Aromatyczna młoda kapusta duszona z pieczarkami i koperkiem. Doskonała jako samodzielne danie i jako dodatek do obiadu. Polecam :)
Składniki
- główka młodej kapusty
- 200g pieczarek
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- pół pęczka koperku
- czosnek mielony
- majeranek
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Kapustę szatkuję, pieczarki kroję w
większe kawałki, cebulę w kosteczkę. Na patelni rozgrzewam łyżkę masła, na maśle obsmażam cebulę, dodaję pieczarki i
chwilkę smażę, aż odparuje z nich woda i lekko się zrumienią. Następnie
do podsmażonych pieczarek dodaję kapustę. Dolewam około pół szklanki
wrzącej wody, całość mieszam i chwilę duszę. Kiedy kapusta jest już
prawie miękka, dodaję drobno pokrojony
koperek, doprawiam do smaku. Delikatnie mieszam i chwilkę podgrzewam na
wolnym ogniu, aby smaki się połączyły.
Smacznego :)
Poniżej podam jeszcze kilka moich propozycji na młodą kapustę ( wystarczy kliknąć w tytuł, a ukaże się przepis ) zapraszam :
Lubię dania z młodą kapustą, na pewno znajdę coś ciekawego wśród tylu propozycji. :)
OdpowiedzUsuńMiło mi, polecam 😘
UsuńTaka kapusta jest idealna do obiadu :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Wygląda pysznie, kocham pieczarki.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Kolorowo!
Jej jak narobiłaś smak na taka, kapustkę. Muszę lecieć do sklepu kupić produkty i zrobić.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię tak przygotowaną młodą kapustę :-)
OdpowiedzUsuńTaka kapusta to coś pysznego 😋
OdpowiedzUsuńLubię pieczarki ❤
OdpowiedzUsuńpycha:D jadłabym:)
OdpowiedzUsuńMniam pyszności
OdpowiedzUsuńZnakomicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię taką kapustę, choć u mnie zwykle jest w wersji bez pieczarek :)
OdpowiedzUsuńtaka kapusta musi byc pyszna
OdpowiedzUsuń