Schab pieczony w mleku to świetny sposób na domową wędlinę. Dzięki pieczeniu w mleku mięso jest soczyste, delikatne i kruche. Dzięki uprzedniemu zamarynowaniu bardzo aromatyczne, i co ważne nie czuć w nim smaku mleka. Tak upieczony schab wykorzystuję również jako dodatek do obiadu. Podaję z sosem np. chrzanowym, przygotowanym na bazie pozostałego mleka z pieczenia. Polecam :)
Poniżej podam jeszcze kilka moich propozycji na domowe wędliny ( po kliknięciu w tytuł nastąpi przekierowanie do przepisu ) :
Schab suszony, dojrzewający. Schab z pończochy. klik
Schab kanapkowy, peklowany, parzony w piekarniku. klik
Boczek pieczony majerankowo-czosnkowy klik
Boczek rolowany, peklowany, pieczony w niskiej temperaturze klik
Schab ze śliwką i boczkiem. Domowa wędlina, danie obiadowe klik.
Po więcej domowych wędlin zapraszam do mojej zakładki : Domowe wędliny klik
Wygląda bardzo smacznie, na pewno warte uwagi.
OdpowiedzUsuńNa święta będzie wspaniałym dodatkiem do sałatek!
OdpowiedzUsuńDziękuję, też tak myślę 🙂
UsuńTakiego schaba jeszcze nie jadłam ;)
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować 🙂
UsuńCiekawy pomysł, nie próbowałam nigdy, a może być naprawdę dobre :)
OdpowiedzUsuńZachęcam, warto spróbować 🙂
UsuńSkorzystam z tego przepisu 👍
OdpowiedzUsuńSmacznego 🙂
UsuńPrzepis nie dla mnie ale ciekawy
OdpowiedzUsuńTaki schab smakuje pysznie, jest kruchy i soczysty :)
OdpowiedzUsuńDokładnie🙂
UsuńMa być przykryte naczynie żaroodporne
OdpowiedzUsuńPiekę bez przykrycia
UsuńCzy można schab nadziać morelą lub śliwką?
OdpowiedzUsuńTak
UsuńMoja mama piekła ale bez mleka... to nowosć ;)
OdpowiedzUsuńCzy można piec w kombiwarze? Jestem posiadaczką tego urządzenia od niedawna i szukam przepisów 😊
OdpowiedzUsuńTak można
UsuńCzy mogę go upiec bez termoobiegu?
OdpowiedzUsuńTak
UsuńWłaśnie dziś wieszam schab i teraz czekam na smak 👍😃 przepis super
OdpowiedzUsuńSchab wkładamy do zimnego piekarnika i po włączeniu pieczemy 60 minut?
OdpowiedzUsuńCzy schab obracamy w trakcie pieczenia?
OdpowiedzUsuńTak
Usuń