpowiedzUsuńFajnie, że nie potrzeba miksera. Lubię takie proste i szybkie przepisy :)
OdpowiedzUsuńRobimy je co sezon z różnymi owocami :-)
OdpowiedzUsuńŚwieże smakuje najlepiej ;)
OdpowiedzUsuń