Sałatka szwabska, zwana również bawarską, to bardzo prosta sałatka z kuchni niemieckiej. Przygotowuje się ją z dobrej jakości mortadeli, parówek lub mielonki. Do wędliny w podstawowej wersji dodawana jest tylko cebula, w bogatszej ser żółty i ogórki konserwowe.Wszystkie składniki zalewa się zalewą na bazie musztardy i zalewy z ogórków, z dużą ilością pieprzu. Ma być cierpko i pikantnie. I taka wyszła. W oryginale nie dodaje się majonezu, choć podobno niektórzy dodają. Ja dodałam łyżkę, aby lekko przełamać cierpki smak. Możecie ją pominąć. Podobno sałatka najlepiej smakuje w towarzystwie piwa i słonych przekąsek :) U mnie zjedzona na kolację :)
Strony
poniedziałek, 30 listopada 2020
Sałatka szwabska z mortadelą
piątek, 27 listopada 2020
Makaron z brokułem i suszonymi pomidorami w sosie mascarpone
Makaron w kremowym sosie mascarpone z kurczakiem, brokułem i suszonymi pomidorami to bardzo pożywne a zarazem smaczne danie obiadowe. Jeśli dodam, że jego przygotowanie nie wymaga zbyt wiele czasu ani wyszukanych produktów, to już stanie się daniem idealnym dla osób zapracowanych i narzekających na brak czasu. Polecam :)
Na patelni rozgrzewam około 2-3 łyżek oleju z suszonych pomidorów, na gorący przekładam kurczaka, dodaję sól do smaku, paprykę mieloną i chwilę smażę aż mięso się zrumieni. Do zrumienionego mięsa dodaję cebulę i czosnek, chwilkę smażę, następnie do zawartości patelni dodaję suszone pomidory. Mieszam i jeszcze chwilę smażę.
Makaron gotuję w/g przepisu na opakowaniu, odcedzam, ale nie do końca, zostawiam trochę wody z gotowania. Do ugotowanego makaronu przekładam zawartość patelni, dodaję brokuły i mascarpone, dokładnie mieszam i gotuję jeszcze chwilkę do połączenia smaków. W razie potrzeby dolewam zachowaną wodę z makaronu, doprawiam do smaku. Podaję na gorąco.
Smacznego :)
poniedziałek, 23 listopada 2020
Pasta twarogowa z ogórkiem konserwowym i rzodkiewką
Dziś zapraszam was na bardzo smaczną i prostą w wykonaniu pastę na kanapki. Twarożek z rzodkiewką, ogórkiem i zieloną cebulką to wyśmienita propozycja nie tylko na śniadanie. Świetnie sprawdzi się też na kolację czy lekki lunch. Polecam :)
sobota, 21 listopada 2020
Błyskawiczny murzynek z powidłami
Przepisów na ciasto murzynek na blogu mam już kilka. Jak już kiedyś wspominałam to moje ulubione ciasto kojarzące się z dzieciństwem. Ale gdybym miała się zdecydować, który jest najlepszy, to miała bym kłopot. Wszystkie są pyszne mimo tego, że każdy z nich jest trochę inny. Dzisiejszy przepis na murzynka jest na pewno najprostszy i najszybszy w wykonaniu, a ponadto najbardziej wilgotny w smaku. W tytule napisałam murzynek z powidłami, bo je akurat dodaję najczęściej, ale spokojnie powidła możecie zastąpić ulubionym dżemem, konfiturą, czy marmoladą. To właśnie one nadają temu ciastu ową wyjątkową wilgotność i smak. Polecam :)
czwartek, 19 listopada 2020
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i papryką
Smacznego :)
Dla wielbicieli zapiekanek poniżej jeszcze jedna moja propozycja :
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i brokułami.
wtorek, 17 listopada 2020
Zupa szpinakowo brokułowa
Nie mogłam się zdecydować czy ugotować zupę szpinakową, czy brokułową. Postanowiłam połączyć smaki i zrobiłam szpinakowo brokułową i nie żałuję. Oba warzywa bardzo lubię, a razem smakują wybornie. Zupa wyszła bardzo smaczna. Ja swoją podałam z drobnym makaronem, ale równie dobrze będzie smakować z ziemniakami czy drobna kaszą. Polecam :)
sobota, 14 listopada 2020
Kotleciki siekane z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Kotleciki siekane z kurczaka robię na różne sposoby. Podstawą jest siekane mięso i tarty ser. Składniki zmieniam w zależności od upodobania i zasobności lodówki. Dziś chciałam pokazać mój najnowszy eksperyment. Kotleciki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. Wyszły wyśmienite. Bardzo soczyste, aromatyczne, mięciutkie w środku, z wierzchu chrupiące. Kolorowe zachęcające do jedzenia. Doskonały i niedrogi dodatek do obiadu. Polecam :)
czwartek, 12 listopada 2020
Sałatka makaronowa z paluszkami krabowymi surimi
Sałatki makaronowe to takie uniwersalne sałatki. Pasują i na co dzień i od święta. Doskonałe na zarówno na imprezę jak i na obiad czy kolację. Już nie wspomnę o lunchu do pracy. Moja dzisiejsza sałatka właśnie taka jest. Smaczna i pożywna a przy tym łatwa w przygotowaniu i nie droga. Polecam :)
wtorek, 10 listopada 2020
Rolada biszkoptowa z jabłkami i winogronami
Pyszne, mięciutkie, rozpływające się w ustach ciasto. Aromatyczne, pachnące nadzienie to właśnie rolada biszkoptowa z jabłkami i winogronami. Idealna propozycja na jesienną aurę. Taką roladę wbrew pozorom robi się bardzo prosto. Trzeba tylko uzbroić się w cierpliwość i po upieczeniu poczekać aż całkowicie wystygnie, dopiero kroić. Ja niestety tej cierpliwości nie miałam i kroiłam jeszcze lekko ciepłą, i troszkę mi się rozpadała. Co zresztą widać na zdjęciach :) Ale absolutnie nie przeszkadzało to w konsumpcji, znikła w jeden dzień. Polecam :)
poniedziałek, 9 listopada 2020
DIETOJARSKA KUCHNIA ŻYDOWSKA - recenzja książki
W książce znajdziemy mnóstwo ciekawych przepisów, zaczynając od prowansalskiego majonezu, poprzez czulenty, kugle, puddingi, potrawy pesachowe , marynaty kończąc na słodkościach i lodach, przygotowane w oparciu o oryginalne przepisy kuchni koszernej. Każdy przepis jest dopracowany, opatrzony zdjęciem i notatką od Mecyjów.
Książka oprócz przepisów, zawiera wiele ciekawych informacji na temat kuchni żydowskiej, zwyczajów i obchodzonych świąt.
Książka bardzo ładnie wydana, łatwo i przyjemnie się ją czyta. Będzie świetnym pomysłem np. na prezent. Doskonała nie tylko dla fanów kuchni koszernej, wegetariańskiej czy jarskiej. Każdy z nas znajdzie w niej coś dla siebie. Dzięki niej przeniesiemy się w odległe 20-te lata XX wieku do pięknego Wilna, poczujemy smak i zapach, poznamy ciekawe receptury.
piątek, 6 listopada 2020
Sos grzybowy ze świeżych grzybów leśnych
Sezon na grzyby już powoli dobiega końca, a mam wrażenie, że dopiero się zaczął. U nas w porównaniu do poprzednich lat w tym roku było ich dużo mniej. Niemniej jednak coś tam udało się nam nazbierać. Kilka słoiczków marynowanych i suszonych mam, trochę zamrożonych na zimę też się znajdzie. Nie jest tak źle. Z ostatniej wyprawy do lasu z części zrobiłam sos. Gęsty, aromatyczny, kremowy, po prostu pyszny. Polecam :)
czwartek, 5 listopada 2020
Makaron z boczkiem i twarogiem
Makaron z boczkiem i twarogiem to błyskawiczne danie doskonałe na szybki obiad lub kolację. Większości z was pewnie to danie kojarzy się z dzieciństwa. U mnie w domu nie podawało się w taki sposób makaronu, więc jest to dla mnie nowość. Skuszona postami na grupach kulinarnych postanowiłam sprawdzić jak to smakuje. Bo nie ukrywam boczek wędzony, ser biały i makaron jakoś nie szedł mi w parze. I dobrze, że się odważyłam, bo tak przygotowany makaron jest po prostu pyszny. Polecam każdemu, zwłaszcza tym co jeszcze nie próbowali. U mnie na stałe wchodzi do menu :)
wtorek, 3 listopada 2020
Szynka w sosie paprykowym
Szynka wieprzowa to bardzo smaczne mięso. Odpowiednio przygotowana wcale nie jest sucha a wręcz przeciwnie soczysta i delikatna. Kupuję ją wtedy kiedy mam ochotę na kawałek mięsa w sosie. Tym razem przygotowałam ją w sosie paprykowym. Wyszedł bardzo smaczny, doskonale pasujący do kluseczek. Polecam :)