Błyskawiczna w wykonaniu, znakomita w smaku. Miękka, wilgotna, aromatyczna. Doskonała na Wielkanocny stół. Babka bananowa. Polecam :)
Składniki ( na formę z kominkiem 24 cm )
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 6 łyżek mleka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody
- 3 dojrzałe banany
Polewa
- 100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mleka
Dodatkowo
- tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy
Wykonanie
Banany obieram ze skórki, kroję w plasterki i ugniatam widelcem na miazgę.
Jajka miksuję z cukrem na puszystą masę ( ok. 5-6 minut ), dodaję rozgniecione banany, wlewam olej i mleko, cały czas miksuję. Dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Chwilkę jeszcze miksuję na wolnych obrotach, tylko do połączenia składników.
Ciasto przekładam do
uprzednio wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy z
kominkiem. Wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę w 160 stopniach (
grzałka góra-dół ) około 50 minut, do suchego patyczka.
Polewa : do małej miseczki przekładam połamaną czekoladę, dodaję masło i
mleko. Miseczkę wkładam do mikrofalówki na 30 sekund do rozpuszczenia.
Rozpuszczoną polewę dokładnie mieszam i rozprowadzam na przestudzonej babce.
Babkę przechowuję w plastykowym, zamykanym pojemniku na ciasto, utrzymuje świeżość nawet do 4 dni.
Smacznego :) Poniżej podam jeszcze kilka moich przepisów na babki ( wystarczy kliknąć w tytuł a ukaże się przepis ) zapraszam :
Uwielbiam takie bananowe ciasta ;)
OdpowiedzUsuńPyszności :) uwielbiam bananowe wypieki :)
OdpowiedzUsuńIdealna ta babka :) Banan fajnie się sprawdza w takich wypiekach :)
OdpowiedzUsuńWidzę, że to ciasto w środku jest ciemne. Co powoduje tę ciemną barwę?
OdpowiedzUsuńDojrzałe banany. Ciemnieją pod wpływem ciepła.
UsuńSpokojnych i radosnych Świąt ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję i wzajemnie. Zdrowych i smacznych Świąt życzę ❤
UsuńBardzo smacznie wygląda, nie jadłam jeszcze bananowej babki :)
OdpowiedzUsuńzdrowych i smacznych Świąt!
OdpowiedzUsuńWzajemnie 🙂❤
Usuńnigdy nie jadłam bananowej babki
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis :) muszę wypróbować
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna!
OdpowiedzUsuńWręcz idealna *.*
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę apetycznie. Z chęcią bym zjadła. ;)
OdpowiedzUsuńtaka babka i na weekend się nada:D
OdpowiedzUsuńAleż musi być pyszna!
OdpowiedzUsuńNoooo wygląda mega smacznie! Zapisuję przepis :)
OdpowiedzUsuńBabka wyszla przepyszna! Polecam ten przepis szybki i łatwy
OdpowiedzUsuń