Cukinia to niemalże doskonałe warzywo. Możemy stworzyć z niej wyśmienite przetwory, sałatki obiadowe, dania główne, zupy, a nawet słodkości. Ja jestem miłośniczką wszystkich tych odmian. Dziś podzielę się z Wami moim przepisem na cukinię marynowaną. To mój sprawdzony sposób na chrupiącą, jędrną cukinię w delikatnej zalewie octowej. Taką cukinię wykorzystuję podobnie jak ogórki konserwowe. Podaję do obiadu, do grilla, czy do kanapek na kolację. Dobrze się też sprawdza na imprezach jako zakąska, czy unikatowy składnik do wszelkiej maści sałatek z majonezem.
Polecam :)
Składniki ( na 5 słoików o poj. 900 ml )
- 2.5 kg cukinii ( waga po wydrążeniu pestek i miąższu )
- mała główka czosnku
- liście laurowe
- ziele angielskie
- pieprz w ziarenkach
- gorczyca
Zalewa
- 2,5 litra wody
- 3.5 łyżki soli kamiennej
- 4 łyżki cukru
- 1,5 szklanki octu 10%
Wykonanie
Cukinię myję, osuszam, usuwam gniazda nasienne, kroję słupki. Czosnek obieram, dzielę na ząbki. Na dno każdego słoika, wcześniej wymytego i wyprażonego daję jeden ząbek czosnku, jeden liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, trzy ziarna pieprzu i szczyptę gorczycy. Następnie układam pionowo, słupki cukinii. Cukinię układam dość ciasno, jedną koło drugiej, aby wypełniła cały słoik.
Przygotowuję zalewę : Zagotowuję wodę z solą i cukrem. Do lekko przestudzonej dodaję ocet. Mieszam i zalewam cukinię w słojach do pełna. Słoiki zakręcam. Pasteryzuję 5-7 minut. Po tym czasie słoje wyjmuję z wrzątku, ustawiam na deseczce, przykrywam ściereczką do wystudzenia.
Smacznego :)
Poniżej podam jeszcze kilka moich propozycji na wykorzystanie cukinii :
Cukinia po szwedzku. Smaczna sałatka na zimę.
Pasztet z cukini. Świetny na zimno i na ciepło :)
Cukinia faszerowana szynką, pieczarkami i serem.
Leczo cukiniowo-paprykowe z dodatkami.
Piersi z kurczaka duszone z cukinią, papryką i pomidorami.
Zupa krem z cukinii. Smaczna, szybka, pożywna.
Marchewka duszona z cukinią. Smaczna jarzynka do obiadu.
Placuszki z cukinii. Smaczne i chrupiące.
Cukinia panierowana w chipsach paprykowych.
Nie jadłam jeszcze marynowanej cukini 😊
OdpowiedzUsuńTrzeba nadrobić :)
UsuńJaki fajny pomysł, nie próbowałam jeszcze takiej cukinii :)
OdpowiedzUsuńPolecam, jest bardzo smaczna :)
UsuńYum
OdpowiedzUsuń:)
UsuńNie znam tego przepisu :)
OdpowiedzUsuńPrzepis jest prosty, podobnie robię ogórki konserwowe :)
UsuńPycha!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńNie jadłam jeszcze cukinii marynowanej, bardzo fajna sprawa na zimę:)
OdpowiedzUsuńA proszę mi powiedzieć ta waga cukini to z miąższem czy bez?
OdpowiedzUsuńWaga bez miąższu. Dziękuję za uwagę, zaraz dopiszę obok składników.
Usuń