Strony
▼
wtorek, 16 kwietnia 2019
Sos chrzanowy na ciepło, do jajek, kiełbas i mięs.
Witam w Wielkim Tygodniu i zapraszam po przepis na sos chrzanowy. Szybki w wykonaniu, smaczny, doskonały do jajek, białej kiełbasy czy duszonych mięs. Polecam :)
Składniki :
- pół litra bulionu lub wywaru mięsnego
- pól szklanki śmietany 12 lub 18%
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3-4 łyżeczki chrzanu tartego ze słoiczka ( w/g smaku )
- pół łyżeczki majeranku
- sól, pieprz biały do smaku
Wykonanie
Wywar mięsny podgrzewam. W małym garnuszku rozrabiam śmietanę z mąką, powstałą mieszaninę przelewam do wywaru, dodaję chrzan, roztarty majeranek, doprawiam solą i pieprzem. Sos gotuję na wolniutkim ogniu jeszcze około 5 minut. Gorącym sosem polewam ugotowane na twardo jajka, ugotowane kiełbaski lub mięso.
Smacznego :)
Też taki robię, pyszny jest☺
OdpowiedzUsuńPyszny :)
OdpowiedzUsuńSuper, sprawdzi się jako dodatek do jajek i mięsa :)
OdpowiedzUsuńPyszny sosik. Bardzo lubimy chrzanowy :-)
OdpowiedzUsuńtakiego jeszcze nie robiłam...Radosnych i smacznych świąt Wielkanocnych!!!
OdpowiedzUsuńRobię podobnie, daję cały słoik chrzanu krakusa i na ostrość jest super:)
OdpowiedzUsuń