Strony
▼
wtorek, 25 września 2018
Pomidory w zalewie z czosnkiem i cebulą na zimę. Domowe przetwory.
No i mamy jesień :) A jesień w ogrodzie kojarzy mi się głównie z porządkami i zbiorem ostatnich plonów. Miniony weekend spędziłam zatem na sprzątaniu szklarni i jej okolic. Zebrałam sporo orzechów i ostatnie pomidory. Pomidory powsadzałam w słoiki, w zimie zjemy z ochotą.
Takie pomidorki w zalewie robię od lat. Są bardzo smaczne i aromatyczne. Po otwarciu słoika można je przetrzeć do zupy czy sosu pomidorowego. U nas jednak najlepiej schodzą podane w całości do obiadu, śniadania, czy kolacji. Zajadamy wraz z dodatkami, cebulką, czosnkiem a i zalewą rownież nie gardzimy :) Polecam.
Składniki
- pomidory ( najlepiej jędrne, twarde i nie za duże, mogą być i zwykłe i koktajlowe )
- cebula
- czosnek
- gorczyca
- pieprz ziarnisty
Zalewa
- 1 litr wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka soli kamiennej
Wykonanie
Zaczynam od przygotowania zalewy : wodę zagotowuję, dodaję do niej sól i cukier, mieszam i studzę.
Pomidory myję. Czosnek i cebulę obieram ze skóry, cebule kroję na grubsze plastry.
Na dno uprzednio wymytych i wyprażonych słoików daję po plastrze cebuli, ząbek czosnku, szczyptę gorczycy i po 2 - 3 ziarenka pieprzu. Układam pomidory i zalewam ostudzoną zalewą tak aby przykryła pomidorki. Zakręcam umytymi pokrywkami. Pasteryzuję ok. 10 minut od zagotowania się wody w garnku.
Smacznego :)
Ps. Jeśli macie ochotę również na pomidory krojone na zimę w soku własnym to w linku jest mój przepis : https://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2018/08/pomidory-krojone-na-zime-domowe.html
Zimą fajnie jest, otworzyć taki słoiczek ❤
OdpowiedzUsuńtakie pomidorki przypomną upalne dni w brzydkie dni:)
OdpowiedzUsuńTakie pomidorki to samo zdrowie, a do tego mega pyszne :)
OdpowiedzUsuńAleż pyszności ☺
OdpowiedzUsuńMoja mama w tym roku zrobiła podobne, są pysze :-)
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają takie pomidorki :)
OdpowiedzUsuńSA PRZEPYSZNE WARTO ZROBIC
OdpowiedzUsuńA czy pomidory ze szklarni też się nadają?
OdpowiedzUsuńMoje są ze szklarni.
UsuńMiałam swoje pomidorki koktajlowe i pierwszy raz zarobiłam te z czosnkiem i cebulą ale dodałam trochę zioła 😊
OdpowiedzUsuń