wtorek, 19 marca 2019
Pasta z awokado, jajka i czerwonej cebulki.
Awokado zawiera sporo wartości odżywczych, witamin i minerałów. Warto go wykorzystywać w swojej kuchni jak najczęściej i na różne sposoby. Dziś zapraszam na bardzo prostą, ale jakże smaczną pastę. Pasta błyskawiczna w przygotowaniu, doskonale nadaje się jako smarowidło na kanapki, tosty czy krakersy. Można nią też faszerować jajka czy pomidorki. Polecam :)
Składniki
- 1 dojrzałe awokado
- 1 jajko ugotowane na twardo
- mała czerwona cebula
- 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
- 1 łyżeczka majonezu ( opcjonalnie )
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Awokado przekroiłam na połówki, wyjęłam pestkę, obrałam ze skórki, pokroiłam na mniejsze kawałki, przełożyłam do miseczki i obficie skropiłam sokiem z cytryny. Rozgniotłam na przy pomocy widelca na miazgę. Do awokado dodałam drobniutko pokrojone jajko na twardo i czerwoną cebulkę, łyżeczkę majonezu, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszałam.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Jestem wielką fanką awokado i często wykorzystuję je w kuchni, więc to przepis w sam raz dla mnie :)
OdpowiedzUsuńTo tak samo jak ja, uwielbiam :)
UsuńKocham awokado w kazdej postaci ☺
OdpowiedzUsuńmusze zrobic podobną w sumie jak tak się zastanawiam to pasty z avokado jeszcze nie robiłam
OdpowiedzUsuńBardzo lubimy takie pasty, awokado jemy bardzo często :-)
OdpowiedzUsuń