czwartek, 11 grudnia 2014

Sernik z brzoskwiniami i kokosową kruszonką.






Dziś zapraszam na pyszny sernik z brzoskwiniami i kokosową kruszonką. Sernik autorstwa mojej mamy bardzo lubiany przez naszą rodzinę, pojawia się zawsze na świątecznym stole i szybko znika :)

Składniki ( na blaszkę 40x25 cm )
Ciasto
- 1,5 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 kostki masła
- 0,5 szklanki cukru
- 1 całe jajko+1 żółtko
- 2 łyżeczki śmietany
Masa serowa
- 1 kg. twarogu mielonego sernikowego ( u mnie z wiaderka President )
- 3 jajka
- 1/3 szklanki cukru
- 1 budyń waniliowy
- 1 puszka brzoskwiń
Kruszonka
- 2 białka
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 150 gram wiórek kokosowych
Dodatkowo
- masło i bułka tarta do wysmarowania blaszki
- polewa czekoladowa - czekolada ( opcjonalnie )

Wykonanie
Składniki na ciasto zagniatam, kiedy się połączą wykładam ciasto na spód blaszki, wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą. Na masę serową mieszam ser z żółtkami, cukrem i budyniem, dodaję pokrojone w kostkę brzoskwinie, na końcu dodaję ubita pianę z białek, lekko mieszam. Masę wykładam na ciasto,które jest w blaszce.
Na kruszonkę ubijam dwa białka, mieszam je z cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi. Całość wylewam na masę serową.
Blaszkę z sernikiem wkładam do średnio nagrzanego piekarnika i piekę w 180 stopniach ok.1 godzinę.
Upieczony sernik zostawiam w piecu do ostudzenia.
Gotowe, ostudzone ciasto zazwyczaj delikatnie polewam roztopioną czekoladą.
Smacznego :)









Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów Świąteczne słodkości! Wigilia 2014
zBLOGowani.pl

19 komentarzy:

  1. Skusiłabym się na to ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały takie jak lubię :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie serniczek:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Budyn ma być sypki czy ugotowany? :) z góry dziękuję za odpowiedź :)
    Chyba upieke taki na święta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Budyń sypki w proszku...jak najbardziej na święta sernik wart upieczenia :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  5. A budyń z tych ekspresowych, czy normalny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Budyń normalny , nie ekspresowy. Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. jaka śmietana? słodka 18% czy kwaśna? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śmietana zwykła 18% kwaśna z kubeczka , pozdrawiam :)

      Usuń
  7. a można piec na papierze do pieczenia? jak lepiej? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak najbardziej można piec na papierze do pieczenia,jak komu wygodniej pozdrawiam :)

      Usuń
  8. Dzień dobry, czy zrobiłam coś nie tak jeśli po ubiciu 2 białek z 0,5 szkl. cukru pudru i 150 g wiórek wyszła mi dość zbita masa, która nie dała się wylać na masę serową tylko musiałam łyżką po trochę kłaść i nie udało mi się pokryć całej powierzchni masy serowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Przyznam szczerze, że tez mi się tak raz stało, wtedy ( przypuszczam, że to wina kokosu, może był jakiś bardziej suchy ), wtedy powstała masę nabierałam łyżką kupkami kładłam na ciasto i rozprowadzałam. Następnym razem proszę dać mniej kokosu, a najlepiej stopniowo go dosypywać obserwując konsystencję, lub osobno ubić jeszcze jedno białko i delikatnie spróbować go wmieszać w kokosową masę. Pozdrawiam i myślę, że mimo to sernik zasmakował :)

      Usuń
  9. wygląda bardzo apetycznie, będę go robić dzień przed wigilią :) mam tyko takie pytanie odnośnie połączenia mas. wylewam masę serową, a na to kruszonkę, może się tak zdarzyć, że jedna z druga masą się niechcący zmieszają? zastanawiam się czy kruszonka z kokosem nie będzie cięższa od masy serowej. Dziękuję za odpowiedź z góry :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Nigdy mi sie tak nie stało, prosze postępować zgodnie z przepisem, to wszystko sie uda :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  10. Witam jaka mąkę najlepiej dodać jaki typ???

    OdpowiedzUsuń