Strony
▼
czwartek, 2 lutego 2017
Syrop cytrynowy z imbirem. Domowy syrop na przeziębienie i wzmocnienie odporności.
Za oknem szaro, buro, zimno, mroźno,mokro, ciemno... można by tak w nieskończoność.... sezon na grypę i przeziębienie w pełni. Nie pozostało nic innego jak czekać na wiosnę:) Ale póki co trzeba sobie z tym jakoś radzić. A jak radzić to najlepiej domowymi sposobami. U mnie od jesieni do wiosny w ciągłym użyciu jest i cytryna i imbir w postaci smacznego syropku. Doskonale wzbogaca smak herbaty, ziółek, czy wody mineralnej, a przy okazji podnosi odporność, a jeśli już dopadnie nas jakieś przeziebienie, łagodzi jego skutki. Polecam :)
Składniki ( na 1 słoiczek )
- 1 duża cytryna
- kawałek świeżego imbiru ( ok. 3 cm )
- cukier
Wykonanie
Cytrynę szoruję, sparzam wrzącą wodą i kroję w półplasterki. Imbir obieram ze skórki i kroję w cieniutkie plasterki. Na dno słoiczka wysypuję łyżeczkę cukru na cukier plasterki cytryny i imbiru i znowu cukier, cytryna i imbir do pełnego słoiczka. Ostatnia warstwę stanowi cukier. Słoiczek zakręcam, potrząsam nim aby składniki się lekko wymieszały i odstawiam w ciepłe miejsce ( np. na kaloryfer). Kiedy cukier się roztopi syrop jest gotowy, wtedy przekładam go do lodówki.
Syrop wraz z cytryną i imbirem pijemy kilka razy dziennie, dodajemy go do ciepłej ( nie gorącej ) herbaty, lub wody mineralnej w/g potrzeb... nie ma specjalnych ograniczeń... Taki słoiczek o wystarcza na ok. 2-3 dni.
Polecam także domowy syrop z cebuli, na który przepis podałam kilka postów wcześniej tu dodam link :
http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2017/01/syrop-z-cebuli-domowy-syrop-na.html
I syrop z pigwy, bardzo polecam :
https://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2019/10/syrop-z-pigwy-domowy-syrop-na.html
Chętnie zrobię. Czy może być imbir sproszkowany?
OdpowiedzUsuńNieeeeeee
UsuńPowiem szczerze, że nie wiem jak się będzie zachowywał imbir w proszku, może zmętnić syrop... ale to chyba nie przeszkadza, polecam spróbować. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńzrobię tylko zamiast cukru dam miód ;)
OdpowiedzUsuńWarto się teraz wzmacniać :-) imbir ma cudowne właściwości :-)
OdpowiedzUsuńAproszkowany imbir ma zupełnie inne właściwi niż ten świeży. W internecie można sobie poczytać na ten temat :) na wzmocnienie odporności tylko świeży, chyba że bardziej zależy Pani na smaku niz na właściwościach syropu.
OdpowiedzUsuńWitam. W przepisie jest świeży imbir, tylko takiego używam do syropu. Pozdrawiam :)
UsuńCodziennie pije imbir razem z lipom,pierszy raz sie nie zaszczepilam
OdpowiedzUsuńAni raz nie bylam chora
proszę mi powiedzieć czy w ciąży również można taki syropek pić cytryna z imbirem ponieważ wolę się upewnić żeby nic złego maluszkowi nie zrobić
OdpowiedzUsuńJak najbardziej można , ja piłam dużo wody z cytryną i imbirem lub mleko z miodem i czosnkiem :)
UsuńImbir jest polecany w ciąży, ponieważ zapobiega mdłościom i wymiotom więc na pewno można.
UsuńWitam Czy dziecko dwuletnie też może pić taki syrop?
OdpowiedzUsuńMyśle, że nie ma żadnych przeciwwskazań, jeśli tylko nie jest uczulone na cytrynę.
UsuńMozna zarzyac w ciaz?
OdpowiedzUsuńJeśli nie masz uczulenia na składniki, jak najbardziej można
UsuńJa robiłam wywar z imbiru, i goździków . Dodaje po kilka łyżeczek do herbaty z cytryną . Też super sprawa na takie chłodniejsze wieczory ale jeśli chodzi o Pani przepis także zrobię !:)) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSuper pomysł z goździkami. Pozdrawiam :)
UsuńIle musi odczekać taki syrop?
OdpowiedzUsuńJa cukier się rozpuści syrop jest gotowy.
UsuńUwielbiam imbir
OdpowiedzUsuńPo rozpuszczeniu cukru przechowywać w lodówce?
OdpowiedzUsuńKorzeń imbiru nie jest wskazany dla kobiet w ciąży i karmiących piersią. Co prawda imbir polecany jest na nudności, ale w przypadku ciąży częste spożywanie dużych ilości imbiru może zwiększyć ryzyko problemów z rozwojem płodu. U kobiet karmiących imbir może nie tylko wpłynąć na smak pokarmu, ale też wywoływać problemy żołądkowe u dziecka.
OdpowiedzUsuńJa bym zamiast cukru oddała miód.
OdpowiedzUsuńPrzepis warty wypróbowania.
zrobiłam z miodem, jest super
UsuńBardzo sie cieszę. Pozdrawiam :)
UsuńAleż tu masz cuda :) Właśnie takiego syropu teraz mi potrzeba... Ale będzie przyjemnie testować jaka ilość w herbacie będzie idealna :)
OdpowiedzUsuńPolecam, jest zdrowy a przy tym pyszny 🙂
Usuń