Składniki ( na blaszkę 36x25 cm )
- 1 kubek 400 ml jogurtu naturalnego typu greckiego
- 1 kubek oleju
- 3 kubki mąki pszennej
- 1 kubek cukru
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 4 jajka
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatowo
- papier do pieczenia lub tłuszczi bułka tarta do wysmarowania formy
Wykonanie
Przed przystąpieniem do wykonywania ciasta wszystkie składniki na ciasto wyjmuję z lodówki aby były w temperaturze pokojowej.
Jabłka obieram i kroję w ćwiartki, a ćwiartki w grubsze plasterki. Winogrona myję i osuszam.
Do dużej miski przelewam z kubka jogurt naturalny. Kubek myję, osuszam, będzie mi służył jako miarka do odmierzania pozostałych składników. Do miski z jogurtem dodaję jajka, olej, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. Masę mieszam drewnianą łyżką, krótko, tylko do połączenia składników. Już po chwili ciasto ładnie odchodzi od miski. Przelewam do uprzednio wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Na wierzchu układam, lekko dociskając pokrojone jabłka i winogrona.
Ciasto przekładam do nagrzanego piekarnika i piekę w 180 stopniach ( grzałka góra-dół ) około 50 minut, do suchego patyczka.
Smacznego :)
Bardzo fajne i proste ciasto, muszę takie zrobić ��
OdpowiedzUsuńPolecam, mało pracy, a smaczne 🙂
UsuńZachęcam w sezonie na jabłka najlepsze 🙂
OdpowiedzUsuńWygląda super, smakuje pewnie jeszcze lepiej ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńCiasto prezentuje się bardzo smakowicie :D
OdpowiedzUsuńCoś pysznego :D Pozdrawiam!
Dziękuję.
UsuńCiasto prezentuje się smakowicie :D
OdpowiedzUsuńCoś pięknego :D Pozdrawiam!
Uwielbiam ciasta z owockami
OdpowiedzUsuń🙂
UsuńCiasto wygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję 🙂
Usuńale fajne ciasto w sumie nigdy nie dawałam winogron, ale pomysł bardzo mi się podoba
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńDziękuję. Miałam czarne, bezpestkowe winogrona, bardzo słodkie. W cieście w sumie smakowały jak śliwki węgierki. Ogólnie pysznie wyszło także polecam
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta jogurtowe. Są najlepsze :-)
OdpowiedzUsuńTeż tak mam 🙂
UsuńI jak tu się pilnować ;) jak takie smakołyki podsuwają :)
OdpowiedzUsuńtakiego połączenia jeszcze nie jadłam!
OdpowiedzUsuńZachecam, wyszło bardzo smacznie
UsuńPiekę podobne, pyszności!
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńSuper to ciasto, podoba mi się niebanalne połączenie jabłek i winogron :)
OdpowiedzUsuńdo kawy coś wspaniałego:)
OdpowiedzUsuńDziękuję 🙂
UsuńWygląda pysznie :) aż żal, że mi piekarnik nie działa :)
OdpowiedzUsuńSuper ciacho właśnie wyjęłam z piekarnika i jest mega ale ja zrobiłam troszkę inaczej ze śliwkami i jabłkami i też pychotka tylko troszkę dłużej musiałam piec ze względu na sok ze śliwek
OdpowiedzUsuńSuper, ze śliwkami tez pysznie🙂
Usuń