Strony

czwartek, 30 marca 2017

Błyskawiczne ciasto pod owoce sezonowe, mrożone, suszone czy z kompotu.


Bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu ciasto. Uniwersalne, można go sporządzić z owocami świeżymi sezonowymi, mrożonymi, owocami z kompotu ( wcześniej osączonymi ), czy suszonymi ( po wcześniejszym namoczeniu ich ).  Na dzisiejszym moim cieście znalazły się mrożone ostrężyny, małe ogrodowe kiwi i winogrona. Takie ciasto to doskonały sposób na zrobienie miejsca w krainie wiecznej zmarzliny i zapełnienie jej nowymi smakołykami.... niebawem już sezon truskawkowy :) Polecam.

Składniki ( na tortownicę o średnicy 26 cm )
- 2 szklanki mąki pszennej
- 25 dag margaryny
- 3/4 szklanki cukru
- 4 jaja
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo
- dowolne owoce ( mrożonych nie rozmrażamy )
- tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy

Wykonanie
Margarynę roztopić. Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka na sztywno z cukrem, stopniowo dodawać żółtka i ubijać dalej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy, wlać lekko ciepłą margarynę. Delikatnie wymieszać.
Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułka tartą blaszkę. Na cieście ułożyć dość grubą warstwę owoców. Ciasto włożyć do lekko nagrzanego piekarnika i piec w 170 stopniach z termoobiegiem około 40- 50 minut do suchego patyczka. Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem, zrobić kruszonkę lub dowolnie udekorować.
Smacznego :)



środa, 29 marca 2017

Grillowane polędwiczki z kurczaka w jasnym sosie śmietanowym.


Jeśli macie ochotę na inne niż zazwyczaj przygotowanie filetów czy polędwiczek z kurczaka, to polecam ten sposób. Mięso dzięki wcześniejszemu zamarynowaniu, później grilowaniu i na końcu lekkiemu duszeniu nabiera niepowtarzalnego smaku. Jest bardo soczyste i mięciutkie wprost rozpływa się w ustach. A powstały sos doskonale nadaje się do podania np. z kluseczkami czy ulubioną kaszą jak dziś u mnie. Zapraszam :)

Składniki
- małe polędwiczki z kurczaka ( u mnie 8 sztuk )
- 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej
- 1 łyżeczka papryki mielonej ostrej
- 1 łyżeczka czosnku mielonego
- 1 łyżeczka domowej przyprawy do mięs lub innej ulubionej do kurczaka
- 3 łyżki śmietany 12 lub 18%
- 1 łyżka mąki
- 1 szklanka rosołu lub bulionu
- 1 kosteczka prażonej cebulki
- olej

Wykonanie
Polędwiczki opłukałam, osuszyłam papierowym ręcznikiem, przełożyłam do miski, do mięsa dodałam obie papryki, domową przyprawę do mięs i czosnek. Dokładnie wymieszałam, przykryłam miskę i wstawiłam do lodówki. U mnie stały całą noc, ale wystarczy kilka godzin.
Patelnię grillową dobrze nagrzałam, posmarowałam olejem i zgrillowałam na niej polędwiczki z obu stron na rumiano. Gotowe odstawiłam w ciepłe miejsce ( dałam na talerz i przykryłam drugim )
Pozostały na patelni tłuszcz i sok z grillowania, zalałam gorącym bulionem, delikatnie poruszałam aby przyprawy ładnie odeszły i powstały sos przelałam do rondla. W małym garnuszku rozrobiłam śmietanę z odrobiną wody i mąką, mieszaninę przelałam do sosu, dodałam prażona cebulkę i całość zagotowałam, do gotującego się sosu włożyłam polędwiczki, doprawiłam do smaku i na wolniutkim ogniu jeszcze chwilkę ok. 5 minut poddusiłam.
Podałam z kaszą jęczmienną i surówką z buraczków z jabłkiem.
Smacznego :)



wtorek, 28 marca 2017

Surówka obiadowa z kapusty pekińskiej z pomidorem w śmietanie.


W ten piękny wiosenny dzień zapraszam na kolorową i zdrową surówkę obiadową. Prosta i smaczna, doskonała do dań mięsnych i jarskich. Polecam :)

Składniki
- mała kapusta pekińska
- 2 pomidory
- kilka rzodkiewek
- 0,5 czerwonej cebuli
- zielona cebulka lub szczypiorek
- 2-3 łyżki śmietany 12 lub 18%
- 1 łyżka mleka
- sól, pieprz do smaku

Wykonanie
Kapustę szatkuję, pomidory kroję w kostkę, rzodkiewki w plasterki, cebulki w drobną kosteczkę. Warzywa przekładam do miski, dodaję śmietanę, mleko, dokładnie mieszam, Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Smacznego :)


piątek, 24 marca 2017

Pasztet drobiowy z pieczarkami. Pasztet z udek kurczaka.


Bardzo smaczny i aromatyczny a przy tym niedrogi i łatwy w wykonaniu pasztet.  Doskonały na zbliżające się Święta i na co dzień. Polecam :)

Składniki ( na keksówkę 24x10 cm )
- 4 udka z kurczaka
- 30 dkg pieczarek
- 1 większa marchewka lub dwie mniejsze
- duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- mała czerstwa bułeczka
- 2 jajka
- 5 dag masła
- łyżka oleju
- pół łyżeczki majeranku
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo
- bułka tarta i tłuszcz do wysmarowania formy

Wykonanie
Udka wraz z obraną marchewką i cebulą gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Kiedy mięso jest miękkie wyjmuję je z wywaru, studzę ( marchew i cebulę też ) i oddzielam od kości.
Pieczarki kroję na ćwiartki i smażę na łyżce oleju, chwilę do odparowania wody.
Obrane mięso, marchewkę, cebulę i usmażone pieczarki, oraz namoczoną w pozostałym wywarze czerstwą bułkę mielę w maszynce do mielenia mięsa.( Można dwukrotnie pasztet będzie bardziej gładki.)  Do zmielonej masy dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, stopione masło, majeranek, doprawiam solą i pieprzem. Mieszam. Dokładnie wyrobioną masę przekładam do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blaszkę. Pasztet wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę około 50-60 minut w 170 stopniach z termoobiegiem. Upieczony wyjmuję z piekarnika, jeszcze ciepły zawijam w folię aluminiową i ostudzony przekładam do lodówki. Podaję na zimno, cienko pokrojony z ulubionymi dodatkami.
Smacznego :)



środa, 22 marca 2017

Keks mięsny z papryką i serem. Kolorowa pieczeń na kanapki i do obiadu.


Pieczeń mięsna z papryką i serem żółtym. Bardzo smaczna, soczysta, dzięki dodaniu papryk i sera nabiera niepowtarzalnego smaku. A podczas pieczenia w kuchni unosi się niesamowity aromat, jak przy przygotowywaniu najbardziej wykwintnej potrawy. Taki keks to uniwersalne danie, świetnie smakuje zarówno na ciepło, jako dodatek do obiadu, jak i na zimno na kanapki, czy jako świąteczna przystawka obok pasztetu. Polecam, bardzo łatwa w wykonaniu :)

Składniki ( na keksówkę 24x10 cm )
- 70 dkg mięsa mielonego ( u mnie udziec z indyka, ale może być też wieprzowe, lub mieszane )
- kolorowe papryki ( dałam pół czerwonej i pół zielonej )
- 15 dag sera żółtego typu gouda
- 2 jajka
- duży ząbek czosnku
- 1 łyżka musztardy delikatesowej Kieleckiej
- 1 łyżka keczupu
- pół łyżeczki majeranku
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka bułki tartej

Wykonanie
Mięso mielone przekładam do miski, dodaje do niego pokrojone w większa kostkę kolorowe papryki, ser żółty ( też w kostkę ), jajka, musztardę, keczup, utarty majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Masę dokładnie mieszam, jeśli jest za luźna dodaję łyżkę bułki tartej. Ponownie dokładnie mieszam.
Keksówkę wykładam papierem do pieczenia, tak aby wystawał po za brzegi formy. Masą mięsno-paprykową dokładnie wypełniam keksówkę, wierzch wyrównuję przy pomocy zwilżonej wodą łyżki, przykrywam papierem i wkładam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczeń piekę w temp. 180 stopni z termoobiegiem około godziny. W połowie czasu pieczenia odkrywam papier, aby się ładnie wierzch zrumienił. Kiedy wytopiony tłuszczyk jest przezroczysty, a skórka lekko rumiana znaczy, że pieczeń jest gotowa. Gotową wyjmuję z formy i jeśli chcę ja podać do obiadu, po chwili kroję na grubsze plastry. Jeśli chcę podać na zimno, ostudzoną pieczeń w całości zawijam w folię aluminiową i przekładam do lodówki. Potem cienko kroję.
Smacznego :)


niedziela, 19 marca 2017

Zapiekanki z pieczarkami i serem żółtym, klasyczne jak z budki.


Te zapiekanki absolutnie kojarzą mi się z latami szkolnymi, kiedy to w każdej budce za rogiem można było je kupić obok nieśmiertelnych frytek. Gorące, chrupiące z pieczarkami i serem. I takie lubię najbardziej do dziś, klasyczne bez udziwnień. Choć nie przeczę czasami je urozmaicam dodając np. szynkę, paprykę czy ogórki. Ale to już nie to samo, wersja podstawowa najlepsza. Polecam :)

Składniki ( na 4 zapiekanki )
- 2 krótkie bagietki ( tzw. półbagietki )
- 20 dag pieczarek
- 10-15 dag sera żółtego
- sól, pieprz do smaku
- olej

Wykonanie
Oczyszczone pieczarki kroję w cienkie plasterki, lub ścieram na tarce o dużych oczkach. Przesmażam na łyżce oleju, krótko, tylko do odparowania wody, doprawiam solą i pieprzem. Bagietki przekrawam wzdłuż na pół, nakładam pieczarki, posypuję startym żółtym serem.  Zapiekanki piekę w nagrzanym piekarniku w 170 stopniach z termoobiegiem około 10- 12 minut. Kiedy ser się rozpuści a bułka jest chrupiąca są gotowe.  Zapiekanki podaję polane keczupem ( dziś u mnie Kielecki pikantny extra )
Smacznego :)






piątek, 17 marca 2017

Surówka z białej kapusty, słodko kwaśna jak u chińczyka.


Fajna, łatwa w przygotowaniu surówka obiadowa czy grillowa. Smakiem bardzo przypominająca tą z budki u chińczyka. U mnie w starym zeszycie z przepisami mam ją zapisaną pod nazwą " kapusta kwaszona jednodniowa", a to dlatego, że najlepsza jest dopiero na drugi dzień, kiedy smaki się dokładnie " przegryzą". Także polecam jej wykonanie dzień przed zaplanowaną konsumpcją :)

Składniki
-  pół główki białej kapusty ( ok. 60-70 dag )
- 1 duża marchewka
- 1 ząbek czosnku
- 1/3 szklanki oleju
- 1/3 szklanki octu jabłkowego lub winnego
- 3 płaskie łyżki cukru
- 0,5 łyżeczki soli

Kapustę drobno szatkuję do kapusty dodaję marchewkę startą na dużych oczkach, mieszam. W małym garnuszku przygotowuje zalewę: zagotowuję olej do oleju dodaję ocet, cukier, sól i zmiażdżony ząbek czosnku. Gorącą zalewą zalewam kapustę z marchewką, dokładnie mieszam i ostudzoną przekładam do lodówki. Sałatkę przechowuję w przykrytej miseczce, lub przekładam do słoików i zakręcam. Jak już pisałam wyżej surówka musi poleżeć w lodówce co najmniej 12 godzin. Najlepsza jest na drugi dzień, na trzeci i kolejne :) Po tygodniu jest również wyborna. Smacznego :)




czwartek, 16 marca 2017

Pancakes jogurtowe z dżemem wiśniowym. Błyskawiczne placuszki jogurtowe.


Pancakes, po naszemu placuszki :) Delikatne, puszyste, błyskawiczne w wykonaniu i bardzo pyszne.
Doskonałe na śniadanie, lekki obiad, deser czy kolację. Dobrze smakują polane dowolnym syropem z owocami lub bez. U mnie podane z przepysznym dżemem wiśniowym marki ORZECH. Gorąco polecam :)

Składniki ( na 9 średnich placuszków )
- 1 szklanka*  mąki
- 1 szklanka jogurtu naturalnego, gęstego typu greckiego
- 1 jajko
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru
- cukier waniliowy ( opcjonalnie )
Dodatkowo
- słoiczek dżemu wiśniowego ORZECH
lub inne dowolne dodatki :)

* szklanka mała - poj. 200 ml

Wykonanie
Wszystkie składniki ( oprócz dżemu ) dokładnie miksuję. Na suchą, mocno rozgrzaną patelnię teflonową nakładam małą chochelką porcje ciasta, formuje placuszki. Smażę z obu stron krótko, do zrumienienia. Podałam na ciepło polane dżemem wiśniowym.
Smacznego :)



środa, 15 marca 2017

Twarożek z rzodkiewką i zieloną cebulką. Pasta śniadaniowa z rzodkiewką.


Wywołuję wiosnę :) Taki twarożek od zawsze kojarzy mi się z wiosną, choć przygotowuję go na śniadanie przez cały rok, to najbardziej smakuje właśnie wiosną, kiedy w ogródku wyrastają już pierwsze rzodkiewki i rośnie młody zielony szczypiorek. Dzisiejszy twarożek jest co prawda wykonany z produktów sklepowych, bo jeszcze za wcześnie na własne, ale właśnie nim, chociaż za oknem szaro, buro i brak słońca, postanowiłam wywołać wiosnę :) 

Składniki
- 25 dag sera białego ( twarogu )
- 1 duży pęczek rzodkiewek
- pęczek szczypiorku lub zielonej cebulki
- 2-3 łyżki śmietany 12% - 18% lub jogurtu naturalnego
- sól, pieprz do smaku

Wykonanie
Biały ser przekładam do miseczki i ugniatam widelcem, dodaję do niego utartą na dużych oczkach rzodkiewkę, posiekaną zieloną cebulkę i śmietanę. Całość doprawiam do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszam.
Smacznego :)


poniedziałek, 13 marca 2017

Spaghetti z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami.


Spaghetti :) Jeśli tak jak ja lubicie połączenie kurczaka i szpinaku, to bardzo polecam przygotowanie tego makaronu. Danie jest bardzo łatwe, super smaczne, doskonałe na szybki obiad lub ciepłą obiadokolację. Polecam :)

Składniki
- 250 gram makaronu spaghetti
- 2 piersi z kurczaka
- 250 g mrożonego szpinaku
- mała cebula
- kilka suszonych pomidorów
- 1 szklanka bulionu/rosołu
- 1 duży ząbek czosnku
- sól, pieprz do smaku
- olej

Wykonanie
Szpinak rozmrażam na małej patelni z odrobina gorącej wody, dodaje do niego rozgnieciony ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku. Chwilkę duszę do odparowania. Odstawiam. Na drugiej większej patelni, na łyżce oleju podsmażam pokrojoną w grubsza kostkę cebulę, kiedy się lekko zeszkli dodaję do cebuli pokrojone w kostkę piersi, chwilkę całość smażę aż mięso straci różowy kolor. Do zawartości patelni dodaję pokrojone w paseczki suszone pomidory i dolewam szklankę bulionu. Całość duszę na wolnym ogniu ok. 10 minut. Pod koniec duszenia dodaję wcześniej przygotowany szpinak. Mieszam, gotuję jeszcze ok. 2 minutki do połączenia składników, w razie potrzeby doprawiam do smaku. Makaron gotuję w/g przepisu na opakowaniu, odcedzam, wykładam na talerze i zalewam gorącym sosem.
Smacznego :)


piątek, 10 marca 2017

Sernik na kruchym spodzie z brzoskwiniami i galaretką.


Dziś zapraszam Was na serniczek, na kruchym cieście z brzoskwiniami i galaretką. Łatwy w przygotowaniu, wilgotny, bardzo smaczny idealny na zbliżający się weekend. Polecam :)

Składniki ( na blaszkę 40x25 cm)
 Ciasto kruche
- 30 dag mąki pszennej
- 15 dag miękkiej margaryny lub masła
- 1 jajko
- 2-3 łyżki śmietany 12 lub 18%
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- mały cukier waniliowy
- szczypta soli
 Masa serowa
- 1 kg twarogu sernikowego mielonego ( u mnie z wiaderka )
- 1 szklanka cukru
- 5 jajek
- 10 dag miękkiego masła
- 1 budyń śmietankowy
- aromat cytrynowy
Dodatkowo
- puszka brzoskwiń
- 3 galaretki ( u mnie malinowe )
- tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy

Wykonanie
Składniki na ciasto zagniatam i wkładam do lodówki na ok. pół godziny. 
Masa: żółtka oddzielam od białek, do żółtek dodaję cukier i ubijam do puszystości. Następnie dodaję masło i cały czas miksując dodaję stopniowo twaróg, budyń i aromat, na koniec dodaję ubitą pianę z białek i całość delikatnie mieszam.
Ciasto przekładam na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułka tartą blachę, nakłuwam widelcem. Na ciasto przelewam masę sernikową. Blaszkę z sernikiem wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę w 180 stopniach ok.1 godzinę. Upieczony sernik zostawiam w piekarniku do ostudzenia.
Galaretki rozpuszczam w 1 litrze gorącej wody, studzę. Brzoskwinie kroję w mniejsze cząstki.
Na ostudzony sernik układam kawałki brzoskwiń, zalewam tężejącą galaretką. Ciasto przekładam do lodówki na około godzinę aż galareta zastygnie.
Smacznego :)



czwartek, 9 marca 2017

Kotleciki pieczarkowo jajeczne. Smaczne i chrupiące.


Smaczne, mięciutkie i delikatne a przy tym chrupiące kotleciki. Łatwe w przygotowaniu. Smakują i dorosłym i dzieciom. Doskonałe na piątkowy czy inny bezmięsny obiad lub kolację. Polecam :)

Składniki ( na 7-8 sztuk )
- 6 jaj ugotowanych na twardo
- 1 jajko surowe
- 30 dag pieczarek
- pęczek szczypiorku, lub zielonej cebulki
- sól
- bułka tarta
- olej

Wykonanie
Pieczarki oczyściłam i starłam na tarce na dużych oczkach, przesmażyłam na łyżce oleju, krotko tylko do odparowania wody, pod koniec smażenia lekko posoliłam. Ostudziłam.
Jajka na twardo starłam na tarce o grubych oczkach, do jajek wbiłam surowe jajko, dodałam posiekaną zieloną cebulkę, ostudzone pieczarki, sól do smaku i około 4 łyżek bułki tartej. Wszystko dokładnie wymieszałam. Następnie uformowałam lekko spłaszczone kotleciki. Każdy kotlet opanierowałam w bułce tartej. Smażyłam na średnio rozgrzanym oleju do zrumienienia.
Podałam na ciepło z pieczonymi ziemniaczkamidomową surówką colesław
 Smacznego :)


Jeśli lubicie jak ja takie jarskie kotleciki to zapraszam jeszcze na równie smaczne kotleciki rybne  lub kotleciki jajeczne . 
Polecam :)



środa, 8 marca 2017

Zupa gulaszowa wieprzowa z cieciorką. Jednodaniowy sycący obiad.


Gęsta, pożywna zupa, doskonała na jednodaniowy obiad. Gulaszowa z cieciorką.
Cieciorka zwana ciecierzycą lub grochem włoskim zawiera w sobie o wiele więcej żelaza niż inne rośliny strączkowe,jest bogatym źródłem białka, potasu, błonnika, witamin z grupy B oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ponadto dobrze przygotowana jest bardzo smaczna i doskonała w kuchni do przygotowania wielu dań. Polecam :)

Składniki
- 70 dag mięsa wieprzowego  np. szynki, łopatki lub karkówki (  u mnie chuda karkówka )
- 200 g cieciorki ( u mnie od Skworcu )
- 2 marchewki
- kawałek selera
- 4-5 ziemniaków
- cebula
- 2,5 litra wody
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki czosnku mielonego
- 0,5 łyżeczki otartego majeranku
- 0,5 łyżeczki kminku mielonego
- 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
- 0,5 łyżeczki papryki ostrej mielonej
- sól,sos sojowy do smaku
- olej

Wykonanie
Cieciorkę dokładnie płuczę zalewam zimna wodą i odstawiam do namoczenia na całą noc. Wymoczoną odcedzam, zalewam 2,5 litrami wody i gotuję na wolnym ogniu ( wody nie solę, cieciorka szybciej mięknie).
Mięso kroję w większa kostkę, wrzucam na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju. Na silnym płomieniu przesmażam mięso, aż straci różowy kolor, do mięsa dodaję wszystkie przyprawy, oprócz soli i sosu sojowego. Smażę ok 10-15 minut do zrumienienia. Kiedy cieciorka jest już wpół miękka dodaję do niej przesmażone mięso i dalej gotuję. Marchewkę kroję w słupki, selera i ziemniaki w większą kostkę. Warzywa wraz z cebulą dodaję do zupy. W tym momencie do zupy dodaje ok. pół łyżki soli. Pod koniec gotowania kiedy ziemniaki i reszta składników jest miękka do zupy dodaję koncentrat pomidorowy i mąkę rozrobioną w odrobinie zimnej wody. Całość gotuję jeszcze 5 minut, w razie potrzeby doprawiam do smaku np. sosem sojowym.
Zupa jest bardzo gęsta, w razie potrzeby podczas gotowania można dolać trochę gorącej przegotowanej wody w/g gustu.  U mnie ta zupa gra rolę jednodaniowego obiadu, podaję ją ze świeżym pieczywem.
Smacznego :)


wtorek, 7 marca 2017

Sos pomidorowy na ciepło. Klasyczny, szybki przepis.


Klasyczny, szybki i łatwy w przygotowaniu sos pomidorowy na ciepło. Doskonały do gołąbków, pulpetów, makaronu itp. Polecam :)

Składniki
- 0.5 litra bulionu lub rosołu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki śmietany 18% lub 12%
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz, bazylia suszona, oregano

Wykonanie
W rondelu podgrzewam bulion.W małym garnuszku przy pomocy rózgi mieszam śmietanę z mąką i odrobina bulionu tak aby nie było grudek.. Powstałą mieszaninę przelewam do bulionu, dodaję koncentrat pomidorowy, mieszam. Powstały sos gotuje na wolnym ogniu ok. 3 minuty. Na koniec doprawiam do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano. Podaje na ciepło.
Smacznego :)


-

niedziela, 5 marca 2017

Sałatka brokułowa warstwowa. Szybka imprezowa, grillowa i świąteczna :)


Sałatka łatwa w wykonaniu i bardzo smaczna. Uniwersalna. Doskonała zarówno na codzienną kolację, świąteczne śniadanie , na domówkę czy na grilla. Moja ulubiona wśród brokułowych. Polecam :)

Skladniki
- 1 brokuł
- 3 jajka na twardo
- 2 pomidory
- 15 dkg sera żółtego
- majonez
- sos czosnkowy ( u mnie Kielecki )
- sól, biały pieprz  do smaku
- zielona cebulka, szczypiorek

Wykonanie
Brokuła podzieliłam na różyczki, wrzuciłam na osolony wrzątek i ugotowałam al\dente ( ok. 10 minut ), odcedziłam i ostudziłam. Jajka pokroiłam w większą kostkę, pomidory w drobniejszą, ser żółty starłam na tarce o dużych oczkach. Cebulkę posiekałam.
W salaterce układałam warstwami:
- różyczki brokuła
- jajka
- sól, pieprz
- majonez
- pomidory
- sos czosnkowy
- ser żółty
- zielona cebulka

Smacznego :)





czwartek, 2 marca 2017

Ziemniaki faszerowane, mocno serowe, zapiekane w piekarniku.


Ziemniaki podobnie jak i inne warzywa można faszerować na różne sposoby. Dziś podaję najprostszy i najmniej skomplikowany sposób - ziemniaki mocno serowe - doskonałe jako samodzielne danie np. na postny obiad  lub ciepłą kolację, ale takie ziemniaczki mogą być też świetnym dodatkiem do pełnego obiadu podane z mięsem i surówką stanowią fajnie urozmaicony posiłek. Polecam :)

Składniki
- 9 średniej wielkości ziemniaków
-  łyżka masła
- 3 łyżki śmietany 12 lub 18%
- 15 dag sera żółtego
- zielenina ( zielona cebulka, szczypiorek lub pietruszka czy koperek )
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, słodka mielona papryka

Wykonanie
Ziemniaki wyszorowałam i ugotowałam na półmiękko, odcedziłam. Ostudzone ziemniaki przekroiłam wzdłuż na pół i z każdej połówki wydrążyłam środek. Wydrążone środki ziemniaków przełożyłam do miseczki, dodałam do nich masło i śmietanę, ugniotłam widelcem na masę. Ser żółty starłam na tarce o dużych oczkach, zieleninę posiekałam. Do masy z ugniecionych ziemniaków dodałam 2/3 startego sera i zieleninę, masę doprawiłam do smaku i dokładnie wymieszałam. Powstałym farszem wypełniłam wydrążone połówki ziemniaków. Na wierzchu posypałam resztą startego sera, na ser mieloną papryką.
Naczynie żaroodporne wyłozyłam papierem do pieczenia i poukładałam ziemniaczki.
Wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam ok. 20 minut w temperaturze 150 stopni z termoobiegiem. Podałam gorące.
Smacznego :)




środa, 1 marca 2017

Pasta z pieczonej ryby i jajek. Pasta rybna na kanapki.


Bardzo lubię pasty kanapkowe i podoba mi się to, że można je różnorodnie komponować, w zależności na co mamy akurat ochotę i/lub co mamy na stanie w lodówce czy spiżarni :) Tak właśnie powstała moja dzisiejsza pasta. Jeśli i Wam zostanie  np z obiadu kawałek pieczonej, czy grillowanej ryby to serdecznie polecam przygotowanie takiej pasty, minimum wysiłku, maximum smaku :) Polecam :)

Składniki
- kawałki pieczonej ryby ( u mnie kawałek pieczonego karpia i pół pstrąga )
- 2 jajka ugotowane na twardo
- zielona cebulka lub szczypiorek
- majonez
- sól, pieprz

Wykonanie
Rybę oddzieliłam od skóry i ości. Mięso zmieliłam wraz z jajkami w maszynce do mielenia mięsa. Do masy dodałam majonez. Całość doprawiłam do smaku solą i białym pieprzem.
Smacznego :)