czwartek, 1 lutego 2018

Pieczeń z szynki wieprzowej w gęstym sosie. Soczysta i aromatyczna.


Dziś zapraszam na soczystą pieczeń z szynki wieprzowej  Jak wiadomo szynka, w porównaniu do karkówki czy łopatki jest dość suchym kawałkiem mięsa. Dlatego, aby była soczysta ważne jest jej odpowiednie przygotowanie, dobór przypraw i czas duszenia. Ja swoją podałam z sosem powstałym z duszenia mięsa i zaprawionym odrobiną śmietany i mąki. Wyszła bardzo soczysta, doskonała zarówno na codzienny jak i odświętny obiad. Polecam :)

Składniki
- 1 kg szynki wieprzowej ( w ten sam sposób można przygotować łopatkę, czy karkówkę )
- 2-3 ząbki czosnku
- domowa wegeta lub inna ulubiona przyprawa uniwersalna
- majeranek
- kminek mielony
- papryka mielona
- olej
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 łyżeczka mąki pszennej

Wykonanie
Mięso kroję w średnio grube plastry, nacieram zmiażdżonym czosnkiem i wszystkimi przyprawami. Odstawiam do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie na patelni rozgrzewam odrobinę oleju. Na mocno rozgrzanym oleju obsmażam plastry mięsa z dwóch stron na bardzo rumiano. Zmniejszam gaz i podlewam mięso gorącą wodą, tak aby było do połowy przykryte. Duszę do miękkości ( około 1,5 - 2 godziny ). W razie potrzeby podlewam jeszcze gorącą wodą. Miękkie plastry mięsa przekładam na półmisek. Do zawartości patelni dodaję rozrobioną śmietanę z mąką i odrobina wody. Mieszam i gotuję powstały sos jeszcze ok. 3 minuty aż zgęstnieje i ładnie się połączy. Jeśli podaję posiłek od razu to mięso na półmisku polewam gorącym sosem. Jeśli przygotowuję obiad wcześniej, mięso z półmiska przekładam do sosu, przykrywam pokrywką i przed podaniem podgrzewam.
U mnie dziś szynkę w sosie podałam z kaszą jęczmienną i kiszonymi ogórkami.
Smacznego :)



2 komentarze: