Strony

wtorek, 20 kwietnia 2021

Naleśniki z kurczakiem, szpinakiem i fetą zapiekane z serem

  
Przepisów na naleśniki na blogu jest całkiem sporo. Jestem ich wielką miłośniczką, podobnie jak i moja rodzina. Czy na słodko, czy wytrawnie, na śniadanie, obiad czy kolację zawsze znajdą się na nie chętni. Dziś pokażę Wam mój ulubiony sposób, z wytrawnym farszem. Naleśniki z kurczakiem, szpinakiem i fetą. Idealne połączenie. Aromatyczne kawałki kurczaka, pikantna, słona feta i wyrazisty w smaku szpinak. Wszystko to zawinięte w cieniutki naleśnik i zapieczone z serem. Po prostu pysznie. Polecam :)
 
Składniki ( na ok. 10 - 11 sztuk )
 Naleśniki 
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka wody
- 1 jajko
- szczypta soli, szczypta cukru
Farsz
-  2 pojedyncze piersi z kurczaka ( ok. 500g )
- 200g świeżego szpinaku
- 200g sera feta
- czosnek mielony
- papryka czerwona mielona
- sól, pieprz do smaku
- olej
Dodatkowo
- 100g sera żółtego startego na tarce o dużych oczkach

Wykonanie
Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego miksuję, odstawiam na ok. 10 minut, aż mąka napęcznieje. Po tym czasie smażę na lekko natłuszczonej patelni, na wysokim ogniu cienkie naleśniki, z obu stron na lekko złoty kolor. Usmażone naleśniki układam na talerzu jeden na drugim. Przykrywam drugim talerzem i odstawiam do lekkiego przestudzenia.
Piersi z kurczaka kroję w małą kostkę doprawiam czosnkiem mielonym, solą i czerwona papryką, smażę na odrobinie oleju do zrumienienia. Szpinak siekam, dodaję do mięsa, mieszam i chwilkę wszystko razem smażę, aż szpinak puści soki i zmięknie. Ser feta kroję w kostkę, dodaję do zawartości patelni, mieszam i chwilkę podgrzewam aż ser się lekko rozpuści. Patelnię zdejmuję z ognia i lekko studzę. Na  bok każdego naleśnika wykładam łyżkę farszu, składam w kopertę i przekładam do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Wierzch naleśników posypuję tartym serem żółtym i szczyptą papryki mielonej.
Tak przygotowane naleśniki przekładam do nagrzanego piekarnika i zapiekam ok. 10 minut w temperaturze 150 stopni z termoobiegiem. Kiedy ser się stopi danie jest gotowe.
Podaję na ciepło 
Smacznego :)
 

 

 

 

21 komentarzy:

  1. niestety nie lubię sera feta ale wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Naleśników na słono nigdy nie jadłem choć oczywiście je uwielbiam. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Coś zdecydowanie dla mnie :). Zjadłabym, wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na pewno są bardzo pyszne 😊

    OdpowiedzUsuń
  5. Super danie, zainspirowałaś mnie, na pewno zrobię takie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy można uzyc mrozony szpinak?

    OdpowiedzUsuń
  7. Naleśniki uwielbiam! Robię je chętnie właśnie z szpinakiem i feta. Muszę wypróbować Twój przepis, bo z dodatkiem kurczaka ich jeszcze nie przyrządzałam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jejku, ale mi się zachciało takich naleśników!
    Robię czasem z fetą, szpinakiem i żółtym serem, ale tylko raz zapiekałam i były pyszne, ale zazwyczaj nie chce mi się tyle czekać. :D pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam takie dania! :)
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawe połączenie ;) Wypróbuję
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Mniam! Naleśniki na wytrawnie najchętniej właśnie robię z takim farszem :) Twoje wyglądają mega pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Odpowiedzi
    1. Już niestety nie ma🙂, następnym razem podeślę 😁😉

      Usuń