Strony

wtorek, 19 marca 2019

Pasta z awokado, jajka i czerwonej cebulki.


Awokado zawiera sporo wartości odżywczych, witamin i minerałów. Warto go wykorzystywać w swojej kuchni jak najczęściej i na różne sposoby. Dziś zapraszam na bardzo prostą, ale jakże smaczną pastę. Pasta błyskawiczna w przygotowaniu, doskonale nadaje się jako smarowidło na kanapki, tosty czy krakersy. Można nią też faszerować jajka czy pomidorki. Polecam :)

Składniki
- 1 dojrzałe awokado
- 1 jajko ugotowane na twardo
- mała czerwona cebula
- 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
- 1 łyżeczka majonezu ( opcjonalnie )
- sól i pieprz do smaku

Wykonanie
Awokado przekroiłam na połówki, wyjęłam pestkę, obrałam ze skórki, pokroiłam na mniejsze kawałki, przełożyłam do miseczki i obficie skropiłam sokiem z cytryny. Rozgniotłam na przy pomocy widelca na miazgę. Do awokado dodałam drobniutko pokrojone jajko na twardo i czerwoną cebulkę, łyżeczkę majonezu, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszałam.
Smacznego :)


5 komentarzy:

  1. Jestem wielką fanką awokado i często wykorzystuję je w kuchni, więc to przepis w sam raz dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham awokado w kazdej postaci ☺

    OdpowiedzUsuń
  3. musze zrobic podobną w sumie jak tak się zastanawiam to pasty z avokado jeszcze nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubimy takie pasty, awokado jemy bardzo często :-)

    OdpowiedzUsuń