środa, 1 lutego 2017
Pałki z kurczaka panierowane, soczyste i chrupiące, z piekarnika.
Soczyste i chrupiące, a do tego szybkie w przygotowaniu, bo pieczone w piekarniku. Czego chcieć więcej? No może tylko do kolekcji pieczonych ziemniaczków i ulubionej surówki :) Polecam.
Składniki
- 8 pałek z kurczaka
- 2 jajka
- pól szklanki mleka
- domowa wegeta lub inna ulubiona przyprawa do kurczaka
- czosnek mielony
- papryka mielona
- bułka tarta
Wykonanie
W misce mieszam ( bełtam ) jajka z mlekiem i przyprawami, do mieszaniny zanurzam kawałki kurczaka i odstawiam w chłodne miejsce ( do lodówki ) na co najmniej pół godziny. Po tym czasie zamarynowane pałki przekładam do bułki tartej, dokładnie panieruję w niej, nadmiar strzepuję. Opanierowane kawałki mięsa przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę w 180 stopniach z termoobiegiem około 50 minut.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Pyszności do schrupania :-)
OdpowiedzUsuńRewelacja.....zrobiłam i wyszły przepyszne!!!!!
OdpowiedzUsuńEwa
Właśnie wstawiłam do piekarnika, ciekawe co mi wyjdzie ;)
OdpowiedzUsuń180*/50 min - czy to nie będzie skwarek?
OdpowiedzUsuńNie kurczak jest surowy, będzie taki jak na zdjęciu. A to chyba nie skwarek?
Usuńile mniej więcej tych przypraw 🙂
UsuńJeśli nie mam termoobiegu na ile stopni mam wstawić kurczaki?
OdpowiedzUsuńNa ile stopni mam wstawić kurczaka jeśli nie mam termoobiegu
OdpowiedzUsuńDałabym o 10 więcej czyli 190 stopni, góra 200. Czas pieczenia też sie może nieco wydłużyć. Trzeba sprawdzać
Usuń