poniedziałek, 29 stycznia 2018
Makaron z kurczakiem, szpinakiem i serem feta.
To jedno z dań, które wyglądem nie zachwyca, ale za to nadrabia smakiem :) U nas w domu ostatnio numer jeden w kategorii szybki i super smaczny obiad. Polecam :)
Składniki ( dla 3 osób )
- 2 filety z kurczaka
- 200 gram szpinaku mrozonego
- 200 gram sera feta
- 250 gram dowolnego makaronu ( najlepiej grubszego lub spaghetti )
- ząbek czosnku
- czosnek mielony
- papryka czerwona mielona
- sól, pieprz do smaku
- olej
Wykonanie
Szpinak rozmrażam na małym rondelku z odrobina gorącej wody, dodaje do niego rozgnieciony ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku. Chwilkę duszę do odparowania. Odstawiam.
Piersi z kurczaka kroję w większą kostkę doprawiam czosnkiem mielonym, solą i czerwona papryką, smażę na odrobinie oleju do zrumienienia. Ser feta kroję w kostkę. Makaron gotuję w lekko osolonej wodzie w/g przepisu na opakowaniu. Ugotowany odcedzam, ale nie do końca na dnie garnka zostawiam troszkę wody z gotowania. Do makaronu dodaję szpinak, mięso i fetę. Mieszam i gotuję jeszcze kilka minut, aż danie się podgrzeje, a smaki się połączą.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Super makaron, spróbuje go na dzisiejszy obiad.
OdpowiedzUsuńSuper makaron polecam
OdpowiedzUsuńDziękuję 🙂
UsuńSuper przepis. A makaron doskonale komponuje się z porcelaną!
OdpowiedzUsuńOj tak, tylko porcelana by się przydała ❤
Usuń