Strony

czwartek, 1 lipca 2021

Błyskawiczne ciasto widelcem mieszane z czereśniami i kruszonką


 Rewelacyjne, błyskawiczne i bardzo smaczne ciasto z czereśniami i kruszonką. Do jego wykonania, jak sama nazwa wskazuje, używamy jedynie widelca. Prosto, bez miksera, wszystkie składniki wrzucamy do miski, mieszamy i gotowe. Uda się każdemu. Polecam :)

Składniki ( na blachę 35x25 )
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki śmietany 12% lub 18%
- 3/4 szklanki oleju
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 Kruszonka
- 0,5 szklanki mąki
- 1/4 szklanki cukru
- 50 gram masła
Dodatkowo
- dowolne owoce ( u mnie tym razem czereśnie )
- papier do pieczenia

Wykonanie.
Zaczynam od zrobienia kruszonki: na stolnicę wysypuję mąkę, dodaję cukier i zimne, posiekane masło. Całość palcami łączę w kulkę. Kulkę ciasta zawijam w folię spożywczą i przekładam na ok. pół godziny do zamrażalnika.
 Do miski wbijam całe jajka, bełtam je widelcem, dodaję  kolejno resztę składników. Całość dokładnie mieszam widelcem, aż ciasto się ładnie połączy i zacznie odchodzić od brzegów miski. Trwa to dosłownie chwilkę.  Ciasto przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzch układam wydrylowane czereśnie, na czereśnie ścieram na tarce o dużych oczkach kruszonkę. Ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę w 170 stopniach ( grzałka góra/dół ) ok. 45 minut. Do suchego patyczka.
Smacznego  :)
 

 



Po więcej przepisów na proste i smaczne ciasta zapraszam do mojej zakładki CIASTA I CIASTECZKA klik , znajduje się tam prawie 60 przepisów, myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie :)

25 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie proste przepisy :) Ciasto na pewno jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czereśni u mnie pod dostatkiem, nie ma na co czekać :D Muszę zrobić takie ciasto!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię takie ciasto :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak z czereśniami to biorę w ciemno

    OdpowiedzUsuń
  5. jejku ale to ciasto pysznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  6. Zjadłabym kawałek takiego ciasta ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie ciasta piekła moja mama w letnie niedziele :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam czereśnie, a to ciasto wygląda naprawdę smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. takie proste, a taki super efekt :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie pamiętam kiedy ostatni raz robiłam ciasto z wiśniami. Pora to zmienić, bo twoje wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Do ciasta radzę dać jeszcze szczyptę soli. Najlepsze kwaśne owoce - wiśnie,kwaśne jabłka i oczywiście rabarbar

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O soli często zapominam. To ciasto robię bardzo często w sezonie, owoce daje jakie mam pod ręką, tzn w ogrodzie. Smakuje wybornie

      Usuń
  12. Coś pysznego, ślinka leci i jakie proste do upieczenia!

    OdpowiedzUsuń
  13. Lubie takie ciasta. Szczególnie latem
    Pozdrawiam kOlorowo

    OdpowiedzUsuń
  14. pycha i omom:D zrobię na weekend:)

    OdpowiedzUsuń
  15. jak ja lubię czereśnie!

    OdpowiedzUsuń
  16. Fajnie, że nie potrzeba miksera. Lubię takie proste i szybkie przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Robimy je co sezon z różnymi owocami :-)

    OdpowiedzUsuń