niedziela, 14 maja 2017
Roladki schabowe z szynką i serem zapiekane w sosie serowym.
Takie roladki goszczą w moim domu dość często, zamiennie robię czasem ze schabu, czasem z filetów kurczaka. Wbrew pozorom przygotowuje się je bardzo szybko i łatwo. Są bardzo smaczne i szybko znikają z talerzy. Polecam :)
Składniki
- 6 plastrów schabu
- 6 plastrów szynki
- 6 plasterków sera żółtego
- 10 dkg sera żółtego w kostce
- 100 g serka topionego kremowego
- pół szklanki śmietany 12 lub 18 %
- 3/4 szklanki bulionu lub wody
- 1 łyżka mąki pszennej
- pół łyżeczki mielonej papryki
- sól do smaku
- suszony szczypiorek ( opcjonalnie )
Wykonanie
Plastry schabu rozbijam jak na kotlety, na każdym z nich układam po plasterku szynki i sera. Zwijam w roladki i układam w naczyniu żaroodpornym łączeniem do dołu.
W garnuszku mieszam lekko podgrzany bulion z rozdrobnionym serkiem topionym ( robię to przy pomocy blendera ) kiedy się połączy dolewam do niego śmietanę, łyżkę mąki i znów blenduję na jednolity sos, tak by nie było grudek. Gotowym sosem zalewam roladki. Każdą z nich dodatkowo jeszcze posypuję startym na dużych oczkach serem żółtym i posypuję dla koloru słodką papryką.
Naczynie przekładam do lekko nagrzanego piekarnika i piekę około 40 minut z termoobiegiem w 160 stopniach. Przez pierwsze 20 minut piekę pod przykryciem, potem bez. Kiedy danie jest gotowe roladki są rumiane, a sos gęsty.
Roladki najczęściej podaję z ziemniakami purre i surówką.
Smacznego :)
-
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
mam ślinotok:D
OdpowiedzUsuńPyszne roladki :) Uwielbiam takie, no i ten sos serowy - pycha :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie roladki :) Świetny przepis!
OdpowiedzUsuńUwielbiam ☺
OdpowiedzUsuńBardzo fajne danie :-)
OdpowiedzUsuńWszystko co jest zapiekane z serem jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńsmakowity pomysł na obiad ;)
OdpowiedzUsuńapetyczne!
OdpowiedzUsuńaż mi zapachniało z monitora :O
OdpowiedzUsuńBardzo lubię rolować schab!
OdpowiedzUsuńWspaniały przepis własnie kupiłam schab i zastanawiałam się co zrobić zapraszam w wolnej chwili do mniehttp://moje-wyroby.blog.pl/
OdpowiedzUsuńCzy kotlety po rozbiciu należy doprawić?
OdpowiedzUsuńJa nie doprawiam, ale mozna doprawić w/g własnego smaku, tylko proszę pamietać, że sos jest serowy i naturalnie słony
UsuńWygląda apetycznie, muszę koniecznie wypróbować! :)
OdpowiedzUsuń