Strony

wtorek, 15 grudnia 2020

Schab pieczony w mleku


 Schab pieczony w mleku to świetny sposób na domową wędlinę. Dzięki pieczeniu w mleku mięso jest soczyste, delikatne i kruche. Dzięki uprzedniemu zamarynowaniu bardzo aromatyczne, i co ważne nie czuć w nim smaku mleka. Tak upieczony schab wykorzystuję również jako dodatek do obiadu. Podaję z sosem np. chrzanowym, przygotowanym na bazie pozostałego mleka z pieczenia. Polecam :)

Składniki
- 1 kg schabu
- 2-3 szklanki mleka 
Marynata
- czosnek mielony
- papryka mielona ( ostra i słodka w/g gustu )
- kminek mielony
- majeranek
- sól
- olej
 
Wykonanie
Schab myję, osuszam, oczyszczam ze zbędnych błonek i skórek, odcinam warkocz. Mięso nacieram z każdej strony olejem i wszystkimi przyprawami. Odstawiam do lodówki na kilka godzin ( najlepiej na całą noc ). Po tym czasie mięso przekładam do naczynia żaroodpornego, zalewam zimnym mlekiem, tak aby 2/3 jego wysokości było przykryte. Naczynie z mięsem wkładam do zimnego piekarnika i piekę bez przykrycia, około 60 minut w 170 stopniach z termoobiegiem. Upieczony schab zostawiam w piekarniku do całkowitego wystudzenia. Zimny schab delikatnie osuszam papierowym ręczniczkiem i zawijam w folię aluminiową. Przechowuję w lodówce.
Smacznego :)





Poniżej podam jeszcze kilka moich propozycji na domowe wędliny ( po kliknięciu w tytuł nastąpi przekierowanie do przepisu ) :

Schab suszony, dojrzewający. Schab z pończochy. klik 

Schab kanapkowy, peklowany, parzony w piekarniku. klik 

Boczek pieczony majerankowo-czosnkowy klik 

Boczek rolowany, peklowany, pieczony w niskiej temperaturze klik

Schab ze śliwką i boczkiem. Domowa wędlina, danie obiadowe klik.  

Po więcej domowych wędlin zapraszam do mojej zakładki : Domowe wędliny klik

 

25 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo smacznie, na pewno warte uwagi.

    OdpowiedzUsuń
  2. Na święta będzie wspaniałym dodatkiem do sałatek!

    OdpowiedzUsuń
  3. Takiego schaba jeszcze nie jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy pomysł, nie próbowałam nigdy, a może być naprawdę dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Skorzystam z tego przepisu 👍

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepis nie dla mnie ale ciekawy

    OdpowiedzUsuń
  7. Taki schab smakuje pysznie, jest kruchy i soczysty :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ma być przykryte naczynie żaroodporne

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy można schab nadziać morelą lub śliwką?

    OdpowiedzUsuń
  10. Moja mama piekła ale bez mleka... to nowosć ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy można piec w kombiwarze? Jestem posiadaczką tego urządzenia od niedawna i szukam przepisów 😊

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy mogę go upiec bez termoobiegu?

    OdpowiedzUsuń
  13. Właśnie dziś wieszam schab i teraz czekam na smak 👍😃 przepis super

    OdpowiedzUsuń
  14. Schab wkładamy do zimnego piekarnika i po włączeniu pieczemy 60 minut?

    OdpowiedzUsuń
  15. Czy schab obracamy w trakcie pieczenia?

    OdpowiedzUsuń