Przepisów na naleśniki na blogu jest całkiem sporo. Jestem ich wielką miłośniczką, podobnie jak i moja rodzina. Czy na słodko, czy wytrawnie, na śniadanie, obiad czy kolację zawsze znajdą się na nie chętni.
Dziś pokażę Wam mój ulubiony sposób, z wytrawnym farszem. Naleśniki z kurczakiem, szpinakiem i fetą. Idealne połączenie. Aromatyczne kawałki kurczaka, pikantna, słona feta i wyrazisty w smaku szpinak. Wszystko to zawinięte w cieniutki naleśnik i zapieczone z serem. Po prostu pysznie. Polecam :)
Składniki ( na ok. 10 - 11 sztuk )
Naleśniki
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka wody
- 1 jajko
- szczypta soli, szczypta cukru
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka wody
- 1 jajko
- szczypta soli, szczypta cukru
Farsz
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka ( ok. 500g )
- 200g świeżego szpinaku
- 200g sera feta
- czosnek mielony
- papryka czerwona mielona
- sól, pieprz do smaku
- olej
- czosnek mielony
- papryka czerwona mielona
- sól, pieprz do smaku
- olej
Dodatkowo
- 100g sera żółtego startego na tarce o dużych oczkach
Wykonanie
Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego miksuję, odstawiam na ok. 10
minut, aż mąka napęcznieje. Po tym czasie smażę na lekko natłuszczonej
patelni, na wysokim ogniu cienkie naleśniki, z obu stron na lekko złoty
kolor. Usmażone naleśniki układam na talerzu jeden na drugim. Przykrywam drugim talerzem i odstawiam do lekkiego przestudzenia.
Piersi z kurczaka kroję w małą kostkę doprawiam czosnkiem mielonym,
solą i czerwona papryką, smażę na odrobinie oleju do zrumienienia. Szpinak siekam, dodaję do mięsa, mieszam i chwilkę wszystko razem smażę, aż szpinak puści soki i zmięknie. Ser feta kroję w kostkę, dodaję do zawartości patelni, mieszam i chwilkę podgrzewam aż ser się lekko rozpuści. Patelnię zdejmuję z ognia i lekko studzę. Na bok każdego naleśnika wykładam łyżkę farszu, składam w kopertę i przekładam do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Wierzch naleśników posypuję tartym serem żółtym i szczyptą papryki mielonej.
Tak przygotowane naleśniki przekładam do nagrzanego piekarnika i zapiekam ok. 10 minut w temperaturze 150 stopni z termoobiegiem. Kiedy ser się stopi danie jest gotowe.
Podaję na ciepło
Smacznego :)
Poniżej podam jeszcze kilka moich propozycji na naleśniki ( po kliknięciu w tytuł ukaże się przepis ) zapraszam :
Naleśniki z twarogiem i powidłami śliwkowymi klik
Krokiety z pieczarkami i serem żółtym klik
Naleśniki z szynką i serem pleśniowym zapiekane w piekarniku. klik
Naleśniki z szynką i serem żółtym. klik
Krokiety z farszem pieczarkowo-jajecznym klik
Naleśniki szpinakowe z pikantnym farszem klik
Zapiekane naleśniki z parówkami i serem klik
niestety nie lubię sera feta ale wyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńNaleśników na słono nigdy nie jadłem choć oczywiście je uwielbiam. ;)
OdpowiedzUsuńCoś zdecydowanie dla mnie :). Zjadłabym, wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię naleśniki!
OdpowiedzUsuńNa pewno są bardzo pyszne 😊
OdpowiedzUsuńŁadnie wypieczone ;)
OdpowiedzUsuńSuper danie, zainspirowałaś mnie, na pewno zrobię takie :)
OdpowiedzUsuńCzy można uzyc mrozony szpinak?
OdpowiedzUsuńTak, tylko trzeba go rozmrozić i odparować nadmiaru wody
UsuńDziękuję:)
Usuńwsunąłbym takie :D
OdpowiedzUsuńNaleśniki uwielbiam! Robię je chętnie właśnie z szpinakiem i feta. Muszę wypróbować Twój przepis, bo z dodatkiem kurczaka ich jeszcze nie przyrządzałam :)
OdpowiedzUsuńJejku, ale mi się zachciało takich naleśników!
OdpowiedzUsuńRobię czasem z fetą, szpinakiem i żółtym serem, ale tylko raz zapiekałam i były pyszne, ale zazwyczaj nie chce mi się tyle czekać. :D pozdrawiam!
Uwielbiam takie dania! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Ciekawe połączenie ;) Wypróbuję
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Ale super naleśniki :)
OdpowiedzUsuńMniam! Naleśniki na wytrawnie najchętniej właśnie robię z takim farszem :) Twoje wyglądają mega pysznie :)
OdpowiedzUsuńmogę zjeść to wszystko?:D
OdpowiedzUsuńJuż niestety nie ma🙂, następnym razem podeślę 😁😉
UsuńAle pyszności, uwielbiam naleśniki :)
OdpowiedzUsuńUhuhu jakie wspaniałości 😍😍
OdpowiedzUsuń