Strony
▼
poniedziałek, 29 grudnia 2014
Jajka z łososiem i kawiorem. Wyborna, błyskawiczna, imprezowa przekąska.
Jajka z łososiem i kawiorem to bardzo smaczna, błyskawiczna, bardzo prosta w przygotowaniu przekąska-przystawka, idealna na sylwestrowy stół, doskonale sprawdza się na każdej i małej i dużej imprezie. Polecam :)
Składniki
- jajka ugotowane na twardo
- łosoś wędzony
- kawior czerwony lub czarny
- majonez
Wykonanie
Jajka przekrawam na połówki, na każdej z nich układam po plasterku łososia, dodaję kleks kawioru i kleks majonezu. W każda połówkę wbijam wykałaczkę. Podaje na talerzyku wyłożonym zieloną sałatą.
Smacznego :) Satysfakcja gwarantowana :))
niedziela, 28 grudnia 2014
Imprezowe tartinki. Mini kanapeczki z łososiem, serem lazur i kawiorem.
Tartinki - mini kanapeczki z dodatkiem łososia, sera pleśniowego i kawioru to świetna bardzo wytworna, wyborna w smaku przystawka, przekąska "na jeden kęs" . Idealna na wszelakie imprezy, przyjęcia, bankiety, doskonała na zbliżającą się noc sylwestrową. Przygotowanie takich kanapeczek zajmuje dosłownie chwilkę a są prawdziwym hitem. Polecam :)
Składniki
- bagietka
- wędzony łosoś
- ser pleśniowy lazur
- kawior czerwony lub czarny
- masło
Wykonanie
Bagietkę kroję na cieniutkie kromeczki, delikatnie smaruję masłem, układam na każdej kawałek łososia, kosteczkę sera i kleks kawioru. Tartinki układam na liściach sałaty.
Smacznego :)
Pomidory z serem feta i bazylią. Szybka imprezowa przekąska.
Kolejna błyskawiczna przekąska, przy tym bardzo smaczna, idealna na przykład na zbliżającego się Sylwestra :) Polecam.
Składniki
- pomidory
- ser feta
- bazylia
- pieprz cytrynowy
- sól morska gruboziarnista
Wykonanie.
Pomidory i ser feta kroję w grubsze plastry, układam naprzemiennie na talerzyku, przyozdabiam porwaną na mniejsze kawałki bazylią, posypuję cytrynowym pieprzem i odrobiną soli gruboziarnistej. Gotowe, smacznego :)
sobota, 27 grudnia 2014
Makowiec na kruchym cieście z kokosową kruszonką.
Witam już poświątecznie i zapraszam na obiecany makowiec z kokosową kruszonką. Bardzo smaczny, wilgotny, łatwy w przygotowaniu. Praktycznie bez wad, no może jest jedna - za szybko znika ze stołu - :)
Polecam :)
Składniki ( na blaszkę 40x25 cm.)
Ciasto kruche:
- 20 dkg masła
- 37 dkg mąki
- 13 dkg cukru
- 1 całe jajko + 1 żółtko
- cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka śmietany
- szczypta soli
Masa makowa
- gotowa masa makowa 2 puszki, każda po 850 gram
Kokosowa kruszonka
- 3 białka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 200 gram wiórek kokosowych
Dodatkowo
- masło i bułka tarta do wysmarowania blaszki
Wykonanie
Ciasto: Masło ucieram do białości, stopniowo dodaję, cały czas ucierając, cukier, jajka, przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia, śmietanę i sól. Szybko zagniatam ciasto i wkładam do lodówki na co najmniej pół godziny. Schłodzone ciasto rozwałkowuję i przekładam na dno wysmarowanej i wysypanej bułką tartą blaszki. Wyrównuje i lekko na całej powierzchni nakłuwam widelcem. Na ciasto przekładam równo masę makową.
Na kruszonkę ubijam trzy białka, mieszam je z cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi. Całość wylewam na masę makową.
Blaszkę z makowcem wkładam do średnio nagrzanego piekarnika i piekę w 180 stopniach z termoobiegiem ok.1 godzinę.
Gotowe ciasto zostawiam w uchylonym piekarniku do wystudzenia.
Smacznego :)
Sałatka z paluszków krabowych surimi. Szybka, imprezowa tylko 4 składniki.
Sałatka z paluszków krabowych to miła odskocznia od popularnych sałatek, bardzo smaczna , łatwa i szybka w przygotowaniu. Do jej wykonania potrzebujemy tylko cztery składniki nie licząc majonezu i śmietany. Doskonale sprawdza się na wszystkich imprezach i spotkaniach rodzinnych. Polecam :)
Składniki
- paczka mrożonych paluszków krabowych surimi 250 gram
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 1 cebula
- koperek
- majonez, śmietana
- sól, pieprz
Wykonanie.
Rozmrożone paluszki, jajka i cebulę kroję w drobną kostkę, dodaję posiekany koperek, łyżkę majonezu i łyżkę śmietany,doprawiam solą i pieprzem. Dokładnie mieszam i wstawiam do lodówki na ok.godzinkę.
Smacznego :)
środa, 24 grudnia 2014
Wesołych Świąt !
Kochani. Życzę Wam zdrowych, spokojnych, magicznych i bardzo smacznych Świąt Bożego Narodzenia, spędzonych w ciepłym rodzinnym gronie :)
Neliada
Ps. Częstujcie się jeszcze cieplutkim makowcem z kokosową kruszonką :)
Przepis już wkrótce na blogu.
niedziela, 21 grudnia 2014
Pasztet z boczku. Domowy, soczysty i aromatyczny.
Pasztet z boczku to doskonała propozycja zarówno na świąteczny stół, jak i na co dzień. Świetna alternatywa dla kupnych wyrobów, czy wędlin. Domowy znacznie zdrowszy i o niebo smaczniejszy, a przy tym bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Polecam :)
Składniki ( na keksówkę 25 cm.x 12 cm.)
- 1 kg. boczku surowego bez skóry i kości
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 łyżka domowej wegety, lub ulubionej przyprawy do mięs
- 1 szklanka kwaśnej śmietany 12 lub 18 %
Wykonanie
Boczek kroję na mniejsze kawałki i mielę w maszynce do mielenia mięsa, dodaję do niego przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, łyżkę domowej wegety i śmietanę. Dokładnie mieszam najlepiej przy pomocy ręki jak na mielone. Całość przekładam do keksówki uprzednio wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą. Piekę w nagrzanym piekarniku około 1 godziny w temperaturze 180-200 stopni z termoobiegiem. Kiedy wytopiony tłuszczyk jest przezroczysty, a skórka lekko rumiana znaczy, że pasztet jest gotowy.
Po upieczeniu pasztet należy wyjąć z keksówki i jeszcze gorący przykryć szczelnie folią aluminiową, tak pozostawić do wystudzenia, potem przełozyc do lodówki. Będzie soczysty i łatwo pokroi się nawet na cienkie plasterki. Powstały tłuszczyk z pieczenia, odlewam do miseczki, studzę, wkładam do lodówki i mam doskonały zapas świeżego smalczyku.
Smacznego :)
sobota, 20 grudnia 2014
Tatar ze śledzia. Smaczna przystawka nie tylko na Wigilię.
Bardzo szybki i prosty w wykonaniu przy tym smaczny tatar ze śledzia. Doskonały nie tylko na Wigilię, czy świąteczny stół, na każdej imprezie dużej czy małej najprędzej znika ze stołu :) Polecam.
Składniki ( na dwie porcje )
- 2 płaty śledziowe solone typu matias
- 1 ogórek konserwowy
- 3 pieczarki marynowane
- 1 mała cebula
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczki musztardy
- sól, pieprz ( opcjonalnie )
Wykonanie
Płaty śledziowe moczę w zimnej wodzie co najmniej dwie godziny, w trakcie moczenia kilka razy zmieniam wodę. Wymoczone i osuszone śledzie, ogórka, pieczarki i cebulkę kroję w bardzo drobną kosteczkę, dodaję łyżkę oliwy z oliwek i pół łyżeczki musztardy. Całość bardzo dokładnie mieszam, przekładam do pojemniczków ( u mnie filiżanki ) uklepuję i wkładam na co najmniej dwie godziny do lodówki. Po tym czasie delikatnie wykładam kopczyki z filiżanek na talerzyk i dowolnie ozdabiam.
Smacznego.
Zapraszam także na inne smaczne potrawy ze śledzia
http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/12/sledzie-w-pieczarkach-z-koperkiem.html:
http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/12/sledzie-po-parysku-elegancka-i-smaczna.html
http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/11/sledzie-z-cebulka-w-sosie-smietanowo.html
http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/03/saatka-sledziowa-pyszna-szybka-bez.html
piątek, 19 grudnia 2014
Śledzie w pieczarkach z koperkiem. Pyszna sałatka śledziowa z pieczarkami.
Bardzo smaczna, łatwa, szybka w wykonaniu sałatka. Połączenie śledzi z gotowanymi pieczarkami i koperkiem sprawia, że zaraz po skosztowaniu pierwszego kęsa sałatka staje się naszą pozycją numer jeden wśród sałatek śledziowych królujących na wigilijno-świątecznym stole :) Polecam.
Składniki
- 3 filety śledziowe solone typu matjas
- 30 dkg pieczarek
- 1 cebula
- koperek
- majonez 2 łyżki
Wykonanie
Płaty śledziowe moczę w zimnej wodzie co najmniej dwie godziny, w trakcie moczenia kilka razy zmieniam wodę. Oczyszczone pieczarki wrzucam na wrzącą wodę i gotuję ok. 15 minut, odcedzam i studzę.
Wymoczone śledzie osuszam papierowym ręczniczkiem i kroję w paseczki, pieczarki i cebulę kroję w kosteczkę, dodaję do śledzi wraz z posiekanym koperkiem. Na koniec dodaję 2 łyżki majonezu, delikatnie mieszam. Sałatkę odstawiam do lodówki, najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy składniki sie przegryzą.
Smacznego :)
środa, 17 grudnia 2014
Śledzie po parysku. Elegancka i smaczna przystawka.
Śledzie po parysku to idealna propozycja na smaczną przystawkę, kolację i świąteczny stół. Do ich przygotowania potrzebujemy troszkę więcej czasu, ale efekt końcowy jest i wizualnie i smakowo doskonały, więc naprawdę warto. Polecam :)
Składniki ( na 10 porcji )
- 5 filetów śledziowych solonych matias
- 10 cieniutkich naleśników średniej wielkości
- 3 jajka na twardo
- 1 jabłko
- kilka plastrów ananasa z puszki
- 2 ogórki konserwowe
- pół puszki brzoskwiń
- garść rodzynek
- śmietana, majonez, sól, ocet, cukier
- szklanka mleka
Wykonanie
Płaty śledziowe każdy z osobna skrapiam odrobiną octu i szczyptą cukru, przekładam do miseczki, zalewam mlekiem i odstawiam do lodówki na całą noc. Wymoczone płaty opłukuję z mleka, osuszam i każdy przekrawam na połowę. Przygotowuję sos: jabłko, plastry ananasa i ogórki konserwowe kroję w drobniutką kosteczkę dodaję łyżkę śmietany i 3 łyżki majonezu, doprawiam solą i pieprzem, dokładnie mieszam.Usmażone cieniutkie naleśniki rozkładam na blacie jeden obok drugiego, na każdy naleśnik nakładam połówkę śledzia, plaster jajka na twardo i łyżkę sosu, naleśniki zwijam jak na krokiety w kopertę. Na każdy zwinięty naleśnik nakładam znów łyżkę sosu, ozdabiam kawałkami brzoskwiń i rodzynkami. Podaję na liściach sałaty.
Smacznego :)