Lekka, łatwa w przygotowaniu a przy tym bardzo smaczna zupa. Doskonała dla osób, które szukają przepisów na dania lekkostrawne i dietetyczne. Ja swoją zupę wzbogaciłam klopsikami z indyka, aby była bardziej pożywna. Delikatne klopsiki podkreśliły jej smak, ale nie ujęły jej lekkości. Polecam :)
Składniki
- 2 duże marchewki
- 1 pietruszka
- pół selera
- 2 duże marchewki
- 1 pietruszka
- pół selera
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 125 g ryżu
- gałązka lubczyku
- 125 g ryżu
- gałązka lubczyku
- łyżka posiekanego koperku
- ok 3 litry wody
- sól
- 0.5 kg mięsa mielonego z indyka
- 1 jajko
- 2 łyżki kaszy manny
- 0,5 łyżeczki czosnku mielonego
- majeranek
- sól
- ok 3 litry wody
- sól
- 0.5 kg mięsa mielonego z indyka
- 1 jajko
- 2 łyżki kaszy manny
- 0,5 łyżeczki czosnku mielonego
- majeranek
- sól
Wykonanie
Do mięsa mielonego dodałam surowe jajko, 2 łyżki kaszki manny, dwie szczypty soli, szczyptę majeranku i pół łyżeczki czosnku. Mięso wyrobiłam ręka na jednolita masę i odstawiłam na ok. 15 minut do lodówki. Następnie zwilżonymi rękoma uformowałam male kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
W większym garnku zagotowałam ok. 3 litry lekko osolonej wody. Dodałam do niej pokrojone w słupki marchewki, pietruszkę i seler w kawałki, cebulę i ząbek czosnku. Kiedy woda się ponownie zagotowała, wrzuciłam na wrzątek klopsiki. Po około 10 minutach do gotującej się zupy wsypałam ryż. Zmniejszyłam gaz i na wolnym ogniu gotowałam całość do miękkości ( ok. 20 minut ). Pod koniec zupę doprawiłam roztartym majerankiem i dodałam koperek.
Smacznego :)
Do mięsa mielonego dodałam surowe jajko, 2 łyżki kaszki manny, dwie szczypty soli, szczyptę majeranku i pół łyżeczki czosnku. Mięso wyrobiłam ręka na jednolita masę i odstawiłam na ok. 15 minut do lodówki. Następnie zwilżonymi rękoma uformowałam male kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
W większym garnku zagotowałam ok. 3 litry lekko osolonej wody. Dodałam do niej pokrojone w słupki marchewki, pietruszkę i seler w kawałki, cebulę i ząbek czosnku. Kiedy woda się ponownie zagotowała, wrzuciłam na wrzątek klopsiki. Po około 10 minutach do gotującej się zupy wsypałam ryż. Zmniejszyłam gaz i na wolnym ogniu gotowałam całość do miękkości ( ok. 20 minut ). Pod koniec zupę doprawiłam roztartym majerankiem i dodałam koperek.
Smacznego :)
Pyszna i rogrzewająca:)
OdpowiedzUsuńIdealna na zimne dni;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam dobre, syte zupy :)
OdpowiedzUsuńDietetyczne danie super
OdpowiedzUsuńCiekawa i zdrowa zupa
OdpowiedzUsuńTakiej jeszcze nie jadłam ;-)
OdpowiedzUsuńFajne klopsiki ❤
OdpowiedzUsuńSame plusy :) Taką zupkę zjadłabym ze smakiem.
OdpowiedzUsuńMmmm pycha :)
OdpowiedzUsuńmniam , jak ja lubię takie pożywne zupki! :D
OdpowiedzUsuńLubię takie lekkie zupki.
OdpowiedzUsuńNie próbowałam jeszcze, ale ogólnie zupy to coś dla mnie :), więc to dobry pomysł na kolejny obiad.
OdpowiedzUsuńPyszne i delikatne danie!
OdpowiedzUsuńKojarzy mi się z domem babci :)
OdpowiedzUsuńSycąca :)
OdpowiedzUsuńfajna zupa
OdpowiedzUsuńprzepyszna zupka lekka i bardzo smaczna dziekuje za przepis i pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńMiło mi. Pozdrawiam 🙂
Usuń