Strony
▼
piątek, 21 września 2018
Syrop z mięty na zimę. Domowe przetwory.
Mam to szczęście, że moja mięta ogrodowa posadzona kilka lat temu ciągle się rozrasta i jest w doskonałej kondycji przez cały sezon. Przeważnie ją suszę lub zamrażam. Ale też chętnie robię z niej syropy. W tym sezonie przygotowałam już druga turę. Pierwszą porcję syropu wykonałam w czerwcu. Teraz, kiedy moja mięta ma sporo młodych odrostów przyszykowałam kolejną porcję.
Mięta ma wiele właściwości zdrowotnych, ma zbawienny wpływ na nasz organizm, zawiera sporo białka i węglowodanów, witamin i minerałów. Działa antybakteryjnie i uspokająco, a ponadto oczyszcza nasz organizm.
Przepis na syrop z mięty jest bardzo prosty, a sam syrop bardzo smaczny. Doskonale nadaje się jako dodatek do herbaty, wody mineralnej, koktajli, deserów itp. A także jako forma lekarstwa np. przy dolegliwościach żołądkowych. Polecam :)
Składniki
- 60-70 średniej wielkości gałązek świeżej mięty
- 2 cytryny
- 0.5 kg cukru
- 2.5 litry wody
Wykonanie
Miętę dokładnie płuczę. W większym garnku podgrzewam wodę , dodaje do niej cukier i mieszam do rozpuszczenia. Studzę. Do ostudzonej wody dodaję sok z cytryn i gałązki mięty. Garnek przykrywam pokrywką i odstawiam w chłodne miejsce na kilka godzin. Przeważnie na całą noc.
Po tym czasie zawartość garnka zagotowuję i chwilkę ok. 1 minuty gotuję. Z powstałego syropu wyjmuję gałązki mięty, przecedzam i przelewam do uprzednio umytych i wyprażonych buteleczek.
Buteleczki dobrze zakręcam i pasteryzuję ok. 7 minut od zagotowania sie wody w garnku.
Smacznego :)
Moja mięta też się rozrasta, mimo ze ją każdej jesieni całą wyrywam :)
OdpowiedzUsuńU mnie rośnie ona dekoracyjnie, ponieważ nie przepadam za miętą.
Jednak skuszę się i zrobię kilka takich syropów ;)
Polecam, taki syrop to naprawdę fajna rzecz :)
Usuńfajnie mieć zapas takich syropów :)
OdpowiedzUsuńPretty! This has been an incredibly wonderful article.
OdpowiedzUsuńThanks for providing this info.
Taki syrop na pewno smakuje genialnie :)
OdpowiedzUsuńDZIEKI za pomysl tez mam miente w ogrodzie wiec warto zrobic pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMi też bardzo smakuje polecam wszystkim
OdpowiedzUsuń😃
Super, muszę wypróbować ☺
OdpowiedzUsuńDzięki za super pomysł - akurat mam całą grządkę mięty cytrynowej do zagospodarowania. Zaraz wypróbuję ten przepis.
OdpowiedzUsuńJa też robię sok jest pyszny polecam krstynna
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, ja miętę posadziłam w tym roku, ale mam nadzieję, że w przyszłym się rozrośnie i będę mogła przygotować taki syrop :)
OdpowiedzUsuńMój 9-tetni syn Oliwier uwielbia ten syrop. Jako przedszkolak nazwał go "kubusiowym soczkiem" i taką nazwą u nas funkcjonuje do dziś. BatdzB polecam
OdpowiedzUsuńMrożę listki i zimą wkładam do herbaty,napoju i też bardzo smakuje.
OdpowiedzUsuńListki mrożę w kostkarce z wodą.gotowe dodając do napojów, moito,. syropu jeszcze nie robołam/spróbuje/,ale naleweczkę to i owszem---palce lizać👍
OdpowiedzUsuńO super pomysł z tymi kostkami lodu, zaraz się za to biorę :) A syrop polecam :)
UsuńPoproszę przepis na nalewkę 😊
UsuńCzy z suszonej mięty też jeszcze można coś zrobić?
OdpowiedzUsuńSuszoną zalewam wrzątkiem i piję pyszną herbatkę :)
UsuńZamiast cukru mogę zdać miód??
OdpowiedzUsuńNie robiłam z miodem.
UsuńSzkoda, że tyle cukru. Może można dodać erytrol, ksylitol lub stevię?
OdpowiedzUsuńSyrop jest gęsty, pijemy go po rozcieńczeniu z wodą. Z innymi dodatkami nie próbowałam.
Usuń