Strony
▼
piątek, 12 maja 2017
Szybkie i puszyste ciasto z rabarbarem.
Sezon na rabarbar w pełni i ja w pełni z niego korzystam :) Zapraszam na proste i szybkie ciasto z rabarbarem. Bardzo smaczne, lekkie i puszyste, a zarazem odpowiednio wilgotne. A do tego długo zachowujące świeżość. Polecam :)
Składniki ( na blaszkę 35x25 cm )
- 25 dag margaryny
- 6 łyżek mleka
- 1 szklanka cukru
- 5 jajek
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2,5 szklanki mąki
Dodatkowo
- bułka tarta i tłuszcz do wysmarowania formy
Wykonanie
Margarynę, mleko i cukier podgrzewam na wolnym ogniu do rozpuszczenia składników. Studzę. Do ostudzonej masy dodaję żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksuję. Pod koniec dodaję ubitą pianę z białek i całość delikatnie mieszam. Ciasto wylewam do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Na wierzchu układam gęsto rabarbar. Wkładam do lekko nagrzanego piekarnika i piekę w 170 stopniach z termoobiegiem przez 35-40 minut. Do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmuję z piekarnika i zostawiam do ostudzenia.
Smacznego :)
O mniam, muszę zrobić ☺
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńwielbię wypieki z rabarbarem:) pyszny smak i aromat cudny:) wygląda to genialnie;) obserwuję z miłą chęcią i zapraszam serdecznie do siebie;)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciacho:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie szybkie ciasta :) Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńtakie typowo majowe, pycha:)
OdpowiedzUsuńJutro z samego rana zabieram się za za pieczenie mniam
OdpowiedzUsuńMiło mi, daj znać jak smakowało :)
Usuńmam ochotę dodać trochę cukru waniliowego, co Ty na to? :)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo, możesz dodać :)
UsuńMożna zastąpić np truskawkami? Pozdrawiam
UsuńZrobiłam...pyszne!
OdpowiedzUsuńpychotka jest, już kilka wazy robiłam, teraz sezon na truskawki też pycha. Pozdrawiam i dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuńPychotka jest, już kilka wazy robiłam, teraz sezon na truskawki też pycha. Pozdrawiam i dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuńPrzepyszne i ekspresowe ciasto :) zrobiłam raz z rabarbarem i raz z truskawkami, wyszły super :) aczkolwiek za drugim razem troszkę dosłodziłam, bo mój mąż woli ciut słodsze niż podane w przepisie ;) tak czy siak będę to ciasto robić często, bo jest szybkie i tanie :)
OdpowiedzUsuńPyszne, proste ciasto, takie jest najlepsze ;)
OdpowiedzUsuń6 łyżek mleka ?
OdpowiedzUsuńTak
UsuńTen Rabarbar surowy się daje czy trzeba go gotować?
OdpowiedzUsuńRabarbar surowy.
UsuńPyszne ciasto tylko ja nie dodaje mleka
OdpowiedzUsuń