piątek, 12 maja 2017

Szybkie i puszyste ciasto z rabarbarem.


Sezon na rabarbar w pełni i ja w pełni z niego korzystam :) Zapraszam na proste i szybkie ciasto z rabarbarem. Bardzo smaczne, lekkie i puszyste, a zarazem odpowiednio wilgotne. A do tego długo zachowujące świeżość. Polecam :)

Składniki ( na blaszkę 35x25 cm )
- 25 dag margaryny
- 6 łyżek mleka
- 1 szklanka cukru
- 5 jajek
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2,5 szklanki mąki
Dodatkowo
- bułka tarta i tłuszcz do wysmarowania formy

Wykonanie
 Margarynę, mleko i cukier podgrzewam na wolnym ogniu do rozpuszczenia składników. Studzę. Do ostudzonej masy dodaję żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksuję. Pod koniec dodaję ubitą pianę z białek i całość delikatnie mieszam. Ciasto wylewam do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Na wierzchu układam gęsto rabarbar. Wkładam do lekko nagrzanego piekarnika i piekę w 170 stopniach z termoobiegiem przez 35-40 minut. Do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmuję z piekarnika i zostawiam do ostudzenia.
Smacznego :)




21 komentarzy:

  1. O mniam, muszę zrobić ☺

    OdpowiedzUsuń
  2. wielbię wypieki z rabarbarem:) pyszny smak i aromat cudny:) wygląda to genialnie;) obserwuję z miłą chęcią i zapraszam serdecznie do siebie;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię takie szybkie ciasta :) Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. takie typowo majowe, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jutro z samego rana zabieram się za za pieczenie mniam

    OdpowiedzUsuń
  6. mam ochotę dodać trochę cukru waniliowego, co Ty na to? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo, możesz dodać :)

      Usuń
    2. Można zastąpić np truskawkami? Pozdrawiam

      Usuń
  7. pychotka jest, już kilka wazy robiłam, teraz sezon na truskawki też pycha. Pozdrawiam i dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  8. Pychotka jest, już kilka wazy robiłam, teraz sezon na truskawki też pycha. Pozdrawiam i dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepyszne i ekspresowe ciasto :) zrobiłam raz z rabarbarem i raz z truskawkami, wyszły super :) aczkolwiek za drugim razem troszkę dosłodziłam, bo mój mąż woli ciut słodsze niż podane w przepisie ;) tak czy siak będę to ciasto robić często, bo jest szybkie i tanie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszne, proste ciasto, takie jest najlepsze ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. 6 łyżek mleka ?

    OdpowiedzUsuń
  12. Ten Rabarbar surowy się daje czy trzeba go gotować?

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszne ciasto tylko ja nie dodaje mleka

    OdpowiedzUsuń