poniedziałek, 6 lutego 2017
Zupa z czerwonej soczewicy na wędzonce z ziemniakami. Sycąca, zimowa zupa.
Zupa z czerwonej soczewicy w moim wykonaniu bardzo przypomina smakiem grochówkę, ale jest bardziej delikatna i lekkostrawna. Kolejna zupa doskonała na zimowe dni, pożywna i sycąca. Polecam :)
Składniki
- 20 dkg boczku surowego wędzonego
- laska cienkiej podwędzanej kiełbasy
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 3-4 ziemniaki
- 250 g czerwonej soczewicy ( u mnie od SKWORCU )
- 2 ząbki czosnku
- cebula
- 2,5-3 litry wody
- sól
- 2 liście laurowe,
- 3 kulki ziele angielskie
- kminek mielony
- majeranek
- domowa wegeta
Wykonanie
Kiełbasę i boczek wkładam do garnka, zalewam wodą, dodaje pół łyżki soli, liście laurowe i ziele angielskie. Kiedy woda się zagotuje do wywaru dodaje pokrojone w kostkę ziemniaki,pokrojone w słupki marchew, pietruszkę seler, dwa ząbki czosnku i cebulę w całości. Gotuje na wolnym ogniu około 15 minut. Następnie do zupy dodaję przepłukaną na sicie soczewicę, roztarty majeranek i kminek, domową wegetę. Całość gotuję jeszcze około 15 minut, tak aby warzywa były miękkie a soczewica nie zdążyła się rozgotować. Kiełbasę, boczek i cebulę wyjmuję z zupy. Cebulę wyrzucam, a wędzonki kroje w plasterki, przekładam na talerze i zalewam gorącą zupą.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Bardzo fajna zupa. Pyszna. Dzisiaj właśnie kupiłam czerwoną soczewicę i chętnie Twój pomysł wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńPożywna zimowa zupka, super☺
OdpowiedzUsuńLubię zupy z soczewicą. Są pyszne i pożywne :-)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale, dziś bym nie pogardziła miseczka takiej zupy, dopadła mn ie grypa. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńZapraszam, zupy z soczewicy już co prawda niema, ale za to jest świeżutki barszczyk :)
Usuń