Strony

środa, 26 sierpnia 2020

Ciasto kakaowe z cukinią


Witajcie! U mnie znowu króluje cukinia. Jak już wspominałam w jednym z poprzednich postów, cukinia to warzywo uniwersalne. A, że sezon na nią w pełni to podaję ją w różnych formach i smakach. Dziś zapraszam na kakaowe ciasto z cukinią. Ciasto łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. Dla sceptyków podpowiem, że cukinii w nim nie czuć. Jej dodanie sprawia, że ciasto jest lekko wilgotne i delikatne, a prawdziwe czarne kakao nadaje mu wyraźnie czekoladowego smaku. 

Składniki ( na keksówkę o wym. 29 x12 cm )
- 1 i 1/2 szklanki obranej ze skórki i startej na dużych oczkach cukinii
- szczypta soli
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 1/2 szklanki oleju
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 pełne łyżki ciemnego kakao
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo
- tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy

Wykonanie
Cukinię posypuję solą i odstawiam na chwilkę aby puściła soki.
Jajka miksuję z cukrem i cukrem waniliowym na wysokich obrotach aż do uzyskania jasnej, puszystej masy. Do masy dodaję olej, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Miksuję krótko, tylko do połączenia składników. Cukinię odciskam dokładnie z soku i dodaję do ciasta. Całość delikatnie, ale dokładnie mieszam. Ciasto przekładam do wcześniej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą keksówki.
 Ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika 180 stopni ( grzałka góra/dół ) i piekę 45 minut, do suchego patyczka.
Po upieczeniu posypałam cukrem pudrem.
Smacznego :)





Poniżej podam jeszcze kilka moich propozycji na wykorzystanie cukinii :

Cukinia po szwedzku. Smaczna sałatka na zimę.

Pasztet z cukini. Świetny na zimno i na ciepło :)

Cukinia faszerowana szynką, pieczarkami i serem. 

Leczo cukiniowo-paprykowe z dodatkami.

Piersi z kurczaka duszone z cukinią, papryką i pomidorami.

Zupa krem z cukinii. Smaczna, szybka, pożywna.

Marchewka duszona z cukinią. Smaczna jarzynka do obiadu.

Placuszki z cukinii. Smaczne i chrupiące.

Cukinia panierowana w chipsach paprykowych. 

Cukinia marynowana na zimę. Domowe przetwory.

Zapraszam :)

23 komentarze:

  1. Nie jadłam jeszcze nigdy takiego ciasta, musi być bardzo pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, ciasta z cukinią są pyszne i wilgotne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto z cukinią? Pierwsze słyszę, ale brzmi ciekawie :) Ciekawa jestem jak smakuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi, że Cię zaciekawiłam :) A samo ciasto polecam, jest pyszne i proste w wykonaniu :)

      Usuń
  4. Dla mnie absolutnie ciasto pierwsza klasa, robiłam kiedyś podobne, czekoladowe i było wyśmienite, Twoje również na takie wygląda, także polecam kto jeszcze nie próbował takiego połączenia :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się ze wszystkim co napisałaś. Dziękuję :)

      Usuń
  5. Robię podobne, w ogole lubię piec z cukinią, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  6. Super pomysł na wykorzystanie cukinia :) Ciasto wygląda super!

    OdpowiedzUsuń
  7. ja kocham cukinię:D to ciacho dla mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepis mnie ten zainspiruje do zrobienia ciekawej kawy a moze i herbaty dla towarzystwa super ciasta

    OdpowiedzUsuń