poniedziałek, 8 grudnia 2014
Galareta z szynką, jajkami i warzywami. Smaczna i efektowna.
Moja galareta powstała zupełnie spontanicznie. Z obiadu zostało mi trochę rosołu drobiowego i kilka marchewek, dołożyłam szynkę, jajka i groszek i powstała szybka, pyszna galaretka. Ja swoją przygotowałam w pojemniku po lodach wielkości średniej keksówki ( dł. 21 cm ). Polecam :)
Składniki
- szynka drobiowa 20-25 dkg
- jajka ugotowane na twardo 2 szt.
- marchewka ugotowana 2-3 szt.
- groszek konserwowy - pół puszki
- rosół - bulion - drobiowy 1,5 litra
- żelatyna 3 łyżki
- natka zielonej pietruszki
Wykonanie
Bulion zagotowałam i przecedziłam, w gorącym rozpuściłam żelatynę i odstawiłam. Szynkę i marchewkę pokroiłam w kosteczkę-paseczki, jajka w grubsze plastry. Na dno pojemnika wylałam trochę bulionu, wstawiłam do lodówki, kiedy stężał poukładałam warstwę plastrów jajek, zalałam bulionem i znów włożyłam do lodówki aby stężał, następnie posypałam pokrojoną szynką, na końcu marchewka i groszkiem. Całość udekorowałam listkami pietruszki i zalałam bulionem do pełna. Wstawiłam do lodówki aby galaretka stężała.
Gotową galaretkę podałam pokrojoną w plastry ułożone na liściach sałaty.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Pięknie się prezentuję, takie kolorowe galarety są naprawdę o wiele smaczniejsze niż takie standardowe tylko z mięsem :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie
OdpowiedzUsuńPyszny pomysł na święta!
OdpowiedzUsuń