Strony

wtorek, 25 września 2018

Pomidory w zalewie z czosnkiem i cebulą na zimę. Domowe przetwory.


No i mamy jesień :) A jesień w ogrodzie kojarzy mi się głównie z porządkami i zbiorem ostatnich plonów.  Miniony weekend spędziłam zatem na sprzątaniu szklarni i jej okolic. Zebrałam sporo orzechów i ostatnie pomidory. Pomidory powsadzałam w słoiki, w zimie zjemy z ochotą.
Takie pomidorki w zalewie robię od lat. Są bardzo smaczne i aromatyczne. Po otwarciu słoika można je przetrzeć do zupy czy sosu pomidorowego. U nas jednak najlepiej schodzą podane w całości do obiadu, śniadania, czy kolacji. Zajadamy wraz z dodatkami, cebulką, czosnkiem a i zalewą rownież nie gardzimy :) Polecam.

Składniki
- pomidory ( najlepiej jędrne, twarde i nie za duże, mogą być i zwykłe i koktajlowe )
- cebula
- czosnek
- gorczyca
- pieprz ziarnisty
Zalewa
- 1 litr wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka soli kamiennej

Wykonanie
Zaczynam od przygotowania zalewy : wodę zagotowuję, dodaję do niej sól i cukier, mieszam i studzę.
Pomidory myję. Czosnek i cebulę obieram ze skóry, cebule kroję na grubsze plastry.
Na dno uprzednio wymytych i wyprażonych słoików daję po plastrze cebuli, ząbek czosnku, szczyptę gorczycy i po 2 - 3 ziarenka pieprzu. Układam pomidory i zalewam ostudzoną zalewą tak aby przykryła pomidorki. Zakręcam umytymi pokrywkami. Pasteryzuję ok. 10 minut od zagotowania się wody w garnku.
Smacznego :)


Ps. Jeśli macie ochotę również na pomidory krojone na zimę w soku własnym to w linku jest mój przepis : https://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2018/08/pomidory-krojone-na-zime-domowe.html


10 komentarzy:

  1. Zimą fajnie jest, otworzyć taki słoiczek ❤

    OdpowiedzUsuń
  2. takie pomidorki przypomną upalne dni w brzydkie dni:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie pomidorki to samo zdrowie, a do tego mega pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja mama w tym roku zrobiła podobne, są pysze :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wyglądają takie pomidorki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. A czy pomidory ze szklarni też się nadają?

    OdpowiedzUsuń
  7. Miałam swoje pomidorki koktajlowe i pierwszy raz zarobiłam te z czosnkiem i cebulą ale dodałam trochę zioła 😊

    OdpowiedzUsuń